Ik ben zeker en vast van mening dat een goed niet per sé duur hoeft te zijn als je kwaliteit wilt. Als het op waterverf aankomt, gebruik ik een mix tussen dure en goedkope producten. Ik heb een goedkopere Pelikan doos, maar gebruik ook met zeer veel liefde mijn high-end -laten we het zo noemen- Winsor & Newton aquareldoos. Toen ik bij de Action kwam, zag ik dat er heel wat nieuwe knutselspullen waren om met aquarel aan de slag te gaan. In naam van de creatieve bezoekers besloot ik het eens uit te proberen en te vergelijken.Producten die voor mij meteen in het oog sprongen en die gloednieuw zijn: Watercolor paper pad, watercolor paint set en aqua brushes. 


Aqua brushes - Deze kwasten zijn momenteel erg hip, maar zijn nogal duur als je ze in merkvorm koopt. Ik was meer dan benieuwd toen ik deze in het Action schap zag liggen, dus waren deze een must om mee te nemen. De naam waterverf verklapt hoe je de verf in werking zet: door middel van water. Deze kwasten houden water vast in een compartiment waardoor je makkelijk aan het werk kunt. Je vult door het penseel eraf te schroeven en dan de tube op te vullen. Gezien het een erg klein gaatje is, is het even mikken om het water erin te krijgen.


Aquarelblok - Dit papier is vrij dik en dat is bijzonder voor de prijs. Meestal moet je een heel pak meer geld neerleggen voor soortgelijk dik papier. De vezels van het papier zitten wel iets anders dan ik gewend ben. Zo ben ik dikkere vezels gewend waar ik iets meer controle heb over hoe het water en het pigment vloeit. Hier gaat het vooral om kleine vierkantjes die dicht op elkaar liggen waardoor het water alle kant op vloeit.


Watercolor paint set - Dit palette bevat een twaalftal kleuren die perfect zijn voor een goede basis. Je kan de kleuren mengen op de achterkant van het deksel waardoor je meer kleuren kunt maken. Ik merkte al snel dat het om een dikkere plakkaatverf ging gezien de kleuren niet zo heel goed in elkaar vloeien. Zo kan je met goede aquarelverf de keuren door elkaar laten vloeien door gebruik van water voor dat bijzondere aquareleffect. De kleuren zijn ook vrij gepigmenteerd, maar bij het opdrogen verlies je wat van dat pigment en krijg je vooral een 'gewassen' uitstraling. Je kan de kleur ook opbouwen en nog een doorschijnend effect verkrijgen zoals aquarel doet.


De haren van het penseel zijn aan de dikkere kant opgesteld waardoor het even wrikken is om fijne lijnen te trekken. Verder is het bijzonder in gebruik en kan je door erop te duwen water krijgen zodat je meteen met de verf kunt werken. De haren zelf dompel je het beste weer opnieuw in water als je een zuiver nieuw kleurtje wil gebruiken. Een bekertje met water is dus zeker niet overbodig. Nadien kreeg ik ook het pigment van de verf niet meer uit de haren en ook na een goede schrobbeurt bleef het eraan plakken. Ik merkte bij een volgende aquarelsessie niet dat het pigment er weer los van kwam, maar de kwast zal er wel nooit meer zo nieuw uitzien als voordien. Gezien ik ze nog ga gebruiken in de toekomst is het oefenen met de aqua brushes nog niet voorbij.


Een klein eenvoudig vijf minuten werkje waardoor je het effect van de verf in combinatie met het papier en kwast. De verf is op te bouwen, maar nog steeds zie je een gewassen effect. Ook had ik wat moeite om het water(en verfpigment) onder controler te houden en ging het niet helemaal in de richting waar ik wilde. Dat heeft mogelijk te maken met de kleinere vezels van het papier. Grote favoriet is vooral de kwast die even oefenen is in gebruik, maar o-zo-vernieuwend is tussen mijn aquarelspullen. Die raad ik dan ook met plezier aan.

Ben jij soms aan de knutsel in jouw vrije tijd?