Soms plaats je een bestelling en besluit je voor de rest van de week tegen de ruit te blijven plakken tot de postbode langskomt. Blijkbaar bestelde ik net iets teveel waardoor de postbode op de fiets vervangen werd door de postbode in een busje. Een hoop houten speelgoed van SeBIO België kwam uit die doos.


Het kan natuurlijk niet anders dan dat ik het speelgoed laat uittesten door kinderen. Mijn nichtjes van 7 en van 5 zijn recensenten van dienst. Zij gaven elk een cijfer aan de spelletjes. Beide spelletjes zijn educatieve spelen die thuishoren op school. Hoe dan ook, toch ben ik ervan overtuigd dat deze ook thuis gespeeld kunnen worden. Dan is het aan de ouders om de juiste begrippen toe te passen en de kinderen al spelend te laten leren.Beide spelletjes komen aan in een sterke kartonnen doos. De kids werden eerst aangetrokken tot de voelmemory. Ik merkte meteen op dat het spel grote onderdelen bevat, wat mij verbaasde. (meestal) Wanneer je speelgoed besteldt, blijkt het veel kleiner te zijn dan verwacht. Bij dit stuk was dat anders. Alle stukjes zitten mooi verpakt in plastic en karton. De blauwe zak is stevig en van degelijk materiaal. Ideaal voor kinderhandjes. Ze vonden het erg leuk om de materialen speelklaar te maken. Hierbij kon de kleinste ook al guldig meewerken.


Het spel gaat als volgt: alle voel’houtjes’ gaan in de zak. Daarna neem je een stuk uit de zak en voel je eraan. Zonder te kijken probeer je exact hetzelfde uit de zak te halen. Een tactiele memory, dus.


Vooral mijn kleinste nichtje hield van het spel. Kleine kinderen neigen het meest naar zintuiglijke ervaringen, maar ook mijn oudste nichtje vond het erg leuk. Voor haar was het de eerste keer dat ze zo’n soort spel speelde, dus was het iets bijzonder. Zij vond het vooral moeilijk om gelijkaardige stofjes bij elkaar te zoeken. Soms is het verschil erg klein en is het nodig om het tastzintuig volledig te gebruiken. Niet mis, want in deze maatschappij worden vooral de ogen (dus het zien) geprikkeld bij kinderen. In dit spel zijn ogen eigenlijk overbodig. Mocht je het spel willen aanpassen aan de leeftijd kan je de moeilijkste stofjes eruit halen, verminderen in houtjes, enzovoort.

Beide nichtjes gaven een 10/10 voor dit spel. Ze bleven een hele lange tijd betrokken.


Het tweede spel genaamd 'Tricours' staat genoteerd als ‘behendigheidsspel’. Toch koos ik het vooral omdat ik het als samenwerkingsspel zag. De kinderen die het spelen krijgen elk een touw. Door samen te werken, te coachen, het leiderschap af te geven ... kunnen ze het spel voltooien. Ook de nodige oog- en handcoördinatie is van belang en de druk bepalen die je op het touw zet is nodig. Dat zijn heel wat dingen waar je tegelijk moet aan denken, dus dient dit spel vooral voor oudere kinderen. Mijn kleinste nichtje vond er echt niets aan, dus ging wat TV kijken. Ik nam aan dat het voor haar een 3/10 was (gezien ze wel heel wat plezier had in de doos leegmaken).Mijn oudste nichtje moest eerst wat wennen aan het spel. Voor kinderen is het erg moeilijk om samen te werken, gezien de meeste spelen gebaseerd zijn op eigenbelang. “Ik wil winnen” – maar dit spel draait om “wij willen winnen”. De nodige coaching van de ouders (of van de juf) is nodig om de kinderen interesse te laten krijgen. Na vijf minuten was ze zo volledig in het spel gerold dat zij mij de nodige instructies gaf. Een zeer mooi moment. Nadien gaf ze het spel (alweer) een 10/10.


Als juf ben ik zeer blij deze twee spellen te mogen toevoegen aan mijn –ahum- spellenstash. Ook later, mama’s-gewijs, ben ik van plan deze spelletjes te gebruiken. Ze zijn niet alleen leuk, maar erg leerzaam. Zelf ben ik ook grote fan van houten speelgoed omdat het kwalitatief is, fijn aanvoelt en het er mooi uitziet.

Over SeBIO - Een familiebedrijf opgericht door ouders die betrokken zijn met de gezondheid en het milieu van hun kinderen. Sinds 2007 heeft SeBIO een brede keuze aan natuurlijke, biologische of ecologische producten voor het hele gezin. Het assortiment van SeBIO biedt producten als: wasbare en wegwerpbare luiers, baby draagartikelen, halsdoeken, spellen en speelgoed, verzorging, hygiëne, cosmetica, voeding en voedingssupplementen, aromatherapie, Bach Blosem, …

Voelmemory - € 29,95-
Tricours - € 26,95-
Tricotin Punniklos - € 4,50-

Speel jij vaak spelletjes?