De dag zit vol met drukke prikkels voor kinderen, dus is het aangenaam om die harde prikkels eens te verzachten op een rustgevende manier. Een sensory badkamer is een eenvoudige manier om dat te doen en intussen kan je het nuttige koppelen aan het aangename.


Eenvoudige aanpassingen kunnen een bad voor een sensory ervaring zorgen. Water is al op zich heel sensorisch: je voelt het, het voelt warm, het reageert op beweging... en eigenlijk zorgt water onbewust voor een ontspannend gevoel. Naar mijn mening is kijken naar water bijvoorbeeld al rustgevend...

Uitbreiding
Vingerverf - Tekenen en grote motoriek stimuleren.
Potten en pannen - Het leukste is the real deal, maar voor de veiligheid is plastic aangeraden. Vullen, ledigen... zorgen voor groei op wiskundig vlak.
Badkrijtjes - zie hierboven
Speelgoed rotatie - Net zoals bij het dagelijkse speelgoed is het goed om het een en ander weg te nemen en te stockeren. Dan kan je het later terug zetten en lijkt het gloednieuw.
Bath bomb - Zorgt voor bubbels, kleur, geur...
Visjes vangen
(Veilige) lichtjes in het bad
Ballen - drijven en zinken
Sponzen - water opzuigen
Rietjes - blazen en zuigen
Lege flessen - vullen, legen, half, vol...
Drijvende appels - proberen te pakken met de mond, proeven...
Ijsblokjes (wel van korte duur)
Themawerk - Kies een thema uit en verwerk deze in het bad. Je kan kleuren, muziek, speelgoed... in het thema verwerken.
Slijm bad
Orbeez - Kleine balletjes die groter worden door water op te zuigen. Nadien krimpen ze weer tijdens het drogen.
Duplo's - bouwen krijgt een andere dimensie met water erbij
Natuurlijke materialen: bloemen, stro, blaadjes...
Lopend water
Schuim - Scheerschuim zorgt voor heel wat plezier; tekenen, potjes mee vullen, scheppen...


Onze dochter mocht altijd wel een bath bomb, shampoo, speelgoed... kiezen voor tijdens het bad moment. Bij het sensorisch spel is het wel zo dat ik momenteel nog kies, maar je kan de kinderen ook laten kiezen in een beperkt aanbod. We kochten een krab bubbel blower (die ook muziek maakt), lichtgevende astronaut en twee zwemmende schildpadjes aan. Ontspannende muziek kan, want muziek zorgt vaak voor de juiste stemming. Een badje nemen zou een schermvrij momentje mogen zijn waar prikkels voor ontprikkeling zorgen. Zonder dat ze het beseffen, gaan de volledige ontwikkeling aan de gang, want spelen is leren. Nadien zijn ze weer schoon, uitgespeeld, ontspannen en klaar voor het volgende deel van de dag: bedjestijd!

Waarvan komt jullie kindje echt tot rust?