Last hebben van een slechte adem, een verkleurde of witte tong, slijm, ontsteking aan het tandvlees, een droge mond... het is allesbehalve een pretje. Zonder dat velen het weten is vaak tongaanslag de boosdoener van deze kwaaltjes. Een gezonde mondhygiëne en de juiste tools daarbij is letterlijk een verademing. Zo kan je bijvoorbeeld dagelijks je tong beginnen poetsen.


Hoezo de tong poetsen? Het is een gewoonte die ik dagelijks doe. Nadat ik mijn tanden poets ga ik met de achterkant nog eens lichtjes over mijn tong heen. Dat haalt viezigheid weg en zorgt voor een extra frisse mond. Ik deed het omdat ik niet beter wist, maar na verder onderzoek blijkt het een gunstiger effect te hebben dan eerst gedacht. Op de tong zitten, net zoals op de tanden bacteriën, wat een slechte adem  en allerlei extra kwaaltjes veroorzaakt.


Een grappig filmpje met veel waarheid. Een tong poetsen is niet veel moeite, maar het kan een dag en nacht geur verschillen. Denk dus af en toe aan je medemens, stinkie!

Hoe te gebruiken
Je gaat enkele keren heen en weer met de schraper over je tong. Duw daarbij niet te hard, maar ga er zacht overheen. Als je te hard duwt kan je weefsel van je tong kapot maken en nog erger: jezelf bezeren. Als je enkele keren weg en weer bent gegaan mag je het product helemaal achteraan plaatsen en van achter  naar voor schrapen. Zo heb je (normaal) al het vuil mee. De haartjes voelen heel zacht als je erover gaat (zacht plastic),  maar omdat de tong veel zenuwuiteinden kent is deze enorm gevoelig aan het prikkelend gevoel. Als je het product voor de eerste keer gebruikt, moet je er even aan wennen. Het product mag ongeveer 3 tot 4 maanden gebruikt worden, daarna moet je het vervangen. Kleine tip: mocht het schrapen niet genoeg zijn, dan kan je een heel klein beetje tandpasta op de plastic haartjes doen. 


Het handvat en grootte zijn vergelijkbaar met die van een gewone tandenborstel, alleen is het handvat iets dunner. Momenteel steekt mijn tongschraper bij mijn tandenborstel in een beker op de wastafel. Zo kan ik hem niet vergeten en zou ik niet (uit pure gewoonte) mijn tong poetsen met de achterkant van de tandenborstel.


De orabrush bestaat uit kleine plastic haartjes en een kleine schraper. De schraper zit goed verborgen, want het is het oranje dat schuin naar rechtsboven wijst. Ook deze werd gemaakt uit zacht plastic.


Na wat opzoekingswerk vond ik dat deze tongschraper niet te koop is in België of Nederland. Je kan hem wel online vinden voor 9,99 dollar per stuk. Daar krijg je dan ook wat foam bij, die eigenlijk als tandpasta dient voor de tong. Omgerekend is dat ongeveer 7 euro per borstel. Er bestaan nog andere pakketten zoals: him&hers, family pack, enz, wat zorgt voor een prijsverschil.

Orabrush - minimum 9,99 Euro Orabrush.com

Poets jij je tanden en tong dagelijks en meerdere keren per dag?