Momenteel is het gek als je geen blog hebt of je leven bewust niet online gooit op Facebook. Toen ik als groentje begon met bloggen, wist ik helemaal niets over de bloghobby. Er bestonden geen boeken over en er waren geen immens grote bloggers aanwezig die er nu wel zijn. Intussen zijn de tijden veranderd en bestaan er nu degelijke informatieve boeken over hoe je een blog moet beginnen. Al gehoord van Make it! Blog it! Share it!?


Als ik naar het dichtstbijzijnde shopping center ga, kijk ik altijd even in de boekenhandel. Het rek met boeken onder de categorie hobby was flink gegroeid. Ook tussen de bloggerboeken was een exemplaar toegevoegd, namelijk dit boek. Met sommige voorwerpen heb je meteen een klik en tijdens het eerste inkijkmoment was ik verkocht. Een informatief boek met een creatief kantje.


Het boek werd geschreven door de praktische school en is partner van Femma. Ze juichen creativiteit toe en bieden workshops, cursussen en bijbehorende boeken aan. Het boek Make it! Blog it! Share it! behoort tot die boeken.

Elke beginnende blogger heeft een andere achtergrond. Zo zijn er die volledig groen achter de oren beginnen, maar er zijn er ook die research doen of een kennis hebben die er al vrij veel over weet. Ik kan alvast vertellen dat dit boek voor alle partijen heel handig kan zijn. Zo blog ikzelf al meer dan vier jaar, maar leerde ik nieuwe interessante tips kennen door dit boek te lezen.


Wat kan en wat kan niet tijdens het bloggen? Ga deze regeltjes niet te serieus nemen, want jij moet je goed voelen bij je blog. Gaat dat dan tegen de regels in, so be it. Eigenlijk weet ik niet zo goed waar ik moet beginnen omtrent de inhoud van het boek, want gewoon alles wordt aangekaart. Dat gaat over de inhoud van de blog, het bloggen combineren met je werk, apps, originele inhoud, tips om foto's te bewerken tot het omgaan met bezoekers.

De eerste stap bij het maken van een blog is het kiezen van een platform. Zo is er wordpress, blogger, tumblr ... Ook wanneer je een tijdje blogt, kan je oude artikels overzetten naar een nieuw platform., wat in het boek duidelijk wordt uitgelegd. Ook de achtergrond in blogtaal is mooi meegenomen. Waarvoor staat CSS voor? Dat kan je mooi in het boek terugvinden.


Het boek richt zich vooral op creatieve bloggers en dat blijft de rode draad doorheen de informatie. Zo werden er interviews afgenomen met naai-, mama-, lifestyle- ... blogs die hun tips delen. Ook wordt er uitgelegd hoe een how-to tot stand komt en welke stappen je zeker niet mag vergeten. Wat ik wel voelde is dat het een heel vrouwelijk boek is. Dat gevoel wordt opgewekt door de vele kleuren, plaatjes, maar ook door de insteek op creatieve blogs, mamablogs, enzovoort.Doordat het boek veel illustraties heeft en vrolijk wordt opgebouwd leest het makkelijk weg. Zo kan er probleemloos een pagina gebruikt zijn om de blog geboden op de verzamelen. Dat maakt de boel luchtiger. Omdat het boek zo lekker leest, is het wel op een uurtje tijd uit.

De appreciatie voor het boek kwam vooral door de niet commerciële insteek. Zo las ik eerder een blogboek die je leerde hoe je geld uit je blog moet slaan en de boel moet commercialiseren. De essentie van het bloggen blijft dat je er plezier in moet hebben. Zo geeft dit boek tips om stappen te nemen wanneer je een beetje geld begint te verdienen. Dat gaf bij mij het gevoel dat je verder geholpen wordt dan: "Geld is op de bankrekening, dus da's goed genoeg."
-> de meeste bloggers verdienen geen geld met hun hobby en dat moet ook niet!


Voor mij zat het boek vol met AHA-momenten. Eigenlijk kende ik veel tips, programma's, regels... al omdat ik ze zelf ontdekte doorheen de jaren van bloggen, maar dit boek lijst ze nog eens netjes op. De creatieve insteek in plaats van de commerciële insteek is voor mij geweldig. De definitie van creatief betekent voor mij out of the box denken. Eens iets anders doen en dat hebben ze met dit boek wel gedaan. Zo werden alle ervaringen van die creatieve geesten gebundeld tot dit handige hebbeding!

Je kan het boek vinden in de boekenhandel of op Femma.