donderdag 9 oktober 2014

De weg tegen de kilo's | Van sapjes tot diëtisten naar het obesitascentrum

Ik ben een persoon met een maatje meer. Ik ben nooit van de dunste geweest en dat moet ook niet. Toch is de druk om minder te willen wegen groot, dus bleef ik niet bij de pakken neerzitten. Ik probeerde bijna alles uit en deel nu ook mijn persoonlijke eerlijke mening erover. Misschien een hulp voor personen die sukkelen, een hart onder de riem nodig hebben of een persoonlijke mening willen. Een stukje uit mijn verleden...


1. Slanklijners
Als kind zei vermageren mij niet veel, maar wanneer ik 14 jaar werd, begon me dit wel meer en meer bezig te houden. Daarom besloot ik om mee te gaan met mijn moeder naar de slanklijners (van vroeger). Iedere woensdag ging ik mee en moest ik me daar wegen, we kregen algemene uitleg in een grote groep. Het systeem zelf heb ik nooit echt volledig begrepen. Persoonlijk vond ik dit geen goede aanpak, dus zou ik deze niet aanraden voor iemand anders.

2. Diëtiste
Een zeer lieve dame voor mijn neus met een duidelijke richtlijn over wat ik al dan niet mocht eten. Zelf zat ik toen niet in een goede gezinssituatie en het was een grote fout van me om op dat moment iets te willen doen aan mijn gewicht. Je moet je dus volledig goed in je vel voelen, want lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Let je daar niet op raak je enkel meer gefrustreerd. Dus gaf ik voor een tijdje minder aandacht aan mijn gewicht en eerst de gezinssituatie oplossen. Toen kon ik verder.


3. Lignavita
Dit is een proteïne dieet die echt wel in de smaak viel bij me. Vroeger stond ik altijd heel weigerachtig tegenover dit soort dingen maar een vriendin van mij werd hier coach van dus ging ik het eens uittesten. De werking ging als volgt:
 Je had een groot gamma van producten: eieren, brood, muesli, smoothies, pasta's, koekjes, ....
 Sommige producten waren al reeds klaar en voor verpakt. Andere zaten in zakjes en moest je nog bereiden met water of soja melk.
 In een dag mocht je 5 à 6 producten op een dag en mocht je de aanbevolen groenten eten.
 Je moet ook zeker een 1,5liter water drinken op een dag met een draineur (= een fytonutriënt, onder de vorm van druppels) erin. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen sneller uit je lijf gaan en dat je metabolisme beter werkt.

Dit hield ik een grote 4 maand vol en verloor ik 20 kilo. Maar dan kwam het gewone eten er terug aan en mijn metabolisme kon de verandering niet aan. In een jaar tijd, zonder veel te zuren of te overdrijven, was alles snel weer bij.

4. Weight watchers
Je gaat naar een cursus waar je met redelijk wat mensen samen zit en daar leggen ze het globaal uit. Wanneer je de eerste keer gaat, tonen ze je het uitgebreid en berekenen ze hoeveel punten je mag gebruiken. Ieder product heeft een aantal punten, door deze de hele dag op te tellen weet je of je al dan niet nog iets mag eten die dag of niet. Zo niet dan neem je van je 49 extra punten waar je de hele week mag van nemen voor extra voeding, alcohol of snoepjes. Dit vindt ik een zeer duidelijke aanpak en ook ruim zodat het niet snel gaat vervelen. Maar toch was dit het nog niet helemaal voor mij want ik vond het niet leuk om een nummer te zijn. Ik had meer nood aan een persoonlijkere aanpak.

5. Obesitascentrum (Mijn oplossing!)
Enkele maanden geleden dacht ik bij mezelf: "Eline je hebt nu alles in je leven die je graag wilt waarom ga je er nu niet volledig voor om ook iets aan je gewicht te doen." Op een doodnormale check-up bij de dokter zie ik een poster hangen van het obesitascentrum. Eenmaal thuis nam ik de laptop op de schoot en zocht ik eens wat informatie op over het centrum. Ik las daar redelijk veel dingen die wel konden helpen bij mezelf maar een hele gerichte uitleg vond ik niet en de prijs, die ook belangrijk is, vond ik ook niet. Dus maakte ik een afspraak om info te krijgen daarna kon ik nog steeds een beslissing nemen. Dus dat deed ik dan ook.

De afspraak
Bij de afspraak werd me al snel duidelijk wat er allemaal te gebeuren stond in het programma. Ook gaf het hoofd van dit centrum duidelijk aan dat overgewicht veel schadelijke gevolgen kon hebben op latere leeftijd. Dus besloot ik om me toch maar in te schrijven en ervoor te gaan.

De screenings
Om toegelaten te worden tot het centrum moest ik drie screenings ondergaan. Al deze mensen moesten een positief rapport sturen naar het hoofd van het centrum en dan pas mocht ik deelnemen aan het programma. Dit deden ze om duidelijk te weten of er geen blessures konden optreden en of ik het wel zou aan kunnen. Deze screenings gingen door in de ziekenhuizen van AZ groeninge in Kortrijk.
De drie personen waren:
 fysiotherapeut: bekijkt vroegere breuken of zwakkere delen in het lichaam vb. de rug. Aan de hand daarvan maakt ze een beslissing of je de fysieke kant aan zal kunnen.
 diëtiste: zij bekijkt hoe je eetpatroon tot nu toe was en geeft al enkele gerichte tips die je al kan toepassen tot het programma van start gaat.
 endocrinoloog: deze dokter kijkt naar je stofwisseling, de chemische reacties in je lichaam en de hormonen.

Het programma
Dit duurt ongeveer een kleine 5 maand waarvan je twee dagen per week naar het obesitascentrum moet gaan in het ziekenhuis. Je zit in een groep met 9 personen die de 5maanden lang dezelfde blijft. Dit is heel erg goed voor de stimulans. Tijdens het programma houd je iedere dag een dagboek bij van alles dat je in je mond stopt. Een greep uit de sessies:
 Om de twee weken moet je gewogen worden en is er een groepssessie waar er uitleg gegeven wordt over gezonde voeding, BMI, light producten of niet, ....
 Twee keer in de week moet je een uur gaan sporten in het fitnesscentrum van het programma. Hier wordt alles heel rustig opgebouwd en zie je jezelf geleidelijk aan verbeteren aan de hand van je hartslag.


Na enkele weken...
Momenteel ben ik hier 6 weken aan bezig en ben ik iets van 6 kilo afgevallen. Ik krijg heel veel persoonlijke feedback en word ook goed begeleid in zowel de voeding als in het sporten. De groep motiveert ook enorm. Nu is het blijven volhouden en blijven afvallen. Maar ik heb er een zeer goed gevoel bij dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit goed komt. 

Ik raad dit centrum voor iedereen aan die te kampen heeft met overgewicht. Dit moet niet speciaal in Kortrijk maar in andere steden kan je dit ook vinden. Mocht je interesse hebben kan je altijd op deze site kijken: http://www.azgroeninge.be/eCache/524/Obesitascentrum.html

Zijn onder de bezoekers personen met soortgelijke problemen? Wat was jullie weg?
© Laupropos | All rights reserved.