Heeft je kleuter al een tijdje kriebels om terug naar de school te gaan? De overgang van twee maanden zomervakantie naar 1 september kan soms niet drastischer zijn, dus maakte deze juf een artikel met enkele tips om de drempel naar de klas te verlagen.


Aftelkalender
"Het is bijna weer schooltje", is iets wat ontastbaar is. Soms duurt een dag heel erg lang en sommige dagen vliegen zomaar voorbij. Door een week vooraf (ook niet te ver vooraf...) af te tellen naar de eerste schooldag door elke keer een kruisje te laten zetten door de kleuter wordt het al een pak duidelijker. Als je merkt dat je kindje te nerveus wordt van deze manier van aftellen, stop er dan beter mee. Er bestaat zeker iets zoals vrees, de drempel naar de klas, angst voor het nieuwe... voor 1 september. En... ook juffen/meesters hebben elke jaar opnieuw last van deze kriebels. ;) Aftelkalenders zijn in alle soorten en maten te vinden op het wijde web of zijn makkelijk zelf te maken.

Scheerschuim schilderen van een boekentas
Er zijn heel wat eenvoudige activiteiten uit de kleuterklas die ook thuis kunnen doorgaan en waarvoor je eigenlijk niets hoeft te kopen omdat je het al in huis hebt. Een goede manier om de motoriek te stimuleren is schilderen met scheerschuim (al dan niet met verf erdoor geroerd). Je legt een beschermer op tafel, spuit er scheerschuim op, doet je kindje een schort aan en spelen maar. In het schuim kan je een tekening maken, vrij bewegen met de handen/vingers... en meer. Je kan er zelfs een wit blad opleggen om er zo een afdruk uit te krijgen. Het tekenen, scheerschuimen, inkleuren... van de boekentas zorgt dan weer dat de aanzet rond 'terug naar school'.

Structuur
Jonge kinderen houden van structuur. Dat lijkt enorm saai, maar dezelfde rituelen zorgen voor herkenning en houvast. Zorg de week voor 1 september al voor een ritueel, vast tijdstip om naar bed te gaan, vaste tijdstippen om te eten/snacken... enzovoort.

Opendeurdagen
Mocht het schooltje van je kindje een opendeurdag houden is het goed om er al eens (of opnieuw) langs te gaan. Dat zorgt ervoor dat het kindje weer alles ziet, vriendjes tegenkomt en alles terug op eigen houtje ontdekt terwijl de ouders meedoen met het proces. Altijd tof om papa's en mama's te zien praten met de juf, niet? Dat moet vast wel een toffe zijn ;).


Schoolalbum bekijken
Het hele schooljaar lang vraag ik ouders om na de schooluren eens de schoolfoto's op de website te bekijken. Vaak staat er vanalles op dat doorheen de dag gebeurde, wat vaak teveel is om op te noemen (laat staan te onthouden) door jonge kinderen. Foto's helpen herinneren, benoemen en maken taal los. Dit geldt ook voor langere vakanties waarbij ze foto's van vriendjes uit de klas kunnen bekijken en ze zo het klasleven voor zich kunnen halen waardoor de drempel verkleint. Toon indien mogelijk ook al eens een foto van de juf of meester.

Tips op 1 september (of andere instapdatum)
- Leg alles de dag voordien klaar: boekentassen, boterhamdozen, drinkflessen, koekjes... en stop zoveel je kan al weg. Dat vermindert de ochtendrush drukte al een beetje. Laat je kindje ook zoveel mogelijk zelf doen (aankleden, eten nemen...) wat heel wat werk wegneemt (hoe ouder ze worden, hoe vlotter).
- Houd het afscheid kort en maak je geen zorgen. Mogelijks zijn er traantjes, maar meestal duren die niet zo lang. Mochten ze lang duren is dat ook absoluut niet erg. Je spruit wordt goed opgevangen!
- Geef iets mee van thuis: knuffeltje, foto's van het gezin... voor houvast en herkenning.
- Aarzel nooit om vragen te stellen of een babbeltje te doen aan de juf/meester/directie/zorgteam/...

Een fijne start gewenst!