dinsdag 15 april 2014

Uitspraken om je kop over te breken

Hollandse blogsters (mag ik Holland zeggen?) verdraaien soms woorden. De Belgen weten niet beter en apen gewoon na, maar is het allemaal wel juist? Er zijn vele woorden waar ik mijn twijfels over heb en ik schrijf ze met al mijn koppigheid op mijn manier. Ik weet zeker dat ik met dit artikel tegen enkele schenen zal schoppen, maar neem het risico toch, gezien niemand anders er over piept.


Zoeva
Het meest verhollandste woord dat op beautyblogs zweeft. Zoals ons Bertje zou zeggen: "Het is met de E, niet de i!". Zoeva is met een O, niet met een oe. Wetende dat Zoeva een duits merk is, kon ik raden dat een oe niet zo zuiver kon klinken. Ik ging op zoek naar duitse guru's en kon de echte uitspraak horen: Zo-eva. Zo eva staat voor eva van het Bijbelse verhaal Adam en Eva. Eva staat voor het extreem vrouwelijke in het merk. Overtuigd?Paletten
Pallettes, palet, paletten, palleten ... Op beautyblogs kan je allerlei varianten vinden. Een grote beautyblog, ik noem geen namen, gebruikt 'palette'. Het woord 'palette' is geen Nederlands woord, maar Engels. De correcte vertaling is 'palet', tenzij je het over een mengpalette of bouwpalette hebt, maar dat denk ik niet als je er een oogschaduw palet bijhaalt. Lieve kleine blogsters, wees a.u.b. niet zo dom als enkele grote bloggers en ga voluit voor je eigen correcte taal!
Dat was het zo'n beetje. Er zijn nog andere uitspraken die jammer zijn (en eigenlijk niet kunnen), maar deze twee zijn er waar ik mij het meest aan erger. Het is mogelijk dat het komt doordat ik juf ben en mijn gevoel zegt dat er aan de juiste spraakregels gehouden moet worden. Wat denken jullie?

Ergeren jullie zich aan verkeerde uitspraken? Misschien Belgische? Misschien Nederlandse? Laat jullie mening maar helemaal los!
© Laupropos | All rights reserved.