Al eens gedacht aan Rotterdam bij het kiezen van een bestemming? Het ligt ongeveer een uurtje een half van Antwerpen af, dus je staat er in no-time. Samen met een aantal andere bloggers leerde ik onbekende, maar toch hippe kanten van Rotterdam kennen. Verwacht je maar aan veel eten, steile torens en een schip!


Gezien ik mijn trein een uur te vroeg nam in Kortrijk mocht ik nog een tijdje wachten in Antwerpen. Het was even spannend, want ik wist niet wie er nog zou meegaan met het tripje. Onder het #yolo motto besloot ik er toch maar voor te gaan. Vanaf Starbucks gingen we helemaal onderaan het station van Antwerpen om de trein richting Rotterdam te nemen. Ik had al snel iemand aan de haak geslagen met afkomst Brugge. Het was ongeveer een 1,5u rijden naar Rotterdam, maar door al het gepraat leek het veel korter. We werden vriendelijk ontvangen en kregen wat uitleg over wat we eerst gingen doen. Er stond eerst een bezoekje aan Dudok op het programma.

Dudok
Taart kan er als zoetebek bij mij altijd wel in. Dudok Rotterdam appeltaart heeft een geheim recept dat een enorm succes heeft. Daarom is er een patisserie ingericht naast de entree en breiden ze hun assortiment uit naar chocoladetruffeltaart, wortelnotentaart en citroenmeringuetaart. Mocht je liever onderweg iets knabbelen kan je dat doen met hun muffins, scones en cookies.


Mijn mond viel open bij het bekijken van de binnenkant. Het gebouw werd gemaakt door de architect Willem Marinus Dudok en was 24 jaar geleden een vernieuwing voor Rotterdam. Het is zakelijk, industrieel, maar toch hangt er gezelligheid in de lucht. 

Dudok heeft vier vestigingen in Nederland: Den Haag, Arnhem en Tilburg. Je kan het in Rotterdam vinden op het adres: Meent 88, 3011 JP Rotterdam.


Omdat we de bagage nog bij ons hadden, gingen we die eerst afzetten bij het hostel King Kong. We hopten op de fiets en reden zo naar de verschillende punten. Als je Rotterdam bezoekt is de fiets een zeer goede manier om alles te ontdekken. Je kan makkelijk overal bij, kan de fiets bijna overal kwijt en het is ook nog eens goed voor de gezondheid. 

Hostel KING KONG
Het hostel ligt in een gezellig drukke straat. Twee van onze bezochte onderdelen liggen naast de Hostel, dus het is zeer centraal gelegen. Bij aankomst werd ik meteen overweldigd door de gezellige huislijke sfeer en jonge inrichting. Alle hoekjes van het gebouw zijn instagram proof, want in elk stukje is er iets bijzonders op te merken. Het hostel is verkozen tot beste van West-Europa door de internationale organisatie Hostelworld. Wereldwijd kreeg het een zevende plaats op de ranglijst. Een grote prestatie als je weet dat het hostel nog maar een jaartje bestaat.


Overal komt King Kong wel terug. Als je het trapje naar beneden neemt kom je bij de keuken. Daar kan je zelf koken of kan je 's ochtends het ontbijt halen. Dan krijg je een ontbijtvoucher. Mocht je eigen eten bij de hand hebben, liggen er handige etiketten om je naam op te schrijven. Neem je nogmaals het trapje naar beneden kom je bij een extra living met ijsjes(!) en een karaoke bar. Toen ik door het gebouw wandelde zat overal wel een groepje te relaxen.


Op een hostel of herberg kom je iedereen tegen. Zo is het mogelijk dat je iemand op de kamer hebt die de hele wereld heeft gezien. King Kong heeft zowel twee persoons-kamer als groepskamers als een zolder, wat in totaal voor 150 bedden zorgt. Wij kregen een groepskamertje voor achter personen met stapelbedden toegewezen. Onder elk bed staan grote koffers waar je makkelijk spulletjes in kwijt kan, krijg je een persoonlijk lampje en een stopcontact.


Een speelse kinderkamer

Koppeltjes kunnen kiezen voor een twee persoons bed in een groepskamer

Ook op de zolder was het gezellig druk. Op deze plaats zijn er veel verrassingen. Zo kan je één van de foto's openen om je hoofd door te steken, kan je slingeren aan touwen of kan je chillen in een hangmat. Als je voor de zolder kiest, krijg je een groepsbadkamer toegewezen met aparte hokjes om je te douchen. Als leuke extraatje is er helemaal bovenaan de zolder een love room. Met de woorden "Oh yes yes yes!" op de muur hoef ik er geen tekeningetje bij te maken wat daarvan de bedoeling is.

Het beloofde een warme dag te worden, dus konden we ons ontbijtje buiten nuttigen

Na het wegzetten van de koffers was het weer tijd om verder te fietsen. We trokken naar het Museum Boijmans van Beuningen dat tot de top van de Nederlandse kunstmusea behoort. Ze krijgen jaarlijks 300.000 bezoekers over de vloer.


Museum Boijmans van Beuningen
Het eerste wat we te zien kregen was een bijzonder kunstige binnenplaats. Heel grappig is dat het 'kunstwerkje' achter de kaart eigenlijk een voetbalkorf is. Zo zijn er binnen twee doelen en kan je gezellig een balletje schoppen. Bij het moment van aankomst was het wel iets te warm om dat te doen, dus lieten we het maar zo. In het museum zijn er Nederlandse en Europese topstukken te vinden die van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw gaan. Van Bosch, Rembrandt en van Gogh tot Dali.


Ik kon het niet laten en nam een foto van dit kaptafeltje. Stiekem wil ik er ook wel zo eentje!

Na de cafetaria (die tevens een prachtig uitzicht heeft!) kan je dit werk vinden. Er staat dat je een stukje van jezelf moet achterlaten. Dat kan van alles zijn. Zo lieten personen een handtekening, wat munten van hun eigen land, papiertjes ... na. Dat geeft een erg mooi tafereel.


Vooral de tentoonstelling Design Derby: Nederland - België (1815-2015) trok mijn aandacht. Altijd leuk om een stukje Belgische trots in een buitenlands museum tegen te komen. Bijzonder is dat de tentoonstelling twee voorwerpen tegenover elkaar zet: eentje van België en eentje van Nederland. Zo moet je eerst de weg volgen dat de Belgische en Nederlandse vlag voorstelt. Doorheen de wandeling vind je ook kaartjes die je kan verzamelen. Zo kan je stemmen voor een Belgisch- of een Nederlands voorwerp. Het land met de meeste kaartjes wint dan de ronde. Helaas stond Nederland in de voorstelling ver voorop.

Een Nederlandse DAF auto

Belgen hebben weinig woorden nodig. Links = België - Rechts = Nederland

Euromast
Even slikken toen we bij de Euromast aankwamen, want ik wist dat mijn hoogtevrees hier parten zou spelen. Eenmaal boven viel het mee, maar ik mocht niet vlakbij het raam gaan staan. Een deel van de groep trok nog hoger, maar dat heb ik niet gedaan. Intussen kregen we een glaasje bubbels en lekkere versnaperingen. Echt een leuke manier om te dineren terwijl je de skyline van Rotterdam kunt bekijken.


Witte de With
Als je vooral van moderne kunst houdt, is het Witte de With museum iets voor jou. Het museum is op 1 minuut wandelafstand van het hostel, dus je moet er wel eens naar binnen. Door de verschillende tentoonstellingen worden er problematieken, ideeën, ... aangekaart.  Zo bekeken we de No Humans Involved door HOWDOYOUSAYYAMINAFRICAN. Doorheen de jaren was er een kloof tussen blanke en zwarte mensen. We begonnen door donkere kisten te bekijken waarin muziekinstallaties zaten. Ze moesten het leven op de schepen voorstellen waarin zwarte personen verscheept werden. Voor mij was dat iets te eng, dus heb ik het zelf niet uitgeprobeerd. Verder was er een moderne film, een kunstwerk gemaakt uit oude tapes...

Zelf vond ik de verdieping met Art in The Age Of... Planetary Comutation het interessants. Dat gaat over het gebruik van computers en hoe het leven van de mens ermee veranderde, maar ook de kunst wordt erdoor beïnvloed. Het werk I Know Where Your Cat lives, trok het hele groepje wel aan. Personen die een kat hadden gingen deze meteen opzoeken en met wat geluk stond ze tussen de hoop van één miljoen katten. Hoe zouden ze reageren als de site I Know Where Your Child Lives? heette? Informatie die we zomaar vrijgeven op facebook of andere social media kan door iedereen bekeken worden.


De buikjes begonnen te knorren, dus was het tijd om daar iets aan te doen. Tussen de hostel King Kong en het Witte de With museum ligt Ter Marsch & Co. Een klein gezellig stekje waar je toevallig de beste burger van Nederland kunt eten. Zeer toevallig ja... Grappig is dat in deze straat het beste hostel, de beste burger en het beste café zo goed als naast elkaar liggen.


Als je dacht dat dit dagje al helemaal klaar was, heb je het mis. We gingen later die dag en de dag erna nog mooie stukjes Rotterdam bezichtigen. Dus stay tuned voor deel 2.


Ben jij al eens in Rotterdam geweest?