Je hebt beslist: er komt een kat in huis. Zowel facebook als Instagram staat vol met de meest prachtige raskatten en ook ik heb getwijfeld om een Instagramwaardige raskat aan te schaffen. Wat ben ik blij dat ik toch naar een asiel gestapt ben en daar Guustje (ons eigen kattenexemplaar) ontdekt heb. Hopelijk kan ik jullie over de streep trekken om net hetzelfde te doen bij het aanschaffen van een poezen (of honden-)vriendje.


10 redenen
Strijd tegen broodfok - De meest voor de hand liggende is dat bij raskatten (vaak) aan broodfok wordt gedaan. Bij broodfok telt vooral zoveel mogelijk geld verdienen, maar hierdoor wordt het welzijn van de dieren op een laag pitje gesteld, wordt er niet gelet op hun gezondheid, het karakter... Door steeds opnieuw te fokken ontstaan er lichamelijke klachten, ontstaan er ziekten... bij het dier om het ras zo puur mogelijk te houden. Asielkatten daarentegen kunnen afstammen van allerlei raskatten, zijn gemixt met allerlei soorten... maar daardoor zijn ze op verschillende vlakken een stuk sterker en gezonder.

Gezonde dieren - Vaak komen de dieren verzwakt of zelfs ziek aan in het asiel. De aandoeningen worden onderzocht, gemeld en krijgen de nodige zorg om het dier er zo goed mogelijk bovenop te helpen. Ook bij de adoptie van zo'n 'ziek' dier krijg je voldoende advies bij de verzorging ervan. Dat geldt uiteraard voor enkele dieren, want de meeste dieren zijn in tip-top conditie. Naast een gezond dier krijg je ze: ontwormd, kreeg de nodige prikjes, kattenbak getraind, gecastreerd of gestelleriseerd, gechipt... mee naar huis. Alles wordt keurig bijgehouden in hun paspoort.

Goede daad, steunt een goed doel - Het is een feel good moment wanneer je een kat uit het asiel haalt. Je helpt het asiel een stukje en geeft een dier de warme thuis dat het verdient.

Team van experts - Het is mogelijk om vooraf even langs te gaan, verschillende katjes vast te nemen... en de klik te voelen die je met een dier nodig hebt. Diezelfde klik moet er bij de experts zijn, want heel wat gezinnen adopteren een kat op basis van het uiterlijk. De medewerkers van het asiel geven het niet zomaar aan de eerste de beste mee, dus het is goed om duidelijk te maken waarom je het diertje gekozen hebt. Ook achteraf, na de adoptie, staat het asiel open voor vragen en het geven van advies. Sommige asielen komen na plaatsing ook nog eens langs hoe het met het dier is gesteld. In sommige gevallen werkt een plaatsing niet en neemt het asiel het probleemloos terug wat het welzijn van het dier ten goede komt.

Er is heel veel keuze - Droevig, maar meestal zit een asiel boordevol dieren. Er wordt vaak een oproep gedaan naar mensen die de dieren een plaats willen geven en dat zorgt voor veel keuze. Hierdoor ben je niet gebonden aan een ras, maar aan een mengelmoes van soorten.

Oudere katten VS kittens - Mocht je al veel ervaring hebben met katten is het mogelijk om een oudere kat te nemen (en deze haar pensioen te regelen). Het voordeel van oudere katten is dat hun karakter al gevormd is waardoor je weet of ze bij het gezin past: kan ze omgaan met andere huisdieren, hoe gaat het dier om met kinderen, enzovoort.



De juiste leeftijd - Te jonge kittens mogen nog niet geplaatst worden. Deze krijgen de juiste verzorging van de mamapoes (als deze er nog is) en de nodige aandacht tot ze een correcte leeftijd hebben. Hierdoor leren ze alles wat nodig is om een volwaardige poes te zijn, bijvoorbeeld: netjes naar de kattenbak gaan. Te jonge kittens (en hun mama) worden af en toe bij een pleeggezin geplaatst voordat ze een nieuw baasje krijgen om hun omgeving zo huiselijk mogelijk te maken. Het is wel mogelijk om een kitten te reserveren.

Goedkoper - De prijs van een (ras)kat schiet enorm de hoogte in, in vergelijking met een asieldier. Vaak komt bij die prijs ook nog de kosten van de dierenarts, de kosten die onder het punt 'gezonde dieren' door het asiel werden betaald. Ook moet je zelf nog onderzoek doen over wat de dieren precies nodig hebben, wat extra tijd in beslag neemt.

Overpopulatie van katten wordt verminderd - Hoe graag we de pluizenbolletjes ook zien: het zijn er teveel. Een kat kan in haar leven heel wat kittens werpen die op hun beurt ook jongen krijgen. Het asiel zorgt ervoor dat de katten gesteriliseerd/gecastreerd worden. Asielen die zwerfkatten nemen, steriliseren/castreren ze laten ze soms opnieuw los. De voordelen hiervan is dat ze geen jongen meer werpen, maar wel zorgen dat muizen en ander ongedierte vermindert. Heel vaak heeft een boerderij bijvoorbeeld een zwerfkat in dienst om muizen weg te jagen.

Geef het goede voorbeeld - Door een kat te adopteren steek je anderen aan om hetzelfde te doen, de voordelen ervan in te zien...

Vooraf
Het is absoluut niet mijn bedoeling om met dit artikel ervoor te zorgen dat je naar het asiel rent, je goede hart toont en een huisdier adopteert. Eerst is het belangrijk om goed na te denken bij de aanschaf van een katje of ander huisdier. Stel jezelf eerst volgende vragen:
Waarom wil ik een kat? - Hoeveel tijd heb ik voor het dier? - Hoe is de huidige gezinssituatie. Met welke personen moet het dier omgaan? Zijn er al andere katten in het gezin? - Kan je de nodige verzorging? - Welke kat wil ik? Ga ik voor een raskat of is dat niet zo belangrijk? - Wil ik een jonge kitten of kan ik probleemloos omgaan met een oudere kat? - Hoeveel plaats heb ik? - Voor honden van toepassing: Hoe temperamentvol is het karakter van het dier? - Sommige rassen hebben veel ruimte nodig, moet je dagelijks mee gaan wandelen... - Hoe ziet de toekomst eruit? Blijft de gezinssituatie, werkdruk, financiële aspect... hetzelfde? Blijft het haalbaar op lange termijn? - Welke ervaring heb ik al met dieren? - ... Belangrijk - Wanneer je een huisdier aanschaft voor de verkeerde redenen, verwaarloos je het mogelijk met als gevolg dat het weer weg moet. Bezin aleer je begint.

Eigen ervaring
Al jaren wilde ik een kat, dus was het gewoon een kwestie van voorbereiding. Al een tijdje zagen we een oproep staan bij het asiel van Roeselare over de aankomst van een heleboel kittens die een leuke thuis zochten. Gezien ik zelf nog nooit een katje had gehad, leek  het mij beter om een jonge poes te adopteren. We zorgden voor een kattenbak, kattenvoer, degelijke krabpaal... en gingen even langs. Het was niet onze bedoeling om meteen te adopteren, maar na een rondleiding werd mijn aandacht meteen gevestigd op een klein grijs katertje. Zijn broertjes en zusjes waren al geadopteerd gezien zij langharige kittens waren, dus bleef deze kortharige stakkerd achter. Ik mocht hem even vasthouden waarbij hij mij meteen vriendelijk begon te begroeten. Een vriendelijke poes die de hele procedure (castratie, prikjes, chip...) had ondergaan, dus die meteen mee mocht. Het was beslist... Daarna mochten we binnen in het bureau om het paspoort te vervolledigen, werd hij aan een adres en persoon gelinkt en kon hij mee in huis. Zeer speels, nog steeds trouwens, begon hij het appartement te verkennen en kwam hij lief bij ons liggen. Gek dat z'on diertje zoveel dankbaarheid kan tonen zonder woorden te gebruiken.

Ik bedank hierbij dierenasiel Roeselare voor de hulp bij de adoptie.
Google helpt je verder bij het zoeken naar een asiel in jouw buurt.