Een luie avond, klasagenda af, mailtjes verstuurd, dus daarom leek het mij leuk om blogs te bezoeken van bloggercollega's die ik al tientallen jaren ken. Tijdens het scrollen op een bepaalde blog, sprong een subtiel, maar persoonlijk artikel er meteen met kop en schouders bovenuit. De blogger schrijft al jaren met hart en ziel, in alle eerlijkheid, maar krijgt toch minder en minder bezoekers over de vloer. Nu vroeg ik mij af wat de 'oude garde' denkt over het bloggen, dus ging ik aan de slag en vroeg ik naar hun (anonieme) mening volgens vier stellingen.

✓ PRO 
X CONTRA

"Blogs zijn niet meer 'hot'"
✓ "Dat gevoel heb ik ook... De echte volgers blijven mijn blog wel lezen, maar Instagram is nu echt hot..."

X "Ik hoor wel vaker vallen dat bloggen ‘dood’ is en om eerlijk te zijn begrijp ik dat wel. De tijd dat ik nog tientallen blogs volgde en altijd een reactie naliet is ook echt voorbij, maar natuurlijk is bloggen niet echt dood! Zoals alles, evolueert het naar iets nieuws. Een groot stuk daarvan is nu Instagram geworden, maar ik ben iemand die het bloggen/schrijven nooit helemaal zou kunnen loslaten."

X "Het komt inderdaad zo over dat blogs niet meer hot zijn, en dat je enkel dankzij veel volgers op sociale media nog 'serieus' genomen wordt door PR bedrijven. Maar ik probeer toch te blijven bloggen, omdat ik het zelf leuk vind om te doen en nog zelf heel handig en leuk vind om blogs te lezen, ook al heb ik er niet altijd zoveel tijd voor."

X "Als ik op events kom en spreek met Youtubers vertellen ze meteen dat ze weinig nieuws in handen krijgen omdat ze niet bloggen. Instagrammers zonder blog die alles voor elkaar (lijken) te hebben -en vaak ook nog niet lang bezig zijn- krijgen alle nieuwtjes, perstripjes, producten... in handen. 't Is maar vanuit welk standpunt je het bekijkt. Ik zie wel dat gewone bladen naar adem moeten happen tussen duizenden blogs en de meeste magazines ook de 'blogtoer' opgaan."

X "Blogs zijn volgens mij zeker minder populair geworden dan enkele jaren gelden, mede door de sterke opmars van YouTube. Toch denk ik dat blogs nog steeds erg populair zijn omdat je ze makkelijk overal kan raadplegen als je een tip nodig hebt of review wil lezen over een product. Voor YouTube moet je al geluid kunnen afspelen, wat niet altijd kan.."

X "De laatste paar jaar lijkt het inderdaad alsof de onlinewereld verschoven is richting social media waaronder voornamelijk Instagram. Achter de schermen in de blogwereld zie je vaker dat de klassieke bloggers aan de kant worden verschoven voor ‘Instagramsterren’. Toch denk ik dat kwalitatief goede blogs een belangrijke rol zullen blijven spelen. Instagram mag nu dan wel het grootste platform zijn maar mensen zijn nog steeds op zoek naar echtheid en juiste informatie. Zoiets ga je niet vinden in een paar zinnen, daar heb je echt een langer blogartikel voor nodig."

X "Heb inderdaad wel door dat Instagram meer en meer de bovenhand neemt en dat voor samenwerkingen IG soms ook de bovenhand neemt. Ik vind dat jammer omdat ik zelf wel nog graag op zoek ga naar reviews etc. op het net. Ik vind het voor mezelf nog steeds een meerwaarde dat ik 2 à 3 keer blog. Aan alleen IG post heb ik zelf niet veel."

✓ "Het is idd zo dat sociale media meer en meer de overmacht nemen en de klassieke ‘geschreven’ reviews er volgens mij meer en meer uit gaan. Mensen lezen liever mini reviews in de vorm van een instagram post met een bijhorende flatlay foto"

✓ "Klopt! Dat waren ze niet toen we begonnen, dan zijn ze even heel erg hot geweest en sinds instagram mega mainstream is geworden, lijken we met z’n allen te tam om nog iets anders dan instagramnpostjes te schrijven/lezen, haha!"


"Iedereen kan bloggen."
✓ "Tuurlijk, al is het blijven bloggen niet zo makkelijk. Het is een passie, en er kruipt heel veel tijd in. Het is een hobby, die ik al jaren met veel plezier doe en hopelijk nog lang kan blijven doen."

✓ "Klopt maar er is wel passie en plezier in nodig (en misschien toch ook wel wat voeling met het schrijven en eventueel fotograferen). "

✓ "Daar geloof ik dan weer wel in! Heb je iets interessants te melden en heb je toegang tot internet, dan kan je een blog opstarten. Je hebt er uiteraard nog wat andere skills voor nodig, zoals leuk kunnen schrijven, mooie foto’s maken, creatief zijn en vooral: volhouden." 

✓ "Klopt! Ieder in z’n eigen stijl en doorloopt een eigen leerproces, maar letterlijk iedereen met toegang tot het internet kan bloggen."

X "Op zich kan iedereen een blog starten, maar het ook goed onderhouden én nuttig doen is wel een ander verhaal. Denk dat de meeste startende bloggers ook onderschatten hoeveel tijd en werk erin steekt en dan vanzelf overstappen op enkel IG."

X "Zeker niet. Tot vijf keer toe probeerde ik een vriendin ervan te overtuigen om mee te bloggen met mij. Hierdoor kon ik het werk wat verdelen en kreeg de blog eens een nieuwe wind, maar na een tweetal weken hadden ze het wel gezien. De meesten zien de gratis producten, maar het werk dat erbij komt niet. Ook is niet iedereen even taalvaardig om foutloze teksten uit de mouw te schudden."

✓ "Ja, iedereen kan bloggen. Je kunt een blog aanzien als een soort van online dagboek en een dagboek bijhouden kan iedereen. Professioneel bloggen, dat is dan weer iets anders. Om het bloggen echt professioneel aan te pakken heb je toch wel weer wat kennis nodig van bepaalde zaken zoals coderen, foto’s maken en bewerken, SEO, … Al kun je dat natuurlijk ook altijd leren tijdens het bloggen zelf dus ja, als je het zo bekijkt kan iedereen bloggen."

X "Ik vind niet dat iedereen kan bloggen. Natuurlijk, het blijft altijd iemand zijn persoonlijke mening, wat iemand leuk of goed vind is daarom niet persé voor jou het geval, maar als die persoon oprecht is, dan ga ik daar wel belang aan hechten. Er is wel heel wat nep op social media, maar ik probeer mensen die me 'storen' of voor mij nep zijn, te negeren en niet meer te volgen. Voor mij is het echt een platform die mij inspireert en dat wil ik ook zo blijven gebruiken, en ik hoop dat ik nog steeds op mijn social media mensen inspireer, en met mijn blog mensen mijn eerlijke mening geef en een kijkje in mijn leven, om mensen ook toffe ideeën bij te brengen "

X "Bloggen word in mijn ogen zwaar onderschat. Ik krijg er als blogger zelf dikwijls commentaar op in de zin van dat het wel leuk is zoveel te ‘krijgen’ door er gewoon een ‘artikeltje’ over te schrijven. Ik steek zelf enorm veel tijd in mijn blogs en Posts.. foto’s nemen in de ‘perfecte’ setting het product testen en er dan ook nog eens objectief over schrijven."


"Alles op social media is nep."
X "Nee, dat denk ik niet. Er zijn zeker accounts die gewoon delen wat ze leuk vinden, zonder ervoor betaald te worden."

✓ "Ja en nee. De supergeënsceneerde instagramposts buiten beschouwing gelaten, kan zelfs de meest eerlijke, spontane foto ‘fake’ zijn omdat je maar een klein stukje ziet en het een momentopname is. Weinig mensen zetten hun bleitsmoel op instagram, maar dat maakt de aaneenschakelijk van happy moments niet fake. Gewoon ... selectief."

X "Veel is nep, maar alles zou ik zeker niet zeggen. Ik zag laatst die NL docu* en dat heeft me wel wat gedemotiveerd... Nu ben ik ben ik zelf wel niet echt bezig met cijfers en dat houdt me gelukkig wel recht. Het blijft mijn fijnste hobby, hoge cijfers of niet."

X "Iets delen op social media, zeker en graag, ik ben ook een fan van Instagram, maar als ik echt iets meer wil weten over een bepaald product, een bestemming of andere, dan vind ik blog die ik vertrouw en waarvan ik weet dat ze hun eerlijke mening geven, heel belangrijk! "

*Documentaire #followme VPRO


✓ "Een groot deel van wat je op sociale media ziet is niet helemaal echt. Foto’s die er mooi uitzien, krijgen nu eenmaal meer likes dus het opruimen van dat hoekje van je huis dat je wil fotograferen of die selfie 20 keer opnieuw maken tot hij helemaal goed is, dat is vandaag de realiteit. Ik probeer wel altijd echt te zijn, ook al doe ik dan wel weer mijn best om de foto mooi te maken. Het is een balans!"

✓ "Het is inderdaad zo dat sommige profielen een onrealistisch beeld van de realiteit schetsen. Altijd het perfecte haar, prachtige outfit, geen cellulite ik dat unieke badpak enz enz.. Als blogger geef je echter een objectieve mening over een bepaald product, ik ga mijn foto’s dan ook niet overladen met filtertjes enz om een product er beter laten uit te komen. Laten we echter ook eerlijk toegeven dat de perfecte selfie misschien toch wel een tikje bewerkt is"

X "Ik zou niet meteen durven roepen dat álles nep is maar waar je wel zeker van mag zijn is dat alles zeer nauwkeurig gefilterd wordt. Niet iedereen is 24/7 gelukkig en leeft altijd een glamoureus leven, ook al lijkt dat op social media wel zo. Mensen kiezen wat ze wel of niet posten en daardoor lijkt alles alleen maar glitter en glamour te zijn. Al zijn er natuurlijk ook genoeg bloggers en influencers die een beetje overboord durven gaan met Photoshop, filters of gesponsorde posts waar niets van lijkt te kloppen."

X "Ben ik het niet mee eens. Vaak zal dat wel zijn, maar je kan dit niet veralgemenen. Niet iedereen plaatst fake content online. Wat wel vaak het geval zal zijn is dat alleen het positieve wordt getoond, wat een vertekend (maar geen fake!) beeld geeft."


"Zonder cijfers kom je er niet."
X "Dat hangt af van waar je wil komen! Ik ben zeker niet de grootste blogger van België, maar kon toch verschillende perstripjes maken, krijg regelmatig wat opgestuurd en schreef nu ook een boek. Natuurlijk hoef je niet altijd iets te ‘bereiken’ om tevreden te zijn. Uiteindelijke zijn comments of mailtjes van bezoekers zo veel meer waard voor mij dan een fles douchegel om te reviewen!"

✓ "Ja, dat gevoel heb ik de laatste jaren wel. Op events is vaak de eerste vraag ‘hoeveel Instagram volgers heb je’. Ik word ook veel minder uitgenodigd voor events omdat ik niet meer dan 1000 volgers heb.."

✓ "Hmm hierover is mijn mening verdeeld. Over het algemeen ben ik het hier zeker mee eens. Het is namelijk zo dat ze meteen gaan kijken of vragen hoeveel volgers je hebt. Blogplatformen willen ook toegang tot je bezoekersaantal enz. Ik vind dit erg vervelend omdat ik er van overtuigd ben dat er nog steeds bloggers/influencers zijn die hun volgers kopen. Ik ben zelf al 3,5 jaar blogger en heb +_- 1950 volgers.. hierdoor loop ik soms samenwerkingen mis die beginnende bloggers met 20000 volgers wel krijgen en dat is jammer"


X "Je moet al heel wat kunnen voorschotelen voor je een leuke samenwerking in de wacht sleept. Door de jaren heen mocht ik al heel wat content opbouwen met verschillende bedrijven, dus pronk ik nu graag met die samenwerkingen en niet met cijfers. Zie het maar als een deeltje ervaring die je op een Curriculum vitae zou lezen."

X "Dat hangt er van af waar je wil komen, haha! Als het doel is om een goed inkomen te genereren met je blog, dan zijn cijfers belachelijk belangrijk. Als je blog een portfolio is voor proza, foto’s of makeup skills, dan zijn cijfers helemaal niet belangrijk. Hetzelfde geldt voor de blogger die onder ‘succes’ creatieve vrijheid/uitlaatklep verstaat, etc."

X "Ik heb het geluk dat ik veel en goeie banden hebben met PR bureau's die écht wel naar content kijken en niet zozeer naar cijfers en daar ben ik na 10 jaar nog steeds heel dankbaar voor "

✓ "Dit is een statement waar ik mij zeker in kan vinden en dan zeker de laatste jaren. Ik merk tegenwoordig vaak genoeg dat de oudere generatie bloggers wordt overgeslagen als het aankomt op events en samenwerkingen, puur omdat er een hele nieuwe generatie is opgestaan met veel meer Instagram volgers. Je kunt dan wel blijven beweren “dat het om content en kwaliteit draait” maar ik merk zelf dat dat tegenwoordig niet meer het geval is. Bloggers met prachtige foto’s en goede teksten worden overgeslagen en in de plaats nodigen ze soms influencers uit die amper zonder fouten kunnen typen. Bloggen en social media is een business dus ik snap dat bedrijven waar voor hun geld willen maar cijfers zeggen niet alles."

X "Cijfers zijn niet alles. Plezier is nummer 1 in het bloggen. Bovendien zijn ook cijfers te vervalsen (niet alleen content op sociaal media), vb volgers komen, en helaas maakt dat dat het cijfer soms niets zegt over de content die geplaatst wordt. Oprechtheid en interactie van volgers zegt volgens mij daarom meer dan cijfers."

Ik bedank de bloggers die hieraan meewerkten van harte. <3
Wat is jullie mening rond deze stellingen?