Een klaspop is iets wat voor mij persoonlijk onmisbaar is in de kleuterklas. De kleuters zien het als een kindje uit de klas, vertellen er iets tegen als ze gevoelens moeilijk kunnen verwoorden en maakt het geven van een lesje een stuk speelser. Ik schreef al een artikel over hoe ik mijn twee klaspoppen leven in blies en ga daar nu verder op in. Zo is het belangrijk dat kinderen hun unieke talenten kunnen uitwerken op een persoonlijke manier. Het leven is immers meer dan goed zijn in wiskunde, taal... en omvat heel wat meer talentjes. Zo kwam ik in contact met ZebraBook.

De ZebraBook filosofie - Marie Thibaut de Maisières is de oprichtster van Zebrabook. Met ZebraBook worden moderne thema’s zoals gelijkheid, ethiek en ecologie aangekaart en aangezet tot denken. Marie is er steevast van overtuigd dat kinderen aan de hand van boeken op een speelse en plezierige manier educatieve boodschappen aanleren. Stereotypen zijn niet aan de orde. Een kindje met twee mama’s of twee papa’s, een meisje dat dol is op voetballen of een jongen wiens lievelingskleur roze is, bij ZebraBook worden geen uitzonderingen gemaakt en hoort iedereen er bij. Bovendien draagt de uitgeversonderneming zijn steentje bij aan het milieu bij de samenstelling van de kinderboeken die volledig op maat gemaakt worden in Vlaanderen.

Ikzelf als juf vind het zeer belangrijk om de uniekheid van kinderen te stimuleren, dus was ik erg benieuwd om in de klas aan de slag te gaan met het boek. Er zijn drie ZebraBooks om uit te kiezen: het dierenboek (0-4 jaar) schenkt de dieren uit het bos aan de hand van een mooi versje het pasgeboren kindje elk een letter om zo het kindje een unieke naam te geven. In het talentenboek (4-8 jaar) kennen feeën het kindje verschillende talenten toe die goed van pas komen in hun verdere leven en talenten zijn hierbij niet beperkt tot de klassieke stereotypen. In het Europa tour boek (4-10 jaar) gaat jouw kindje doorheen Europa op zoek naar de 26 letters van het alfabet waarbij hij of zij de schoonheid van het diverse Europa leert kennen.


Het boekje bestellen gebeurde makkelijk via de ZebraBook website. Normaal is het de bedoeling dat je de naam van je kindje erop invult, maar als juf heb ik meerdere kindjes, dus was het even zoeken hoe ik dat zou aanpakken. Ik besloot de kracht van de klaspop te bundelen met de kracht van het talentenboekje. Daarom vulde ik de naam Lola in, maar die vond ik net iets te kort, dus verzon ik de achternaam Popppemieke erbij. Ook de voorflap viel te kiezen. Ik koos voor een toepasselijk schoolthema gezien ik het boekje zou gebruiken in de klas. Een weekje later werd het boekje geleverd in een stevige kartonnen doos.
In het boekje worden aan de hand van letters de talenten besproken. Deze talenten zijn heel uiteenlopend en zoals ik meteen merkte vooral weggelegd voor oudere kleuters. Zo zijn er bepaalde woorden die eerst uitgewerkt moeten worden voor het kind deze begrijpt. Beginnen met een open gesprek over de talenten, werk het thema talenten uit (in de klas) of maak een "Ik kan goed doos".De talenten die doorheen het boekje aan bod komen, staan dus vast dankzij de naam. Het is dus niet zo dat je de specifieke talenten van het kind invult, maar dat deze verbreed worden tot talenten die nog kunnen komen of zullen vervliegen. Zo kan je de verschillende onderwerpen bespreken, elke avond een stukje voorlezen of gewoon het lieve boekje onder de aandacht brengen. Doorheen het boekje wordt het kindje (pop in dit geval) geboren en krijgt zo stap voor stap een naam door unieke talentjes uit te bouwen. 


Ik ben heel erg te vinden voor het talentenboekje. Het is erg persoonlijk, kan de start zijn van een talententhema en kan een voorleesavondje erg gezellig invullen. Het boekje is vooral bedoeld voor oudere kleuters of de jongste lagere school kinderen door de woordkeuze, illustraties en schrijfstijl. Wil je ook een boekje maken? Dan verwijs ik graag door naar de pagina van Zebrabook waar drie soorten boekjes kunt vinden voor verschillende leeftijden. Mocht dit boekje minder aanspreken, dan doen de andere boeken dat misschien wel.

Tip - Ook leuk om te geven als cadeautje!

Harde cover - € 39,50-