Met make-up starten als compleet groentje is absoluut niet makkelijk. In een wereld vol make-up waarvan meer dan de helft niet bij je past zorgt ervoor dat je veel euro's begint te verkwisten. Ook ik zat in dat bootje, maar door de jaren heen leerde ik welke producten goed zijn en ik echt kan aanraden aan personen en welke niet. 


 Lipstick
Begin met rustige kleuren zoals lichtroze. Nude kleuren kunnen, maar kunnen heel snel dood overkomen. Ook felle roze kleuren of donkerrood vergt heel wat durf om ermee naar buiten te stappen, waardoor je ze wel koopt, maar nooit meer gebruikt. Zelf raad ik de cherry lipsticks van Yves Rocher. Ze ruiken lekker en geven een lichte waas kleur met een glossy finish.

Lipgloss
Mocht je into lipgloss zijn, blijft de vorige regel gelden: hou het rustig. Ik raad de Catrice glossjes erg aan. Deze zijn fijn om te dragen en zijn budgetvriendelijk.

TIP: Wat vooral belangrijk is om in het begin niet gek te gaan met alle producten die er op de markt zijn. Bouw rustig op en stop bij een natuurlijk resultaat. Natuurlijk mag je bij feestjes over the top of als een echte vamp er uit zien, maar op dagelijkse basis is less more. Make-up dient om je natuurlijke schoonheid te helpen en niet om het weg te werken.


Blush
Perzik, roze, felroze, roodachtig ... blush bestaat er in alle soorten en maten en in alle prijsklassen. Ook ik moest er eerst heel wat proberen om te weten welke bij mij paste, maar ik leerde er ook door dat bepaalde blushes iedereen staan. Rose gold van Sleek is er zo eentje. Het is een peachy-, roze-achtig kleurtje met een gouden glans. Deze kleur frist elk gezichtje op, dus raad ik ten zeerste aan.


Oogschaduw
De oogschaduw die mij doorheen de jaren het meeste kon bekoren was die van the Balm en Sleek. Voor make-up beginners zou ik toch eerder neigen naar Sleek omdat het goedkoper is. Mochten de beginners niet via internet mogen bestellen, dan zou ik the Balm aanraden, dat in DI Beauty & care te koop is. Goed investeren in degelijke oogschaduw, dat mag. Ga in het begin voor een naturel palet en experimenteer daarna met een gedurfd kleurtje onder of boven het oog. Bouw zo verder op zonder te overdrijven.

TIP: Koop geen producten omdat ze gewoon goedkoop zijn. Vaak zijn deze niet goed van kwaliteit of gebruik je ze op het eind van de rit nooit meer. Het omgekeerde geldt ook: goede producten betekenen niet dure producten.

Foundation
Foundation is niet verplicht! Zelf skip ik het dagelijks omdat mijn huid vrij puistjesloos is. Ik merk wel dat vele beautybloggers een laagje smeren, gewoon omdat het hoort. Het hoort niet! Ik raad het enkel aan om het te gebruiken bij acné of kleurverschil. Gebruik ook geen kwasten, maar je vingertoppen en breng een heel dun laagje aan zodat de huid erdoor kan ademen. Zelf hou ik enorm van BB cream dat SPF bevat en tegelijk de huid extra hydrateert. Die van Skin79 kan ik aanraden.
Concealer
Op puistjes of onzuiverheden mag er een likje concealer. De concealer die mij altijd heeft bekoren is 16h concealer.

TIP: Breng nooit lagen foundation op om puisjes te verdoezelen. Ga dan liever voor een drupje concealer dat dikker is. Huid die niet kan ademen of verstopte poriën veroorzaakt opnieuw puistjes.Poeder
Het lijkt verplicht, maar is het niet. Gebruik liever geen poeder tenzij de make-up een hele avond moet blijven zitten.
Highlighter & bronzer
Vermijd highlighers & bronzers de eerste make-up maanden! Tenzij je ze heel, heel, heel licht gebruikt.

Mascara
Een likje mascara zorgt ervoor dat je er meteen een pak anders gaat uitzien. Je kan ervoor kiezen om mascara boven of onder of enkel boven te gebruiken. Daarvoor zijn meerdere soorten goed. Zelf ben ik heel blij met een HEAN mascara, maar omdat deze moeilijk te verkrijgen is raad ik die van Essence aan.

Wenkbrauwen
Ga nooit overdreven wenkbrauwen wegplukken. Zoek naar de natuurlijke vorm van je wenkbrauwen en ga dan verder. Inkleuren van de wenkbrauwen kan je doen met oogschaduw, crème of potlood. Zelf raadt ik de potloodjes van HEMA voor beginners aan. Deze zijn te verkrijgen in verschillende kleuren en zijn budgetvriendelijk. Daarnaast zit er ook een handig kammetje aan om de wenkbrauwen nog eens goed te doorkammen/blenden.


Primer 
Primers worden door make-up beginners vergeten. Nochtans zorgt het ervoor dat oogschaduw niet gaat creasen in de oogplooi en de hele dag prachtig blijft zitten. Daarom is het goed om te investeren in een degelijke primer. De potion primer van Urban Decay gebruik ik zelf altijd, maar die van Too Faced is ook heel goed. Voor de beginneling is de I love stage eyeshadow base perfect.

Eyeliner
Een fijn lijntje boven het ooglid kan wonderen doen. Het is zoeken of je van potlood, gel, oogschaduw, stift ... houdt, maar als je het eenmaal gevonden hebt kan je verdiepen in het product. Het is daarna even oefenen voor je het favoriete product onder de knie krijgt, want oefening baart kunst. Moeilijk om hier eentje aan te raden, maar als het moet ga ik voor deze producten: l'Oreal perfect liner als stift, Urban decay zero als potlood, Catrice waterproof liner als eyeliner en Maybelline gel liner.

Welke producten raden jullie aan per categorie?