Omdat ons land een stuk kleiner is? Omdat we overal achterop hinkelen? Omdat Belgen online gratis blogs nog niet hebben ontdekt? Ik heb werkelijk geen idee. De vraag in de titel kreeg ik al meerdere keren te horen van Nederlandse personen (ook van NL Press) en is helemaal terecht. De grootste Belgische blogs zijn een pak kleiner dan de grootste Nederlandse blogs. Kunnen jullie daar een uitleg op plakken? 


Waarom is het Vlaamse accent raar geworden voor mij?

De eerste reactie begrijp ik volkomen. Het is een taalswitch. Maar van de tweede reactie ga ik alle kleuren zien. Dit is een zeer idiote uitspraak die zeer makkelijk zonder nadenken wordt geplaatst. Is de Vlaamse taal dan zo vervelend om naar te luisteren? Wat zijn de gegronde redenen voor die opmerking? Vlamingen die interesse hebben in beauty luisteren bijna dagelijks naar Nederlandse filmpjes, terwijl dat 'onze taal' niet is.

Waar zijn die Belgische community's?
Er bestaan geen Vlaamse of Belgische beautyblogger fora. Geen plaats waar je in een community met dezelfde interesses je ei kwijt kunt. Misschien omdat we net blijven plakken op de fora van Nederlandse bedrijven?

Werken de Belgische bloggers wel samen?
Een puntje waar veel verbetering in mag komen. Ik heb het gevoel dat Belgische bloggers lang op hun eigen eiland hebben gewoond. Dat probeer ik een beetje te doorbreken met initiatieven zoals #belgiumbloggerscountdowntochristmas op instagram of de #bbbcollab op youtube. Er zijn maar weinig personen die eens een nieuwe weg durven inslaan.

Waarom hinkelen jullie achterop met beauty nieuws?
Dit is eentje waar ik mij volledig moet bij aansluiten. Nederland heeft alles altijd sneller waardoor de Belgische bloggers pas later over het product kunnen schrijven. Waarom zou je nog iets lezen als je het al 100x gezien hebt op Nederlandse blogs? Ook zijn er minder webshops, merken ... hier te vinden. Ook merk ik dat de meeste Belgen zich nog steeds vastklinken aan geschreven bladen. Naar mijn mening is een dag-, week-, maand- ... blad volledig passé omdat het vergaat.

Zijn er ook Belgen met een fulltime job als blogger?
Tot nu toe is het nog geen enkele Belgische blogger gelukt en diegene waarvan je het denkt dat ze het zijn, werken zich kapot achter de schermen met iets anders. Ze schrijven een boek, zijn fotomodel, werken zelf in de perswereld ... Eigenlijk heeft iedereen naast het bloggen een (fulltime) job. Wat naar mijn mening veel respect verdient, want er kruipt heel veel tijd in het bloggen. Zo zit ikzelf vaak nog tot 24u te bloggen. Niet dat ik het erg vind, want ik heb er nog steeds heel veel plezier in.

Genoeg gezeurd. Waar kan ik goede Belgische blogs vinden?
Natuurlijk en net zoals bij de Nederlandse blogs begin je na een tijdje het licht te zien. Er zijn heel wat Belgische bloggers, maar slechts enkelen houden het hoofd boven water. Er zijn ook heel wat minder Belgische blogs dan Nederlandse. Ik deel even mijn lijstje met favorieten, maar mocht je er nog kennen vul ik dit lijstje met veel plezier aan:

www.nymphette.be
www.beautyloves.be
www.beauty-treasures.be 
www.joliette.be
www.thepinkperfectionist.be
www.zolea.be
www.dressesanddaisies.be *
www.essentialshonesty.be
www.maleavenue.com
www.peggytimmermans.be
www.beautyetc.be
* Ik organiseer het

Zijn er ook Belgische Youtubers?
Ik ben er zeker van dat meer dan de helft van voorgaande lijstje een youtube kanaal heeft waar er geregeld filmpjes op komen. Ik deel even van mijn favoriete youtubers (zonder blog).


Ga gerust in op mijn artikel, deel frustraties of zoek mee naar antwoorden. Deze frustratie houdt mij al langer bezig en misschien hebben sommigen hetzelfde. Hoe denken mijn Nederlandse bezoekers erover die 45% van mijn bezoekersaantallen innemen?