Het liefke zeurde al een tijdje, want er galmde tijdens elke Nerdland podcast reclame over hun aankomende festival. "Gedaan met zeuren", dacht ik, bestelde tickets zonder zijn weten en prikte op 28 mei in de agenda 'vaderdag surprise'.


Over Nerdland - Een maandelijkse podcast waar een horde wetenschappers met als gastheer Lieven Scheire praten over het laatste wetenschapsnieuws (met een touch van luchtigheid en humor). De podcasts worden gehouden in hun studio en af en toe voor een live publiek. Doorheen de jaren schreven de deelnemers boeken onder de 'Nerdland' titel met als laatste boek Chemie door Hetty Helsmoortel.

In totaal werd het domein Puyenbroeck in Wachtebeke 3 dagen ingepalmd door het Nerdland festival. Aan de basis van de organisatie staan Hetty Helsmoortel en Lieven Scheire, die we allebei kennen van de podcast, voor het grootste openlucht wetenschapsfestival in België. Bij aankomst voelden we meteen dat er heel wat meer handen onder de organisatie zitten, dus hierbij een dikke proficiat aan alle organisatoren, want het voelde van begin tot einde helemaal af en professioneel aan. Aan de ingang kregen we een Nerdland bandje waarmee we makkelijk even uit het domein konden stappen en een zeer uitgebreid boekje met het programma van dat weekend. Ik wijs ook even op de vriendelijkheid die alle medewerkers/vrijwilligers hadden en het begrip naar kinderen toe.


Het terrein staat boordevol activiteiten die werden onderverdeeld in jungle, computer games en space & robots. Daarnaast zijn er nog bijzondere partners te vinden die hun project op een kindvriendelijke manier uit de doeken doen. Leerrijk voor volwassenen, maar nog leuker voor kinderen gezien overal (gratis!) doe-activiteiten aan de gang zijn. Dat bracht soms lange wachtrijen met zich mee, maar er waren ook heel wat activiteiten waar je meteen aan kon beginnen. Het is mogelijk om tijdens het wandelen een podcaster tegen te komen; zo zagen we Peter Berx enthousiast vertellen over een insect (vraag mij niet welke) waardoor je weet dat er gesproken wordt vanuit hart, ziel en kennis. Kindjes onder de 3 jaar konden tussendoor terecht in de baby en peutercorner waar speelgoed staat en stoelen om rustig de baby te voeden als dat nodig is.

Tip - Op het festival betaal je alle eten en drinken via Nerdcoins via een Nerdpass bankkaartje (die je krijgt bij aankomst). Deze kan je opladen en mocht je nadien nog veel coins op de kaart hebben staan terugkrijgen via een refund. 


Laat je niet misleiden, want op dit festival is muziek vooral te horen op de achtergrond (buiten de nerdparty met o.a. DJ Hakimm en Bobby Ewing, DJ 4T4, etc... die plaatsvindt na 22u30 dan). Doorheen de dag zijn er op verschillende plaatsen talks en shows voorzien, dus het is even plannen wat je allemaal zeker wilt bezoeken voordat je aan de slag gaat. Het is ook mogelijk om lukraak te beginnen wandelen en activiteiten op het terrein te doen, wat ik eerder de spontane nerds aanraad. Het programma toont duidelijk de aangewezen leeftijd aan voor het bijwonen van een show. Als ouder krijg je zelf de keuze of je dan nog jouw keutel meeneemt of niet, op eigen risico. Voor een volledig overzicht over wie langskwam en wanneer verwijs ik onderaan dit artikel door naar de Nerdland.be website.

Tip - Wij namen een rugzak met het nodige speelgoed en knabbels voor onze keutel mee om tijdens de zaalshows te nuttigen. Wanneer we vonden dat de zaalshow echt niet gepast was voor onze dochter (bijv. de volksjury) splitsten we op. Zo pikten we een show mee voor kinderen (vanaf 3j) waar wetenschap op een speelse manier (en door een praatgrage tovenaar) werd uitgelegd. Iedereen content, dus.


Ik kan zeggen dat dit festival ons behoorlijk kon bekoren! Alle tenten waren goed verspreid waardoor je nooit een al te druk gevoel kreeg, met wils voor zonnekloppers en schaduwlurkers, en er een uitgebreid programma was voor jong en oud. Tout court: een familie festival waar je met een rugzak vol nieuwe weetjes naar huis gaat en een hele hoop doet waardoor de dag (jammer genoeg) snel voorbij vliegt. Wie gaat volgend jaar?

Meer informatie op Nerdland.be