Vaderdag dient om de papa'tjes goed in de bloemetjes te zetten, maar dit jaar gingen we net een tikkeltje verder door een gezellig bezoek aan de brouwerij van OMER. We kregen een uitgebreide rondleiding, gevolgd door een proeverijtje en OMER. nodigt jullie (en jullie papa's) graag uit om hetzelfde te doen!


Al bijna 130 jaar lang wordt de naam Omer van vader op zoon doorgegeven. Intussen zitten we al aan de vijfde generatie waar ze OMER, Tripel LeFort en Kriek MAX brouwen zonder te streven naar de grootste zijn, maar wel hun identiteit, kwaliteit... te behouden. Het familiebedrijf behoort intussen tot de 10 grootste en 10 oudste binnen de biersector in België. De brouwerij van OMER. is iets wat wij goed kennen gezien we in het dorpje ernaast wonen. Een mooie setting in het pittoreske Bellegem waardoor er aandacht is voor architectuur en esthetiek zodat het perfect zou passen in het dorp..

Tip - Het café 'De sportwereld' is een deel van de brouwerij en ideaal om iets te gaan drinken in het weekend. Mocht je erlangs fietsen, is deze een grote aanrader gezien het volledig werd vernieuwd, maar nog steeds de toetsen behoud van een café van de jaren 30.


De bieren worden met geduld gebrouwen gezien de meeste exemplaren meerdere jaren in beslag nemen. Zo ging achter de bekende OMER. Traditional Blond meer dan drie jaar studie- en voorbereidingswerk schuil en won het meerdere gouden medailles (denk aan de World Beer Awards). Ook worden er bieren in beperkte oplage gemaakt zoals Brut Nature, LeFort Sour Oaked, LeFort Barrel Aged... waarbij er gerijpt wordt op eikenhouten tonnen. Helemaal bovenaan de brouwtoren (waar er trouwens een prachtig verzicht is boven Bellegem en je zelfs tot in Doornik kunt kijken) wordt er spontane gisting gedaan dankzij het oude koelschip.

De rondleiding leerde ons veel bij over het brouwen van bier op allerlei manieren tot aan het bottelen ervan. De brouwerij is er eentje die van generatie tot generatie werd doorgegeven en dat voel je doorheen het hele bezoek. De trots op wat ze leveren, het tentoon stellen van hun oude koperen ketels...


Tip - Wie het brouwerij bezoek graag wil combineren met een wandel- of fietstochtje kan de Omer Vander Ghinste wandel- (8,8 km) en fietsroute (43 km) afleggen.

Voor Vaderdag is er momenteel een actie in alle winkels, want bij aankoop van 2x 4 pack krijg je een MERCI fles cadeau. Aan deze fles hangt een flessenhals met een unieke code waarmee 1 persoon recht heeft op een brouwerijbezoek cadeau. Pas op: deze actie geldt enkel in België.
Willen jullie de brouwerij graag bezoeken en onze pittoreske streek vlakbij Kortrijk ook eens zien? Dat kan! Het bezoek duurt ongeveer 2 uur (incl. degustatie) en na afloop krijgt elke bezoeker een geschenkpakket mee naar huis. Santé!

Meer info op OMER VANDER GHINSTE