Met een brochure in de hand leerden we Stasegem op een speelse manier beter kennen. Ideaal voor onze dochter en een ideale gezinsuitstap, leek ons, dus daar gaan we!


De Blob brochure is de handleiding die je gebruikt om de wandeling te doen. Je start aan de Sint-Augustinuskerk (Stasegemdorp t.h.v. nr 35, 8530 Stasegem) en start zo bij nummer 1 om zo verder te wandelen naar de verschillende punten. Een verrekijker en fototoestel zijn altijd leuk om mee te nemen, maar zijn op zich geen must. Blob en Ginger de bij nemen je mee op ontdekking door Stasegem!

Over Stasegem - Stasegem heeft al een lange geschiedenis wat bewoning betreft. Het dorpje werd vernoemd naar de belangrijke hoeve 'Goed te Stasegem'. Rond 1835 werd een brouwerij gestart die lange tijd een opslag voor bier was waarvan de kasteeleigenaars achter de kerk eigenaar waren. Het gehucht grenst aan De Gavers dat mooie natuur met zich meebrengt.


Een plattegrondje zorgt voor een wandeling van ongeveer 3km lang die ideaal is voor gezinnen met kinderen jonger dan 12 jaar. Onze dochter die twee is, kon ook al goed meestappen en meedoen met verschillende spelletjes. Zo bevat elk nummertje tijdens de wandeling een leuk weetje over Stasegem, een leuk spelletje, kijk op de natuur of een West-Vlaamse quote. Naast de nummertjes moet je ook de Bingo goed in de gaten houden waarbij je verschillende foto's kunt aankruisen en de bingo kunt afwerken. Zo was er bijvoorbeeld de stekjeskast waar je stekjes kunt ruilen of achterlaten.


Na de wandeling maakten we een eigen BLOB met allerlei kosteloze materialen die we vonden tijdens de wandeling. Gezien we een hele tijd door het oude kanaal wandelden waar een bos werd aangeplant, hadden we heel wat natuurlijke materialen met ons mee: dennenappel, blaadjes, stokjes... Op de parking vlakbij het kasteel van Stasegem maakten we er een mooi mannetje van.

Tip - Neem een foto van jouw BLOB en mail de foto naar stadlandschapleieschelde@west-vlaanderen.be of info@toerisme-leiestreek.be , want er worden enkele BLOBjes geselecteerd om later in één van de brochures te gebruiken...


Naast de BLOB wandeling van Stasegem zijn er nog heel wat andere BLOB brochures te vinden in kleine Vlaamse dorpjes. De brochures zijn af te halen bij dienst Toerisme van Stad Harelbeke, het bezoekerscentrum van Provinciedomein De Gavers of online bij Stadlandschap Leie en Schelde en Toerisme Leiestreek. Kinderen worden door de wandeling gemotiveerd om ook tijdens frissere dagen eens buiten het huis te komen en de leefomgeving te ontdekken. Wij zijn alvast grote fan en zijn klaar om nog meer van deze wandelingen te doen.