Tijdens de zwangerschapsupdate van 20 weken (helft draagtijd) liet ik al het één en ander los over de tweedehands spulletjes die ik al aangeschaft had. Voor mij zijn babywinkels geen evidentie, niet omdat ik ze niet leuk vind, maar omdat je overstelpt wordt door allerlei dure spullen waarvan je vooraf niet weet of je ze wel nodig hebt. Gezien ik zelf graag artikels zie passeren met tips over tweedehands kopen, deel ik ook even mijn aankoopjes; het hoe en waarom. Laten we even rondneuzen in het toekomstige kamertje van onze kleine salsa danseres - of dat is toch hoe ze momenteel aanvoelt in mijn buik.


De keuze voor tweedehands spullen werd heel snel gemaakt. Het scheelt een enorme duit in de portemonnee, bepaalde spullen zijn heel leeftijdgebonden waardoor ze er snel uit groeien, meestal zijn de aangeboden tweedehands spullen weinig tot niet gebruikt, enz. Toch waren er ook spulletjes waarvan ik vond dat ze niet echt tweedehands mochten zijn wegens hygiëne zoals: beschermer voor luierkussen, beddengoed, verzorgingsspullen (kam, doekjes, thermometer...), maar van de rest mogen jullie uitgaan dat het een tweede (of meer) leven krijgt.

Er bestaan heel wat tweedehandssites, maar de site waar ik mijn slag sloeg, is die van Facebook. Zo heeft het medium een bijzonder marketplace knop waar je goederen kunt aanbieden en kopen. Het is makkelijk om in te tikken wat je zoekt en in welke straal van de woonplaats het zich mag bevinden. Ook aan de praat raken met verkopers verloopt vlot waardoor je al snel een prijs kunt afspreken, een datum en uur kunt prikken om het goed op te  halen. Ook is het zo dat je door iets op te zoeken al meteen een idee hebt welke prijs iets heeft gezien de meeste prijzen wel gelijklopend zijn. Heel vaak heb ik niet gediscussieerd over een bepaald bedrag, gezien deze meestal wel correct was. Zo  hebben beide partijen een goed gevoel bij de verkoop en -tip!- geven ze meestal iets extra mee voor de lieve moeite die je voor hen deed. Zo ging ik vaak naar huis met extra dekentjes, park omranding, kleren... Gezien dit artikel over de slaapkamer gaat, ga ik daar nu specifieker op in.Dagelijks keek ik op marketplace of er leuke nieuwe kamertjes waren. Na er eens goed over gepraat te hebben, kwamen we tot de conclusie dat we graag een meegroeibed wilden. Hierdoor was het nodig om iets meer neer te leggen, het was ook de duurste aankoop van allemaal die we deden, maar dan kon ons kindje er ook een hele poos langer in blijven liggen. Kleine baby's worden snel groot, dus wilden we dat snel groeiend wezentje voor zijn met een degelijke kamer. Toevallig kenden familieleden van ons een gezin die de oude Woodstock slaapkamer van hun zoon verkocht. Die zoon was nu 10, maar had al sinds zijn babytijd in de kamer doorgebracht. We belden hen op en een maandje later mochten we de kamer al ophalen. Deze bestaat uit een commode, grote kast en groeibed (waarvan de matras dezelfde blijft, maar het kader er rond aangepast wordt aan de leeftijd).
Op het bed ligt een bijzondere Aerosleep hoeslaken (tweedehands) en daarop ligt een lakentje van HEMA. Het was vooraf niet mijn bedoeling om de roze toer op te gaan, maar zoals jullie kunnen zien heb ik dat wel gedaan gezien het zo schattig was... I fel for it... Verder liggen er ook nog een gekregen kussentje en speelgoed klaar.De wipper naast de commode was mijn eerste babyuitzet aankoop. Hier moest ik heel ver voor rijden, iets wat ik eigenlijk niet echt aanraad, want de verhouding benzine-vraagprijs is er ook, maar alnsog ben ik blij dat ik eentje heb. Aan de andere kant van de commode zien jullie een luieremmer die ik op de kop kon tikken bij een Kringloopwinkel die nog te verkrijgen is bij babyshops, dus waarvan ik wist dat de luierzakjes nog te koop waren. Iets opzoeken op het wijde web duurt ongeveer 5 minuten, maar je kan er heel wat informatie uit halen om miskopen te vermijden.


Decoratie kocht ik vooral bij Action en HEMA. De gekozen hoes voor het aankleedkussen is eigenlijk een badhanddoek; tijdens het verversen van een baby vanalles tegen de hoes -ik zal geen tekeningetje maken-, dus zocht ik naar een makkelijk te onderhouden iets. Als deze vuil zou zijn, gooi ik hem mee in de was en in de toekomst kunnen we ze verder blijven gebruiken. De mandjes op de foto zijn afkomstig van Action en zijn ideaal voor luiers, crèmes en andere 'dit heb ik snel nodig'-benodigdheden. Het vlagje helemaal bovenaan met de tekst 'little adventurer' is ook van de Action.

Voor de curieuzeneuzen - In het Pandora zakje zit een bedel met opschrift 'mom'. Deze bedel zal ik pas toevoegen aan mijn armband als ik uiteindelijk mama ben geworden.


De grote kast was geen must, maar nu ben ik wel blij dat ik hem heb. Deze is ideaal voor beddengoed en voor kleren die je beter ophangt. Naast de kast liggen haar speelgoedjes in een houten kist die ik al een hele tijd in huis heb.

Natuurlijk is het nog allemaal vooraf en zal ik pas echt kunnen vertellen wat ik goed en minder goed vond aan mijn indeling nadat het kleintje geboren is. Ik voel mij wel goed in de kamer en hou van de uitstraling ervan; de rust; dus dat is alvast een mooi begin naar mijn mening. Niet alleen het kamertje, maar ook de kinderwagen (maxi cosy, buggy...), park... zijn tweedehands. Mochten jullie dus nog meer vragen hebben waarop te letten of over iets anders mogen jullie mij altijd contacteren. 


Kochten jullie tweedehands wanneer jullie kleintje geboren werd?