Zijn jullie intussen al langs geweest bij een kerstmarktje om oliebollen te eten, een braadworst mee te pikken of te sippen van de jaarlijkse gluhwein? Joepie voor diegenen die "ja" konden antwoorden op deze vraag en "zonde" voor personen die nog niet tot bij een kerstmarkt gekomen zijn. Ook voor kinderen is het kerstgebeuren een hele belevenis die ze, als ze thuiskomen, helemaal kunnen uitspelen.


Nadat ik het politiebureau van Playmobil mocht uitproberen, probeer ik nu de Christmas speelset uit. Ook deze is ideaal voor de klas en bevat heel wat leerrijke onderdelen. Kinderen worden doorheen de dag geconfronteerd met vanalles en nog wat en dit soort speelgoed geeft hen de kans om alles op een rijtje te zetten, na te spelen en nieuwe woordenschat te oefenen. Ook als er een tweede kindje bij zit, kan het leren delen, samen spelen... aan bod komen. Hoe oud je ook bent, Playmobil blijft een kwalitatief en vernieuwend iets.


Ik dacht dat ik deze set in geen tijd in elkaar gezet zou hebben, maar niets was minder waar. Mocht je deze set nieuw geven aan kinderen is het nodig om zelf wat tijd vrij te maken om alles in elkaar te zetten. Er zit een handig stappenplan bij, vergelijkbaar met een IKEA stappenplan, dus als je deze goed volgt, mogen er niet veel problemen zijn. Gewoon rustig neerzitten met een kop koffie erbij nemen en alles komt goed. Ik las ook een goede tip op een andere blog waar de vrouw in kwestie de doos eerst opende, alles in elkaar zette en dan alles weer mooi in de doos stak voor ze alles inpakte. Zo kunnen de kinderen meteen beginnen spelen en ontstaat er niet teveel frustratie als ze alles alleen in elkaar moeten zetten.


Op de kerstmarkt verkopen ze eten, speelgoed, kledij... dus bevat deze set heel wat kleine onderdelen om de stallen mee te vullen. Die kleine dingen kunnen vooral opgepakt worden door oudere kinderen gezien jongere kinderen nog niet de juiste motoriek ontwikkeld hebben. Ook zouden ze er durven op knabbelen, dus wacht zeker tot ze minstens 4 jaar zijn en goed kunnen omgaan met het speelgoed.


De set bevat twee stallen: een snoepstal en een speelgoedstand. Zo kan de Playmobil familie heerlijk snoepen vaan een chocoladehartje, pretzels of zich opwarmen aan warme chocolademelk. De speelgoedstand bevat dan weer kleine beertjes, postkaarten en lantaarns.


Een zeer lieve set die niet enkel leuk is voor thuis, maar ook welkom is in de klas. Voor de opbouw is er zeker de hulp of het toezicht van een volwassene nodig. Het duurt even om alles in elkaar te zetten, maar als je de stapjes op het plan goed volgt, kunnen er niet veel problemen zijn. De set bevat veel kleine onderdelen waardoor ik hem eerder aanraad aan oudere kinderen. Zij zullen de mooiste kerst tafereeltjes naspelen.

Speelde jij als kind af en toe met Playmobil?
Welke set herinner jij je het meest?