Elk jaar evolueert mijn vriend van een knappe knaap naar een niezende Shrek. De lente is prachtig, maar personen met allergieën kijken er vaak erg tegenop. Ook onze kater Guust, waarvan we -oh- zoveel houden, maakt het er niet makkelijker op, want zijn haartjes zorgen voor nog ergere niesbuien. Toen Thomas op de proppen kwam met deze bijzondere stofzuiger voor dierenharen, die ook nog ideaal is voor personen met allergieën, twijfelden we niet om hem uit te proberen.Stiekem mag je mij bij de luie schoonmaaksters onderverdelen. Ik wil dat mijn woning er altijd netjes uitziet, dus vaak ga ik zaken in kasten stoppen, zorg ik dat er niet teveel prullaria op de vensterbank of kasten staat... want dat neemt enkel en alleen maar tijd in beslag bij het afstoffen. Een georganiseerde luiaard, dus... Ons huisdier, een poes, vraagt niet extreem veel verzorging, van nature zijn het hele propere beestjes, maar dat sommige rassen veel haar verliezen is een feit. Door de lente verliest Guust ook nog eens extra vacht, wat ideaal is om deze stofzuiger van kop tot teen te testen. Ook mijn vriend zit volop in de ik-nies-mij-kapot pollen-periode, dus dat is ook een meevaller! - not, maar de allergrootste test zal toch de zetel worden. Onze kater ligt er namelijk heel vaak te soezen waardoor hij boordevol haar zit. Ik ga er vaak over met een kleding roller (de haartjes blijven daaraan plakken), maar hoop dat deze stofzuiger stukken beter zal werken. Zo... nu de beginsituatie duidelijk is, ga ik verder met het review:


Over Thomas stofzuigers - Dit familiebedrijf zit al aan haar vierde generatie en kent haar oorsprong in Duitsland. Tijdens het creëren van nieuwe producten wordt er goed naar de klant geluisterd: van kleine zakstofzuigers tot high-tech sproeitoestellen, waardoor er voor elke persoon een bijzondere stofzuiger ontstaat. Thomas belooft kwaliteit voor milieu en energie-efficiëntie, duurzaam gebruik en de nieuwste technieken.

Over Aqua + Pet en Familiy stofzuiger - Deze stofzuiger werd speciaal ontworpen voor het verwijderen van dierenharen en vlekken. De innovatieve Aqua+ technologie brengt een nieuwe dimensie van zuiverheid.


Bij het eerste gebruik raad ik aan om eerst de bijsluiter goed te lezen. Zelf ben ik een 'gewone' stofzuiger gewend, maar de bijgeleverde kabeltjes, kopstukken... vragen wat info. Eigenlijk zijn er twee manieren van reinigen dankzij deze stofzuiger: nat of droog. Elk kopstuk is ideaal voor een bepaald deel van de kamer en elke kabel heeft een bijzondere functie:
Sproei-extractiesysteem - Deze is perfect voor nat reinigen en voor het verwijderen van vlekken. Door wat reinigingsmiddel toe te voegen kan deze zowel op tegels als tapijten, stofferen of meubels gebruikt worden.
Droogzuigen - De zuigwisser verwijdert vuildeeltjes en fijn stof. Het vuil wordt in het water opgevangen wordt daarna weggegooid. Mocht je minder tijd hebben om het water schoon te maken en snel even wil stofzuigen, kan je ook de bijgeleverde stofzuigzak gebruiken.
Speciale zuigmond voor dierenharen (met rode stof) - Dit kopstok is ideaal voor dierenharen en stof van elke vloer.

Bijzonder aan deze stofzuiger is de aqua+ filtering. Met slechts één litertje water haal je fijn stof, dierenharen, mijten en andere allergenen uit de vloer, meubels en zelfs de lucht gezien alle vuiligheid wordt afgevoerd naar het afvalwater. Ook bij het schoonmaken van de stofzuiger komt geen extra stofontwikkeling vrij. Een HEPA 13-filter, een micro-uitblaasfilter en het water zorgen voor een allergievriendelijk huis.


Hoe schoon het huis er ook uitziet: er ligt altijd stof en haar. Ik schrok ervan hoeveel haar er nog in de stofzuiger zat toen ik de inhoud van de filter bekeek. De zuigkracht van de stofzuiger is heel stevig waardoor hij niet alleen op de grond, maar ook op de zetel goed dienst deed. Hij is wel een pak zwaarder dan ik gewend ben met zijn 8.2 kg. Door het easy drive zwenkwieltje rijdt hij soepel waardoor het gelukkig geen moeite kost om hem te verplaatsen. De snoerlengte van de stofzuiger bedraagt 8 meter. Zowel een droge vloer als een natte plek op de vloer kan je gewoon weg stofzuigen. Dit toestel is gemaakt voor dieren die allerlei vuiltjes kunnen bezorgen, dus speelt daar prima op in. Door het nat stofzuigen wordt de vloer ook nog eens meteen gedweild.

Opzuigen van vloeistoffen - Gaat prima. Heel grote hoeveelheden verwijderde ik wel eerst met een handdoek voor ik erover ging met de stofzuiger, maar een -bijvoorbeeld- omgestoten glas ging vlekkeloos.

Harige zetel - Hiervoor gebruikte ik het kopstuk met het sproeisysteem en wat van het bijgeleverde schoonmaakmiddel. Het was nodig om het water drie keer te verversen voor één zetel, dus jullie horen dat er heel wat vuil uit kwam dat eigenlijk niet met het blote oog te zien was. En haar... superveel haar in de filterbak... Ook vlekken haalde hij er heel makkelijk uit.

Parket - Heel vlot, zeer sterkte zuigkracht. Niets op aan te merken. Er is zelfs een bijzondere ecomodus die op 65% van het vermogen werkt.

Tapijt - Even prima als voorgaand. Hiervoor gebruikte ik wel geen ecomodus zodat zeker alle haartjes zouden verdwijnen. 


Het is niet zo dat je na het stofzuigen alles meteen in de kast kunt zetten. Het is nodig om het vuile water meteen uit de bak te halen, ik goot het uit in het toilet, goed droog te maken en zelfs even open te laten staan zodat alles goed kan drogen. Ook bij het gebruik van de sproeisystemen is het nodig om ze te reinigen en te laten drogen. Zoniet blijft er een heel onaangenaam geurtje achter dat vergelijkbaar is met dat van een afvoerputje.

Of mijn vriend helemaal verlost is van zijn allergie met deze stofzuiger? Helemaal niet, maar alle beetjes helpen om het probleem leefbaar te maken. Ik merkte ook dat deze stofzuiger een pak meer schoonmaakt dan een 'normale' stofzuiger zou doen en zelf al zag het er proper uit; er kwam steeds nog iets vrij door de stofzuiger wat het blote oog niet meteen ziet. Ook de test met de harige zetel heeft hij goed doorstaan. Hij nam een groot deel van de haartjes mee en haalde erg hardnekkige vlekken er makkelijk uit. Door de vele kopstukken kan het heel wat vuil in huis aan waardoor het andere schoonmaaktoestellen vervangt met een mega fris huisje als gevolg.

Aqua + pet and family