Wisten jullie dat ik naast blogger ook kleuterjuf ben? Zo leren we kinderen door middel van hoekenwerk verschillende competenties aan die ze doorheen het leven nog vaak nodig hebben. Die hoekjes kunnen gaan over het leren knippen, correct spreken, beginnend rekenen, werken in stappen ... of rollenspel. Dat rollenspel kan op verschillende mogelijkheden aan bod komen zoals bij het vaste hoekje vol met Playmobil.
Ik kan niet echt beschrijven hoeveel plezier ik had aan het opstellen van zowel het stuk speelgoed, het nemen van foto's, ze bewerken of het uiteindelijke uitproberen als schrijven ervan. Het was even terug in de huid kruipen van een zeven jarige en alles op zijn plek zetten en scenes bedenken. Niet dat het zo moeilijk was om iets te bedenken, want Playmobil had al heel wat voorbereid voor die situaties. Even terug op de voordelen van rollenspel. Een mini voorbeeld over wat rollenspel is en wat het inhoudt:
Situatie: Je geeft een kind een pop. Het kind begint het kind meteen te sussen. Het is aan het wenen, want het heeft ontzettende honger.
Bovenstaande situatie is een mooi voorbeeld over een kind die een situatie/gedachte/geleerde/rol terug kan oproepen en weet hoe er op een creatieve manier op in te gaan. Dit leren ze door mama, papa, familie, de leerkracht... na te doen. Dit is heel belangrijk in hun ontwikkeling, om dingen te onthouden, de taalontwikkeling, om menselijk te handelen, enzovoort. Hoe ouder het kind is, hoe verfijnder deze competentie rond rollen wordt. Zo begint het kind fantasierijke situaties na te spelen, uit te beelden en ook te communiceren naar anderen toe. Zo zul je wel begrijpen dat deze City Action Playmobil set vooral bedoeld is voor oudere kinderen. Natuurlijk is het bespreekbaar mits het kind in kwestie rijp is voor het speelgoed, ermee kan handelen en interessante dingen voor kan bedenken. Merk je dat het kind er nog niet helemaal klaar voor is, is het beter om het nog even aan de kant te zetten.
TIP UIT DE KLAS: Kan het kind geen interessante dingen bedenken of zit het er gewoon bij? Speel dan even mee. Het hoeft helemaal niet lang te duren, maar het geeft de aanzet tot rollenspel. Kan je als ouder niets bedenken? Doe het kind dan na, imiteer bewegingen, zeg het kind na... Zo wordt het kind aangespoord tot spel.
Heeeeel toevallig was ik juf van de oudste kleuters. De gevangenis gebruik ik vooral als ik het thema 'politie' uitwerk - in de klas werken we met verschillende thema's die vooral uit het kind zelf komen. De politie is bij kinderen gekend, ze zien het vaak voorbij komen in het dagelijkse leven, langs de weg, op televisie, in de brievenbus... - Oei, papa heeft weer een parkeerboete. Het is helemaal verkeerd om te denken dat deze gevangenis enkel voor jongens is, want ook meisjes kunnen ermee omgaan. Iedereen kan immers politie worden als hij/zij het wilt en beide kunnen ook enorm mooi spel leveren met deze City Action set. Top hoe Playmobil let op bepaalde details zodat de kinderen kunnen spelen hoe de dief wordt opgepakt, gearresteerd, gefotografeerd, in de cel wordt gezet en uiteindelijk ook kan ontsnappen. Ook het leren samen spelen werd enorm bevorderd, maar het loslaten/opruimen rond vier uur verliep wat minder vlot. Voor de kinderen is het een bijzonder stuk dat er niet altijd staat, dus voor hen was het extra bijzonder om ermee aan de slag te gaan. Bijzonder moeilijk om achter te laten in de klas, dus.
TIP UIT DE KLAS: Heeft u kindje problemen met opruimen? Zorg dan voor een vast tafeltje waar deze set op mag blijven staan of leg goed uit hoe de set in- of uit elkaar kan gehaald worden. Hele kleine stukjes zoals de telefoon, bordjes... kunnen makkelijk in een aparte doos. Toon vooral wat het kind moet doen en wat het begrip 'opruimen' inhoudt. Klusje geklaard!
TIP UIT DE KLAS: Is uw kind wat uitgespeeld met de set? Zet het dan even in de kast en haal het een aantal weken later terug boven. Zo lijkt het voor het kind een nieuw stuk waar er heel wat leuke herinneringen aan vast hangen.
Ik was even zoet met het in elkaar zetten met de set en ik raad aan om het als ouder, leerkracht... alleen en heel erg op het gemak te doen. Zo legde ik alle stukjes eerst na elkaar zodat ik ze makkelijk terug kon vinden. Alle kleine stapjes worden 1 voor 1 uitgelegd, dus het is nodig om het hoofd er goed bij te houden. Ik durf wedden dat zelfs Sinterklaas (of één van zijn knechten) rond 6 december heel veel fun beleeft om al die sets in elkaar te zetten.
Ik ben erg te spreken over deze set. Sowieso staat er standaard al een Playmobil hoekje in de klas waar de kinderen ontzettend veel uit kunnen leren. Veel competenties worden aangekaart (taal, motorisch, sociaal...) wat altijd ten goede komt van hun ontwikkeling. Het is wel belangrijk dat het kind klaar is voor dit soort speelgoed waardoor ik het eerder aanraad voor oudere kinderen (vanaf 3e kleuterklas). Het opstellen ervan wordt het best door een volwassen persoon gedaan. Deze set kan uitgebreid worden met een helicopter, patrouille, motor en meer. Tot slot wilde ik Playmobil ontzettend bedanken voor de kans om mijn bloghobby nog eens te combineren met mijn dagdagelijkse werk als juf. Het was duidelijk plezant om te doen.
Speelde jij als kind vaak met Playmobil?