"Hoe komt het toch dat jij zo'n mooie make-up looks kunt maken? Als ik dat probeer, trekt dat altijd op niets. Kan je mij wat tips geven?" Natuurlijk kan ik dat, want als blogger zijnde ben ik er om jullie vraagjes zo goed en duidelijk mogelijk te beantwoorden. En na dit artikel zullen jullie merken dat het eigenlijk niet zo moeilijk is en vooral afhangt van een aantal factoren. In dit artikel deel ik niet enkel tips, maar geef ik ook handige merken die makkelijk te koop zijn, zodat je meteen makkelijk zelf aan de slag kunt. Succes, make-up noobjes.


Een goed verzorgde canvas
Zoals een schilder op een net doek begint te schilderen, make-uppen ook wij op een mooie verzorgde basis. Het is goed om te investeren in de juiste producten die de unieke huid helpen. 'Uniek', want elke huid is anders. Zelf heb ik heel wat producten verslonden voor ik de meest ideale exemplaren vond. Daarom net deel ik geen specifiek merk of product, maar neus gerust rond op deze site voor reviews over verzorgende producten. De producten veranderen mee met het weer, stressniveau, hormonen, enzovoort, dus zorg ervoor dat je de huid goed in de gaten hebt en meteen de correcte verzorging geeft. Als bedankje krijg je er een prachtige huid voor terug.


Eerst een primer
Er bestaat voor ieder stukje een bepaalde primer, maar ik zweer vooral bij een oogschaduw primer. De primer zorgt ervoor dat de kleuren oogschaduw veel intenser worden, langer blijven zitten en (het belangrijkste) niet gaan creasen. Creasen betekent dat oogschaduw in de oogplooien gaat zitten, wat uiteraard zeer vuil oogt. Mijn favoriete primers voor de ogen zijn die van Urban Decay* en NYX*. Beide hebben een eigen finish die een look kunnen bepalen.

*Urban Decay primer potion - huidskleurige primer met een loperige structuur. Makkelijk uit te blenden.Te koop bij bepaalde ICI PARIS XL filialen. Check de officiële site om te zien waar.
*NYX Jumbo pencil in milk - witte primer met een vette en dikke structuur. Nodig om te vervagen en daarna op te bouwen voor een intense witte kleur. Als je hierop een kleurtje aanbrengt, komt dat kleurtje intenser en in haar originele vorm over. Te koop in de NYX filialen in Gent en Hasselt.

Links: oogschaduw zonder primer 
Midden: NYX primer 
Rechts: oogschaduw met NYX primer eronder

Kwalitatieve oogschaduw
Om een ooglook goed te doen slagen heb je kwalitatieve oogschaduw nodig. Kwalitatief in de zin van: veel pigment/weinig pigment*, makkelijk te vervagen en langhoudend. Het merk dat mij op vlak van oogschaduw nog nooit heeft teleurgesteld is The Balm*. Iets duurder dan drogisterij merken, maar dan heb je ook wat. Investeer meteen in een goed palette met natuurlijke kleurtjes. Ga niet gek doen met een palet vol felle tinten, terwijl je misschien anders nooit make-up draagt. Zonde van het geld en van het palet, want je laat het sowieso ergens verstoffen. En dan tot slot: blenden, blenden, blenden! Poef de oogschaduw er nooit zomaar op, maar vervaag de randjes voor een mooi effect!

*Sommige personen willen net iets minder pigment in hun oogschaduw. Merken zoals Dior zorgen er bijvoorbeeld voor om hun 'oudere' klanten het subtiele make-upje te geven dat ze net willen.
*The Balm is te koop bij Di beauty & Care



Kwalitatieve kwasten
Deze stap gaat hand in hand met voorgaande stap: de oogschaduw. Als je slechte kwasten gebruikt bij goede oogschaduw, zal de ooglook er maar belabberd uitzien. Investeer daarom ook in kwasten. Ze gaan een hele leven lang mee met de juiste verzorging en blijven het altijd even goed doen. Merken die mij nooit teleurstellen zijn Boozyshop.nl en Zoevacosmetics.com. Beide online shops die naast make-up ook een eigen kwastenlijn* aanbieden. 

Kies voor volgende kwasten: 
Voor de ogen: pencil kwast, platte oogschaduw kwast, blending kwast en eyeliner kwast.
Voor het gezicht: poederkwast, blush kwast, concealer kwast en foundation kwast*.

*Grote kans dat er in de shops specifieke oog- en gezichtskwasten per set verkocht worden. Deze zorgen meteen voor een goede en juiste basis om aan een make-upje te beginnen.
*Het is zelf even zoeken welke foundation kwast het beste bij je past. Zelf zweer ik bij mijn buffing kwast die foundation met draaiende bewegingen doet versmelten met de huid.


Kwasten houd je kwalitatief door ze regelmatig te wassen. Deze tutorial leert je hoe.

Houd het natuurlijk
Houd je make-up zo natuurlijk mogelijk. Uiteraard is het OK om eens volledig uit de bol te gaan met een look, maar toch zullen de complimenten vooral binnen stromen als je de natuurlijke schoonheden accentueert en helpt. Een mooi voorbeeld is het zetten van een eyeliner. Vaak stuntelen we er uren mee en gaan uit pure miserie alles weer wegvagen om vervolgens make-up loos de deur uit te gaan. Zet na  het plaatsen van de oogschaduw met een fijn kwastje de aanzet van de wimpers extra in de verf. Zo lijken je wimpers voller en gezonder op een natuurlijke manier. Trek daarvoor niet meteen een volle lijn boven de wimpers, maar zet kleine streepjes of druk de oogschaduw tegen de rand aan.


Wenkbrauwen in de verf
Een wenkbrauw kan je gezicht echt vormen. Ik kan daar volledig over meespreken, want met mijn blonde wenkbrauwen lijkt het van ver alsof ik er geen heb. Geen mooi zicht, dus moest ik moeder natuur een handje helpen. Met een gepast kleurtje -ik heb er veel getest voor ik de juiste vond- vul ik de wenkbrauwen bij en maak ik ze een tintje donkerder. De juiste kleur daarvoor is een tint met een assige ondertoon. Mijn perfecte exemplaar* vond ik in het Catrice schap. De assige kleur is niet enkel ideaal voor blondjes, maar ook voor elk ander type wenkbrauw.

*Er bestaan verschillende manieren om de wenkbrauwen bij te werken. Ik schreef er een hele gids wenkbrauwen voor beginners over.


Dit waren mijn persoonlijke tips die een handje hielpen om make-up niveau een trapje hoger te brengen. Welke tips hielpen jullie vooral? Deel ze in de reacties!