Wie durft hier zich wel eens aan een spelletje te wagen? We probeerden Escape room spelletjes uit van Identity Games waarbij we een uur de tijd kregen om te ontsnappen; wat naar meer smaakte.


Vooraf hadden wij al wat ervaring bij het spelen van Escape room games, zowel echt als in 'bord'spelvorm. De manier van spelen kan je vergelijken met die van een echte escape room, want in elk detail kan wel een oplossing verborgen zitten met verhalen boordevol spanning, terwijl je eigenlijk gewoon in de (bijvoorbeeld) woonkamer zit. Sommige games gaan gepaard met een app die zorgt voor spannende achtergrondmuziek, heeft de starter set een klok met sleutels, enzovoort.

Escape Room the game (starter set)
In deze box zitten 4 games om op te lossen met een chrono decoder die automatisch aftelt voor nog meer spanning. In alle spellen moet je samenwerken, logisch nadenken (want soms ligt de oplossing echt vlak voor je neus) en word je meegenomen in uiteenlopende verhalen. Om op te warmen is er een startspel van een kwartiertje dat ideaal is om in de juiste mindset te komen en wanneer je dat uit hebt, ben je volledig klaar om de volgende spelen uit te proberen. Je krijgt 60 minuten de tijd om een mysterie te ontrafelen met de nodige bijgeleverde attributen. Kom je er niet helemaal uit en lukt het moeilijk? Dan zijn er ook hintkaarten die je op bepaalde tijdstippen mag bekijken (ter controle of wanneer je echt helemaal vast zit). Dit start spel bevat 4 games: prison break, Virus, Secret agent, Nuclear countdown en the basement (introductiespelletje).


Uitbreidingen
De startset is nodig bij deze uitbreidingen, want je hebt de decoder met sleutels nodig om de codes te kraken. Bij Tomb robbers moet je de schat uit de graftombe van Osiris veroveren met de hulp van een schatkaart. Onder druk van de tijd uiteraard, want wanneer je de tombe betreedt, begint er zand vanuit het plafond naar binnen te stromen... Wil je liever een escape spelen met je kinderen? Dan is de uitbreiding 'Superhelden' een goed idee. Zo is een superheldenteam in een groep senioren veranderd... Jullie pluizen uit welke schurk hierachter zit voor het te laat is. Naast deze twee voorbeelden zijn er nog heel wat andere uitbreidingen verkrijgbaar.


Mission Mayday
Mogelijk de grootste surprise van alle escape games die we uitprobeerden is deze Mayday set. Deze mag maximaal met twee spelers doorgaan, maar eigenlijk heeft mijn man er zich helemaal alleen op gegooid, helemaal opgenomen door het verhaal. In totaal zou dit spelletje 120 minuten duren, maar zelf heeft hij er meerdere dagen over gedaan (met heel wat pauzes ertussen uiteraard, wat probleemloos kan zonder timer). Het spel is een kruising tussen een puzzel en een escape room; door het verhaal te lezen en puzzels te maken (die eigenlijk geen mooie randen of structuur hebben), los je codes op en ga je zo door naar de volgende puzzelset. Dit verhaal speelt zich af in het jaar 2281 waar een oproep krijgt van het coandocentrum met de melding dat er een verkenningschip is verloren gegaan. Het is jouw taak om het schip te vinden en uit te pluizen wat er precies aan de hand is.


Het ziet er nogal pijnigend breinbrekend uit op de eerste foto van dit artikel, maar eigenlijk hebben we vooral heel veel plezier beleeft met deze sets. Je leert elkaar goed aanvullen, helpen... en teamleden op een andere manier kennen waardoor ik deze Escape Room spellen van Identity Games niet alleen aanraad voor thuis, maar bijvoorbeeld ook voor een teambuilding met collega's. Je bent minstens een uurtje zoet, maar het nabespreken van de codes, sleutels, tactieken vergt ook nog wat werk en plezier achterna. We hebben ons duidelijk geamuseerd.

Meer info bij Identity Games