zondag 29 mei 2016

"Later wil ik mooi worden." - Schoonheid anders bekeken

Schoonheid. Wat betekent dat nu eigenlijk? Wat zorgt ervoor dat je partner je liefheeft en waarom je aangetrokken bent tot bepaalde mensen? Is het zo dat mensen die 'mooi' zijn minder hoeven te doen om hetzelfde te bereiken? Toen ik het boek 'De schoonheidsdriehoek' los werd ik aangesproken om een discussie te starten. 


Hormonen
De oerdrift van de mensen zorgen ervoor dat je iemand aantrekkelijk vindt. Voor de ene persoon is het een raadsel wat hij/zij in die persoon ziet, terwijl de ander dat heel vanzelfsprekend vindt. "Blond en lange benen staat voor pure schoonheid." - Dat telt niet voor iedereen.

Het gebruik van cosmetica
Make-up dient naar mijn mening ervoor om je natuurlijke schoonheid een duwtje in de rug te geven, maar het niet te verdoezelen. Toch wordt bij de meesten het gezicht als een lege canvas ervaren die je kan vullen zoals je wilt. Denk maar aan contouren (het shapen van het gezicht), manieren om je lippen dikker te maken, een witte eyeliner om de ogen te openen ... Je gaat er zover in zoals je wilt.

"De mooiste make-up voor een vrouw is passie. Cosmetica is echter makkelijker te verkrijgen." Yves Saint-Laurent (Frans modeontwerper 1936-2008)

Innerlijke schoonheid
En dan heb ik het niet over detoxen, maar over je karakter, je talenten, je interesses... Hoe mooi iemand ook kan zijn, als die persoon lelijke eigenschappen heeft (denk aan jaloersheid, gulzigheid, gemene trekken ...), wordt dezelfde persoon lelijk. Natuurlijk heeft iedereen goede en slechte eigenschappen, maar als je altijd 100% jezelf bent, dan zit het meestal goed.

Belang van de media
De media heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in ons leven. We moeten maar de televisie aanzetten en al meteen zien we een jong fotomodel pronken met de nieuwste rimpelcrème. Momenteel staat schoonheid gelijk aan jong zijn. Jong zijn ben je maar even, dus dat is een heel onrealistisch beeld dat ons voorgeschreven wordt. Toch staren we er ons er blind op.

Schoonheid over de hele wereld
Over de hele wereld zijn er verschillende schoonheidsidealen. In China, bijvoorbeeld, maakten de Geisha's hun lichaam wit met loodwit, wat tevens voor kon loodvergiftiging zorgen, en nog steeds worden er bleekmiddelen gebruikt in hun moderne maatschappij. In het vroege Rome en Griekenland bleekten de vrouwen hun haar met loogzeep en nog steeds kleuren we ons haar. Vele van deze middelen waren zeer slecht voor de gezondheid, maar velen willen ver gaan om schoonheid te bereiken.

Ik zou nog veel meer kunnen tikken over dit onderwerp, maar voor vandaag houd ik het hierbij. Ik las immers nog maar een klein stuk uit het boek, geschreven door Margde Pascaud, maar ben ervan overtuigd dat de hoofdstukken voor nog meer inspiratie zullen zorgen. Nu vraag ik mij af wat jullie schoonheidsideaal is. Krullen, een gebruind huidje, een bepaalde gelaatstrek? 

Wat vind jij 'mooi'?
© Laupropos | All rights reserved.