Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Of althans: dat zegt mijn lief altijd die vroeger vrijwillig ambulancier was. Op school zijn er dan ook op verschillende plaatsen EHBO kastjes geïnstalleerd met verbandjes, pleisters... en allerlei andere zaken voor het toedienen van de eerste hulp. Gezien dit zo'n belangrijk onderwerp is, wilde ik er nog eens op wijzen en mijn 'influencer'-status op een degelijke manier te benutten.


Niet enkel in de gangen, maar ook in mijn handtas heb ik een eerste hulp kitje zitten. Niet zo uitgebreid zoals het zou moeten, maar alle hulp is welkom als iemand in nood is. Een EHBO kit verschilt per instantie. Gelukkig is er EHBO/verbandmateriaal op de markt verkrijgbaar die het nodige materiaal bevat. Controleer af en toe of de verschillende spullen nog steeds in de kit zitten en of nog niet over datum zijn. Een korte checklist:

Algemene checklist
☑ Desinfectant
 Alcholdoekjes
 Driekante doek
 Latex handschoenen
 Rol hechtpleister
 Safe kiss beademingsdoekje
 Splinterpincet
 Synthetische watten
 Veiligheidsspelden
 Verbandschaar
 Witte watten
 (wond)pleisters
 Gaaskompres
 Metalline kompres
 Universeel (steun)windsel
 Wondsnelverband
 Snelverband, 
 Elastisch hydrofiele zwachtel

Extra (verschillend per situatie)
 Reddingsdeken goud/zilver
 Gazofix 
 Leukostrip 
 Tekenpincet
 Blauwe tape
 Burnshield blotts brandgel
 Brandwonden kompres
 Detecteerbare pleister
 Instant coldpack
☑ Waarschuwingslamp
☑ Oogspoeling
 Deken
☑ Blusdeken
☑ Brandblusapparaat
☑ Zonnecrème
☑ Insectenspray
☑ ...

Nu de koude wintermaanden eraan komen wordt het ook erg glad op de baan. Wees voorzichtig, pas op, neem je verantwoordelijkheid op, verander je gedrag naarmate de weersomstandigheden... om ongelukken te vermijden. En het allerbelangrijkste: bied hulp waar nodig. Ook al lijkt het heel weinig, het kan een wereld van verschil maken voor het slachtoffer.

Heb jij altijd een eerste hulp kit bij je?