Tijdens het artikel waar ik 4 (saaie) investeringen in huis die ons leven makkelijker maakten uit de doeken doe, liet ik al het één en ander los over onze Roomba e5 stofzuiger. Het smaakte naar meer bij jullie, dus beloofde ik (eigenlijk al lang) een uitgebreide review over dit technologische snufje.
Disclaimer - Toch even een kleine waarschuwing voor ik begin aan het review. Dit product hebben we al x aantal maanden in huis en werd intussen met veel liefde bijna dagelijks gebruikt. Het is dus niet zo dat je spic&span foto's kunt verwachten, maar het te zien krijgt in de momentele staat. Met stofjes, krasjes... alles erop en eraan. Dit gezegd zijnde... let's go!
Tip - 't Is een feit: dit is een dure stofzuiger. We dachten vooraf goed na wat we precies wilden, welke stofzuiger het beste bij ons paste en wanneer we het best zouden kopen. Online kan je goed prijzen vergelijken, maar zelf kwamen we het goedkoopste uit tijdens de 21% BTW deals bij Media markt.
Vooraf gingen we alle stofzuigers na tot we uiteindelijk bij het merk iRobot terecht kwamen. Ook in de iRobot Roomba lijn zijn er verschillende exemplaren die je kunt kopen en we besloten zelf voor de tussenslag e5 (niet de goedkoopste, niet de duurste) te gaan. Gezien hij zo goed als elke dag dienst zou doen, wilden we ook niet teveel besparen. De robot heeft drie knoppen: een home button, clean en spot. De home button zorgt ervoor dat de Roomba terugkeert naar het laadstation, met clean begint hij meteen schoon te maken en de spot zorgt ervoor dat hij blijft cirkelen op eenzelfde plaats voor diepere reiniging. Bovenaan bevindt zich ook een handvat voor als je de stofzuiger wilt opheffen (verplaatsen naar een andere kamer of schoonmaken van het toestel). Toch gebruiken we nog meer de bijgeleverde app (makkelijk te installeren op de telefoon) dan de knoppen op de stofzuiger. Zo kan je vanop een afstand (ja, ook vanaf het werk) de stofzuiger in gang zetten, stoppen of naar het laadstation sturen. De app toont ook zaken aan zoals: duurtijd van het stofzuigen, geschiedenis van stofzuigen, batterijstatus, eventuele storingen, enz.
Tîp - Bij het installeren van de iRobot mag je een naam kiezen. We kozen ervoor om ons exemplaar tot 'Bart' te dopen. Dat geeft gesprekken als: "Heeft Bart vandaag al gestofzuigd?" of "Bart moet hoog nodig zijn toer doen vandaag." of "Potverdikke, Bart is hier een stukje vergeten."
Het is zeker en vast nodig om de robotstofzuiger goed schoon te maken na ieder gebruik. Mocht je thuis geen dieren hebben, dan kan dat na de 2-3 beurten. Door onze hond (stugge haren) en kat (zachte haren) is het zo dat de filter zo goed als vol zit na elk gebruik (en al zeker tijdens de lenteperiode). Het schoonmaken doe je door het filtersysteem te verwijderen, de inhoud weg te gooien -ja, er komt geen stofzuigzak aan te pas!- en schoon te maken met een droog doekje (of hoe wij het doen: met de handstofzuiger). Ook in het afzuigsysteem komen haren terecht, dus al doende begonnen we dat systeem ook te reinigen. Als je dat niet doet, is het mogelijk dat de stofzuiger vast komt te zitten tijdens het volgende gebruik. Check intussen ook de wielen en reinig indien nodig. Dit klinkt veel, maar neemt eigenlijk maar vijf minuten in beslag, hoor.
Tip - Zorg ervoor dat je de filter na elke stofzuigbeurt goed schoonmaakt. Vaak blijven er haren steken in de rollen of wielen waardoor de irobot tijdens de volgende beurt niet meer stofzuigt.
De stofzuiger geeft aan wanneer de batterij leeg is door het rode lampje aan de bovenkant. Zodra het leeg is, zoekt hij vanzelf het oplaadstation weer op. Ook op de app kan je de batterijduur goed meevolgen zodat je hem ook vroeger naar het laadstation kan sturen. Helemaal top werkt dit systeem niet, want soms zit de stofzuiger nog een twintigtal minuten rond te rijden, passeert het station intussen, zonder het te vinden. Zorg er dus voor dat niks in de weg staat - vaak heffen we de irobot op om hem vlak voor het laadstation op de laten rijden. Verwacht dus niet dat het vanuit een andere kamer probleemloos alles terugvindt, want dan moet je even wachten. De stofzuigtijd belooft 1u30 te zijn en dat klopt ook. Toch is het goed om voordat die tijd verstrijkt de stofzuiger al naar het laadstation te sturen. Het opladen zelf neemt ongeveer een drietal uurtjes in beslag. Niet enkel en alleen onze harde vloer, maar ook tapijten of mini verhoogjes (bescherm mat voor bureaustoel) neemt hij prima mee.
Voor ons was het even zoeken waar we de stofzuiger zouden plaatsen zonder dat hij al te veel in het zicht zou staan en ook zonder dat de dieren eraan zouden prutsen. We hebben hoge zetels, dus plaatsten we het onder de zetel zodat het niet opvalt en de beestjes er niet bij kunnen.
De stofzuiger doet bijna elke dag dienst om onze vloer netjes te houden. Het bespaart mij kostbare tijd die ik nu aan andere dingen kan spenderen: tijd met mijn dochter, tijd om intussen af te stoffen, tijd om even uit te rusten... Ook werd ik vaak gek van alle dierenharen, dus was dit voor ons persoonlijk wel een investering die broodnodig was. Wat zal ik ontroostbaar zijn als deze ooit het leven laat, maar daar mag ik natuurlijk nog niet aan denken. Een positief review, dat is duidelijk.
iRobot Roomba e5 - € 279-