vrijdag 6 februari 2015

Eigenliefde, selfies en narcisme

Jezelf graag zien is belangrijk om een gezond en gelukkig leven te hebben. Het laat enige zelfwaardering en trots toe. Alles kan uit de hand lopen, dus ook eigenliefde. Zo hoorde ik op de radio dat selfie sticks verboden zouden worden in bepaalde concertzalen omdat ze het zicht zouden belemmeren. Een terechte mening voor velen, maar tegelijk zijn er heel wat woedende kreten terug. Blijkbaar vinden die een selfie nodig om het geluk online te delen. 

Met de vinger wijzen is nooit goed, dus laat ik even bij mijzelf beginnen. Niet het ikje als juf, maar het ikje als blogger, die regelmatig nieuwtjes voor bedrijven post. Selfies nemen is nooit aan mij besteed geweest. Ik zie mijzelf graag, maar ik zal mijzelf nooit mooi noemen. Misschien heeft mijn mening: "Wie zichzelf mooi noemt, heeft last van ne dikkenek" daarmee te maken, maar soit. Zo weet ik nog dat een bepaalde persconferentie een selfie wall aanbood. Met rode kaken ging ik ervoor staan en nam ik de meest onflatterende rode-blos foto. Die foto is overduidelijk nooit op instagram geraakt. Zowel op facebook, instagram ... zie ik selfies van (on)bekenden passeren. Als 14 jarige was ik ook zo bezig, maar dat hoort gewoon bij het volwassen worden. De dingen die in het middelbaar gebeuren veranderen je, je bent op zoek naar jezelf en je leert van jezelf houden zoals je bent. Toch is het belangrijk om daar niet in te blijven steken en verder je weg te zoeken als dat nodig is.

Nog een punt dat ik wil aanhalen is de valsheid die achter een foto zit. Je mag je nooit laten strikken door de perfect uitziende persoon, want deze bestaat niet. Momenteel is het mogelijk om een gratis make-up app op de telefoon te zetten, dus dat haalt de rem weg. Iedereen kan het gebruiken, gewoon om dat laatste onflatterende pukkeltje weg te werken dat eigenlijk deel van je is. Het hoort bij dit tijdperk, maar is die valsheid op een online platform echt nodig? Het geeft een verkeerd beeld over je leven en je maakt er anderen enkel onzeker door. Waar is die win-win? Ik vind hem niet.

Tuurlijk kan een selfie. Tuurlijk is het niet verkeerd. Toch is teveel, teveel! Wat denken jullie? Gaan jullie lekker in de wagen tijdens het rijden of voor een trein een selfie nemen? Na het lezen van dit artikel werd ik ge├»nspireerd.
© Laupropos | All rights reserved.