De nude gekte ontstond toen het NAKED 1 palet van Urban Decay in de rekken lag. Toen kon je het palet nog niet verkrijgen in Europa, dus moesten we hunkeren naar dat praaltje via het internet. Door de gekte begonnen de prijzen omhoog te gaan en ook andere merken begonnen dit in de gaten te krijgen. Meer en meer merken begonnen een eigen nude lijn.

Ook ik werd gebeten door de gekte. Ik weet nog dat ik maanden zeurde -eerlijk is eerlijk- tegen mijn vriend over het NAKED palet van Urban Decay. Wat wilde ik hem o-zo-graag, maar wat was hij o-zo-duur. Toen was  hij nog enkel via Ebay te koop, dus schoten de prijzen de lucht in. Gelukkig zijn die tijden veranderd. Bij  nader inzien heeft het NAKED palet zijn voor- en nadelen. Ja hij is super mooi en ja er zit veel variatie in de kleuren, maar what's up met alle shimmery kleurtjes? Als je goed kijkt zitten er maar 2 matte kleuren in het palet. Beetje zonde... Gelukkig heeft het NAKED 2 palet heel wat meer matte kleuren, dus Urban decay luistert zeker naar de wensen van haar klanten.

Goedkopere merken proberen vaak dupes te maken van bekendere merken. Sommige merken doen niet eens de moeite om een eigen concept te bedenken en nemen alles klakkeloos over. Een goed voorbeeld hiervan is het palet van Victoria's Secret the Nakeds Eyeshadow palet waarvan verteld wordt dat het een stukje minder pigment bevat als die van Urban Decay en het doosje ook een stuk minder kwalitatief is. Het werd namelijk gemaakt van plastic. Even een opdracht: vergelijk de kleuren van UD NAKED met die van NAKEDS VC en zoek de 5 verschillen. Juist... de kleuren zijn bijna precies hetzelfde.

Ook ik ben vaak op zoek geweest naar kwalitatieve, maar prijsvriendelijke paletten. De naturelle kleuren uit de Wet 'n Wild paletten kunnen mij behoorlijk bekoren, maar helaas pindakaas, want er zit ook geen matte kleur bij. Het grote nadeel aan budget oogschaduw is dat ze vaak niet in matte tinten te vinden zijn. De zoektocht gaat dus voort!

Dit palet, die eigenlijk niet echt een palet die onder de noemer 'nude' mag gerekend worden, telt toch heel wat naturelle kleurtjes. Even inzoomen en jawel hoor, matte kleuren! Sleek doet dus goed haar best om een goede variatie te maken tussen schimmer en matte kleuren. Nu ik eraan denk... heeft Sleek ook geen nude palet die geïnspireerd is op die van Urban Decay? Well played!

Natuurlijk is dit artikel geen boze wanhoopsdaad om merken te laten ophouden met het kopiëren van Urban Decay. Het is zelfs goed dat merken oog hebben voor wat de klant aantrekt en daarop verder willen inspelen. Niet enkel de paletten uit mijn beperkte collectie, maar ook merken zoals  thebalm, TooFaced, NYX, Zoeva, enzovoort gingen in op de gekte. Sommige voorgaande linken met foto's werden niet door mij gemaakt en zijn eigendom van iemand anders.

"Hoe gek word jij van een nude of naturel palet?"