dinsdag 21 juni 2016

Van talenten bundelen en innovatief bloggen

In de media rommelt het over presteren. Er wordt steeds meer van ons verwacht, we moeten unieker zijn, onze talenten ontwikkelen, de creatiefste ideeën krijgen (zonder budget) en dit alles combineren met een gezin. Allemaal onderwerpen die mij inspireerden tot dit artikel.


Iedereen is uniek
Als juf vertel ik mijn kleuters altijd hoe uniek ze zijn en hoe blij ik ben dat ze met hun unieke eigenschappen deel zijn van de groep. Dat is een belangrijke waarde en ik ben er ook oprecht van overtuigd dat er ooit een piloot, politieagent, politieker, enzovoort uit zal vloeien. Toch zal de meerderheid van de kinderen ooit een 9 to 5 job hebben die ze -hopelijk- met veel plezier kunnen beoefenen (en die niet zal aanvoelen als werk). Ik gun het hen van harte. Toch wil de meerderheid van de bevolking niet meer werken dan hun vaste 8-9u per dag en besluit de dag dan af te sluiten voor de buis. Het zijn pas de echte unieke mensen die doorzetten en iets van hun passie maken. Zelf is mijn (uit de hand gelopen) passie bloggen (en deels ook activiteiten bedenken voor de klas) geworden. Niet enkel na het werk, maar ook tijdens de middagpauzes doe ik mijn best om nieuwtjes te delen. Ik kan vooral respect opbrengen voor personen die ervoor kiezen om hun carrière op te geven en volledig voor hun passie te gaan. Ook al betekent het dat ze de eindjes op het einde van de maand aan elkaar moeten knopen.

Talenten samenbundelen
Je kan niet in alles goed zijn, ook al probeer je nog zo hard. Ik ben zeker niet slecht met make-up, maar laat het echte ooglook werk liever over aan medebloggers/visagisten die er oprecht goed in zijn. Ook het nail-art verhaal laat ik liever over aan anderen, maar dat ik het niet graag doe, zou een leugentje zijn. Ik kan er mij enorm mee amuseren, maar weet ik dat er personen zijn die het beter kunnen. Daarom net dat ik vind dat we met meer mensen onze talenten moeten samenbundelen en zo de mooiste dingen zouden maken. Helaas heerst er nog vaak het ik/mijn ei/... sfeer en is er weinig sprake van vertrouwen in de ander zijn/haar kunnen.

Innovatief bloggen
Hoe innovatief je ook denkt te zijn, iemand was je altijd voor. Zo moet je het vernieuwende idee eens intikken in de Google zoekfunctie en dan kom je meteen met je beide voeten op de grond. Vele 'innovatieve' mensen gaan te snel met hun voeten van de grond, denken te groots en denken meteen met wat geluk snel aan de bak te komen (bakken te verdienen) en tegelijk er zo weinig mogelijk voor te doen. Dat is tevens ook de reden waarom jonge bedrijven over de kop gaan. Op geluk moet je zeker niet rekenen, want enkel door hard werken, inzet, regelmaat, connecties... zal je succes boeken. En wees vooral van het begin zeker van je stuk en van je idee.

Negatieve vibe
Er zullen altijd mensen zijn die jaloers worden op je succes en er heel even zelfvertrouwen door krijgen om je neer te halen. Dat zelfvertrouwen is van korte duur, want een negatieve aanpak kaatst altijd terug in het gezicht. Ga vooral om met mensen die je graag zien en zet een positief, maar realistisch, masker op.

Onrealistische verwachtingen
De maatschappij wil steeds meer en legt de lat steeds hoger. Zo is het nodig om als pas afgestudeerde toch 10 jaar ervaring op de werkvloer te hebben. Dat kan toch helemaal niet? Iedereen heeft tijd nodig om zich ergens in te burgeren en de knepen van het vak te leren kennen. Ook is het kennelijk de laatste tijd de mode om gratis te moeten leveren. Dat anderen interesse hebben in dat talent van je is een groot compliment, maar dat ze verwachten dat je dat gratis moet doen? Dan heb ik het zeker niet over vriendendiensten, familieleden, enzovoort, maar over bedrijven en bloggers. Dat aspect zit helemaal nog niet snor.

Wat is jouw grootste talent?
© Laupropos | All rights reserved.