We drinken water, nemen een douche, wassen af, geven de planten water... waarbij het kraanwater, grondwater en regenwater eigenlijk maar een deel van het verhaal zijn. Het is daarom erg belangrijk om aandacht te geven aan de manier waarop we water gebruiken in het dagelijks leven waar kleine aanpassingen een wereld van verschil maken.




Join For Water (filmpje) zet zich in voor veerkrachtige water-ecosystemen, is een fundament voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn, dus hoog tijd om het bewustzijn rond gebruik van water een boost te geven, dus! Er zijn tal van manieren om het gebruik van water te verminderen en misschien zijn er al héél wat dingen die je al doet, kijk maar:

Waterafdruk - De waterafdruk is de hoeveelheid water die nodig is om een stukje vlees op een bord te krijgen, de jeans die je draagt te produceren of de koffie die je drinkt te telen; kortom: alles wat nodig is om wat je consumeert te maken. Dit heeft ook de term verborgen water. Je watervoetafdruk is makkelijk te berekenen.

In de keuken
Drink kraanwater - Dat is niet alleen veel goedkoper, maar ook veel ecologischer, want ook het maken van flessen gebeurt met water. 
Wat te eten - Voeding is een waterverslinder door onder andere de landbouw. Eet daarom eens een maaltijd zonder vlees (flexitariër), vervang rundsvlees door kip of koop je vlees lokaal (minder verpakking, koop in bulk, seizoensgebonden...). 
Eet alles op - Je bord leeg eten is niet alleen mooi om door te geven aan je kinderen, maar ook om zelf te doen, want voedselverspilling staat voor grote verspilling van zoetwater.


Afwassen - Afwassen doe je best in één keer dan de kraan telkens open te draaien. Eigenlijk is een vaatwasmachine een goed idee, mits het op de eco stand gebeurt.
Gebruik restwater - Groentjes die je waste, de douche die je laat lopen om warm te worden... kan je zeker nog gebruiken om de planten water te geven.

In de badkamer
Spoor lekken op - Grote lekken vallen op, maar hele kleine lekken worden niet snel opgemerkt.
Toilet met spaartoets - Oude wc's zijn vaak op 9 tot 12 liter afgesteld ongeacht de boodschap.
Laat de kraan niet onnodig lopen - tijdens het handen wassen, tandenpoetsen...



Bruismondstuk - Een normale kraan zorgt voor 10 tot 12 liter per minuut, maar eigenlijk is 6 tot 8 al meer dan voldoende. Het bijzondere mondstuk brengt lucht in de waterstraal.
Korte douche - en geniet ervan!

Tuin
Vang het water in de tuin op - Als regenwater de grond in kan, vullen we de reserves aan. Door te vergroenen moet het water de riool niet in. Kies dus voor meer groen in plaats van verharding om droogte tegen te gaan. Ook planten in de hoogte zoals klimplanten zijn een voordeel voor het water.
Wees lui - Laat het gras maar groeien!
Auto wassen - Met een emmer en een spons kan je de auto mooi wassen. Een tuinslang verbruikt daarentegen 150 liter water.

Kleding
Volle wasmachines - Was is er altijd, dus draai volle wasmachine. Er wordt toch evenveel water gebruikt door het toestel.
Kies je textiel - Om een jeans te maken is er 8000 liter water nodig. Het aantal water dat gebruikt wordt hangt dus vooral af van de textielsoort. Synthetische kledij scoort daarbij goed, maar helaas niet op alle vlakken. 
Geef kleding een tweede leven - Kledij herstellen, hergebruiken... is de oplossing. Organiseer een ruilparty met vrienden of breng het naar de Kringwinkel. Mocht het stuk echt geen rondje meer meekunnen, breng je het best naar textielcontainers van de kringwinkel of het containerpark; deze worden dan als grondstof, isolatie, hardboard, poetslappen... herwerkt.



Wereldwaterdag valt dit jaar op 22 maart, maar eigenlijk is iedere dag wel een dag om watergebruik en de natuur in de kijker te zetten. Jullie mogen dus elke week een mooie tip van ons verwachten! Ook is er nog een give-away voor jullie waarvoor jullie hier kunnen inschrijven: wereldwijde water challenge van 2024.

Wat is jullie grote tip om bewuster met water om te gaan?