Wat stond ik snel in de lokale boekenwinkel om Happy Nails 2 te kopen. Maar omdat ik zo vroeg was bleek het nog niet eens binnen te zijn. Met een hangend lipje plaatste ik online een bestelling op Lannoo.be. Een dagje later lag mijn eigenste nagelboek al in de brievenbus. Ik interviewde Elfi al eerder voor dit boek [link].


De cover ziet er heel snoeperig uit. Met het voorwoord en een stevige quote met een prachtige cartoon van Elfi werd de toon gezet. Er stoppen heel wat persoonlijke illustraties en persoonlijke onderdelen in. Ik had een tweetal weken voor de lancering van het boek een gesprekje met de auteur waar ze mij vertelde dat het boek helemaal anders zou worden dan het eerste. Een pak persoonlijker, persoonlijke ervaringen, een tekst van haar papa ... Dat vond ik op zich wel leuk, maar heel stiekem was ik bang dat er geen nail-art meer ging in voorkomen. Spannend allemaal! De zorgen waren achteraf gezien overbodig, omdat in het boek nail-art wel degelijk overheerst. De inspiratie voor de nagels werd wel heel vaak uit persoonlijke liefhebberijen of ervaringen gehaald. Ook van recepten, het voorstellen van haar vriendje, ... komt erin voor.

Wat lannoo zegt:
Nail art is een echt (fashion) statement geworden. In haar tweede boek, Happy Nails 2, dompelt Elfi je helemaal onder in haar wondere nail art wereld. Ze deelt handige tips & tricks, toont je hoe je nagels er in een handomdraai perfect kunnen uitzien en hoe je met enkele simpele tools leuke technieken kunt creeren. Van de basisverzorging, do's & don'ts tot de waanzinnigste en mooiste nagelontwerpen... je kunt het zo gek niet bedenken of het staat erin! Cartoonnagels, 3D-legonagels, butterflies of Ian Thomas. Het is allemaal mogelijk. Elfi verklapt ook haar favoriete merken en producten en geeft je een blik achter de schermen van de making-of. You can nail this. Be happy!


Toen ik het boek las combineerde ik het met twee zwaardere boeken. Dan was het pauzeke dit vrolijke en luchtige boekje. Ik hield het welgeteld twee uurtjes vol voor ik het niet meer kon uithouden, want mijn creatieve handjes begonnen zo te kriebelen dat ik ook aan de slag wilde. Niet met nagellak, maar met kleurpotloden en papier. Als je benieuwd bent naar het resultaat klik dan hier. Het boek is een oppepper en maakt je helemaal happy. Ook de aanmoedigen om niet in te zitten met tegenslagen in het leven, maar gewoon jezelf in de watjes te leggen en te gaan voor wat je echt wilt. Ik denk niet dat het de bedoeling was van dit boek, maar zo kwam het bij mij wel over. Zo heb ik heel stiekem een levenslesje geleerd.

In het boek stonden wel een tweetal tikfouten zoals een letter te kort of een tutorial die niet helemaal inhoudelijk klopt. Dat stoort mij normaal niet zo, maar tijdens het lezen van twee moeilijke boeken viel het enorm op. Of misschien waren het woordspelingen? Het bevat nederlands, gemixt met engels, quotes, nadruk, enzovoort. Alles kan (en alles mag!).


Leuk dat er in het boek hier en daar wat leuke tips staan. Intussen staan er ook do en dont's te lezen over hoe je met nagellak kunt omgaan. Fabeltjes worden gemaakt of gekraakt. Het laatste aantal bladzijden gaan over de vriendinnen van Elfi die dan spreken over hun favoriete nail-art. De creatie die Elfi voor hen gemaakt heeft staat er ook bij. Wel vind ik het jammer dat elke vriendin een luipaard printje kreeg (maar dan met een andere schwung). Schattig en een persoonlijk tintje zoals de auteur voorspelde. Ook Ian Thomas liet één nageltje versieren. Kwestie van de mannelijkheid niet te verliezen ;).


Heel veel tutorials uit het boek heb ik nog niet gebruikt, maar het boek zorgde voor iets wat nog belangrijker was: dat ik er durfde aan beginnen. Zo probeer ik nu overal inspiratie uit te halen en probeer ik het gewoon uit. Intussen heb ik al met heel wat nail-arts rondgelopen. Loopt het eens mis, dan boen ik het gewoon weg met wat remover en doe ik het de keer erna beter, geen probleem! Het boek leert je ook door een happy bril te kijken. Wil je echt de basics van de nail-art leren, dan raad ik aan dat je het eerste boek ook eens bekijkt, want dit boek is een aanvulling van het eerste. Ikzelf kan het alleen maar aanraden, dus wie weet heb ik jullie twijfel omgezet in een 'oooh' of 'aaah'.

Happy Nails 2, Elfi de Bruyn | €14,99 (Lannoo)

Gebruik jij nagelboeken om info te bekomen of inspiratie op te doen?