dinsdag 1 november 2016

Gids voor mensen die niet weten wat bloggen is

Ik krijg steeds opnieuw dezelfde reeks vragen als het om bloggen gaat. Meestal begint het gesprek dan erg onwennig, want er is wel interesse, maar ze weten niet goed wat het inhoudt. Het gaf mij weer stof voor het schrijven van een gids voor mensen die niet weten wat bloggen is. Het grappige is dat de vraagjes vaak in deze volgorde worden gesteld."Ik heb gezien/gehoord dat je een blog hebt. Iets met Daisies?"
Ja, dat klopt. Dresses and Daisies.

"En wat doe je dan eigenlijk?"
Ik schrijf over dingen die mij interesseren. Dat was in het begin vooral beauty (make-up, verzorging, nagels...), maar breidt nu uit naar knutselprojecten en kleding. Zo krijg ik de kans om met bedrijven samen te werken en kan ik zo leuke projecten uitwerken.

"Amai en hoe kom je dan in contact met die bedrijven?"
We komen al in de fase waar de zender onder de indruk is. Dat gaat eigenlijk stapje voor stapje. Het was niet echt de bedoeling dat mijn blog zo groot zou uitpakken. Blijkbaar hadden bezoekers interesse in wat ik deed en zo kwamen ook bedrijven over de vloer.

"Dan contacteer jij die bedrijven?"
Helemaal niet. Het is wel zo dat als ik een persbericht binnen krijg dat mij erg interesseert en past bij mijn blog ik dat persbureau aanspreek. Zo bekijken we de mogelijkheden wat ik met het product kan doen. Het is ook zo dat door het heen- en weer mailen je die personen niet meer ziet als een ver van je bed show. Het zijn collega's en soms zelfs vrienden na enige tijd.

"Oh, dan wordt je betaald. Ik heb dat eens gezien op T.V.."
Geloof niet alles wat je op het internet leest en geloof niet alles wat je op T.V. ziet. Het duurde bij mij niet lang voor een bedrijf mij contacteerde, maar toen had ik al voldoende content opgebouwd om het bedrijf te laten zien wat ik in mijn mars had. Helemaal aan het begin van het bloggen kocht ik producten zelf, omdat ik dat leuk vond, en reviewde ik die. Naarmate de tijd vorderde kon ik gesponsorde producten reviewen. En wees maar zeker dat ik soms dacht van: "Alweer een pot dagcrème." Daar werd (en word) ik niet voor betaald. Het begon op een gegeven moment aan te voelen als werk, terwijl ik eigenlijk al full-time aan de slag was in een klasje kleuters. Eigenlijk beoefen je als blogger meerdere jobs.

"Hoe begin je eigenlijk aan een blog?"
Je koopt een computer, je opent een blogkanaal -Wordpress en Blogspot zijn het meest gekend- en je begint te typen. Dat kan over het eender welk onderwerp te gaan, maar gaat vooral over wat zelf in je interesseveld ligt. Zo komt een artikel echt over. Krijg je niet meteen volk over de vloer? Deel dan gerust je typsels op Facebook, twitter of andere sociale kanalen. Sharing is caring.

"Zou ik ook kunnen bloggen?"
Heel grappig dat de meeste gesprekken eindigen met dit punt. Natuurlijk kan iedereen blogger worden. Daar bestaan geen bijzondere studies voor. Studies die mogelijk wel een stuk kunnen helpen om al veel weet te hebben over bloggen zijn persgerelateerd: journalistiek, communicatie management, enzovoort. Het enige wat je nodig echt heb is een hart voor schrijven en een hart voor het eender welk onderwerp.

Om af te sluiten wil ik vertellen dat ik door het bloggen enorm veel heb geleerd. Het heeft een deurtje geopend waarvan ik vooraf niet wist dat ik het in mij had. Daarom vermeld ik vijf dingen die ik leerde door bloggen:
1. Ik ben wel degelijks iets waard. Mensen zien waarde in wat ik doe.
2. Een nee heb ja kan je krijgen.
3. Wees altijd jezelf en wees eerlijk.
4. Antwerpen en Brussel zijn de place to be voor bloggers.
5. Je moet vooral genieten van het proces.

Natuurlijk weten jullie bezoekers maar al te best wat bloggen inhoud, maar de 'normale mens' heeft er nog totaal geen idee van. Ze zien Pink Ambition taferelen op T.V., zien hoe kleding gratis voor niks wordt opgestuurd, terwijl er meer achter zit dan dat. Hopelijk hielp mijn gids de onwetenden een beetje! Nog vragen? Ik beantwoord ze met veel plezier!
© Laupropos | All rights reserved.