Bloemen, chocolaatjes... eigenlijk krijgen juffen en meesters het liefst interessant didactisch materiaal, boekjes en meer om de kinderen mee te helpen cadeau. Zo ontdekte ik een jaartje geleden Houtenonderwijsmateriaal.be en plaatste ik al heel wat bestellingen om de jonge handjes van de kinderen uit mijn klasje volop te laten ontdekken. Het verlanglijstje is nog heel lang, maar dit heb ik al in huis (a.k.a. in de klas).


Uit ervaring kan ik zeggen dat houtenonderwijsmateriaal.be heel snel levert. Alles komt netjes verpakt aan in een doos en de goederen worden nog eens extra stevig vastgezet met stevig papier en bubblewrap. Als leerkracht scrolde ik al uren op de website voor leuke uitbreiding en oorspronkelijk kwam ik er terecht voor handgemaakte producten zoals de houten deksels voor ikea dozen, rekenactactiviteiten, taalstimulatie en ruimtelijke oriëntatie uit stevig hout. Doordat ik kleuters begeleid, is het de bedoeling om de ontwikkeling van het kind zoveel mogelijk te stimuleren door middel van spel; iets wat thuis ook al goed gestimuleerd kan worden. Naast houten uitbreiding is er ook nog tal van didactisch materiaal te vinden op de website die ook ideaal is voor de lagere afdeling.

Loose parts - Zoals de vertaling uitlegt zijn dit losse onderdelen. Deze houten attributen mix is ideaal voor natuurlijke ontdekking, zorgen voor dramatiseren, vanzelf sorteren, figuren maken, tellen... De creativiteit van het kind wordt ermee aangewakkerd waardoor het vanzelf tot leerrijk spel komt. Ideaal in combinatie met een sensory box, maar eigenlijk ook leuk alleen. Deze worden geleverd in een stevig stoffen zakje.

Regenboog attributen - Stiekem ook een soort loose parts waarmee je alle bovenstaande speeltips kunt uitproberen. Zelf gebruik ik deze momenteel in combinatie met een spelmethode waarbij de kleuters moeten kijken naar kleuren, grootte en ze zo op het juiste plaatje leggen.


Regenboog - Een manier van bouwen die je niet overal tegenkomt, want het is goed nadenken om tot een stevige constructie te bouwen. Leuk in combinatie met rollende materialen en ook leuk om uit te stallen in het interieur als speel- en decoratiestuk in huis of in de klas.

Pincet - Ideaal om kleine dingen mee op te pakken (bolletjes, gras, steentjes...) en zo de fijne motoriek te verbeteren. Bij de jongsten beginnen we altijd eerst grootmotorisch (lopen, stappen, kruipen, groot werken...) en verkleinen we zo.

Handgemaakt
Paasei versieren - Dit spel is om de ruimtelijke oriëntatie en fijne motoriek te bevorderen. Jonge kinderen kunnen pomponnetjes lukraak op het ei leggen als versiering, terwijl oudere kinderen baat bij de opdrachtkaarten die je erbij kunt kopen,  hebben. Deze opdrachtkaarten kan je zelf afdrukken, lamineren, uitknippen of kan je inkleuren door te lege templates af te drukken.

IJs versieren - Hetzelfde principe als het paasei versieren, maar deze keer worden parels (nog fijnere motoriek) gebruikt om te ordenen. Ook hier zijn opdrachtkaarten voorzien om de denkontwikkeling te versterken. Goed kijken waar het pareltje zich bevindt voor het te plaatsen is een must. Ideaal voor het thema zomer, maar ook voor 'dessertjes' of themaloos werken.

Pijlenspel - De kinderen zetten de pijlen correct volgens de opdrachtkaarten. Ideaal om snelle kinderen wat meer prikkels tot nadenken te geven. Ze leren begrippen als boven, beneden, schuin... beter hanteren.

Patronenweg deksel - Ik had al heel wat Ikea trofastbakken in de klas staan, maar ook heel wat huishoudens hebben deze al in huis, waardoor deze uitbreiding ideaal leek. Er zijn heel wat deksels in thema met verschillende materialen om erin te doen. Deze kan gecombineerd worden met golf tezen, maar zelf gebruik ik fijne parels. Jonge kleuters kunnen de parels lukraak plaatsen en de fijne motoriek oefenen terwijl oudere kleuters al moeilijke patronen kunnen vormen.


Voelwand - Een tactiel spel in de kring, tijdens het hoekenwerk, vrij spel of gewoon thuis. Je doet een voorwerp in de zak en stelt gerichte vragen: "Wat voel je?" "Is het hard?" "Waar heb je het al eens eerder gevoeld?"... De kleuters raden wat er in het zakje zou kunnen zitten en gebruiken hun tactiele kennis. Niet enkel de zintuigen, maar ook de spraak wordt ermee gestimuleerd. De voelwand wordt geleverd met losse pootjes, maar zelf plakte ik die goed vast aan de wand zodat ik hem probleemloos kon ronddragen voor gebruik.

Kleurenschakels - De mooiste patronen, langste kettingen, kleuren sorteren door schakels te koppelen. Hierdoor worden wiskundige begrippen geoefend (langste, koste, tellen...), maar ook de motorische ontwikkeling wordt bevorderd.

Sorteerschaaltjes met sorteerset - Ordenen, sorteren, kleuren benoemen, kleuren sorteren, dieren, voorwerpen bekijken... De denk- en taalontwikkeling wordt er volop mee gestimuleerd.

Eigenlijk heb ik nog heel wat meer leuks van de website, maar dat zal dan weer stof zijn voor een nieuw artikel. Bovenstaande voorbeelden kunnen perfect thuis of in de klas, kunnen vrij gegeven worden of met ondersteuning. Deze juf is alvast heel tevreden van de kwaliteit die zelfs de jongste kinderhandjes overleven. Meer van dat...

Kende jij deze materialen al?
Meer informatie op houtenonderwijsmateriaal.be