Middenin de gekke Corona periode kregen we het idee om de lege plek in onze slaapkamer op een bruikbare manier in te vullen. Eerst wilden we een boekenkast maken met oude planken, maar hoe langer we nadachten, hoe meer ideeën we kregen. Intussen zijn we een paar weken verder (hebben we er zelfs een kindje bij) en heeft ons project eindelijk helemaal vorm.Wat ons enorm geholpen heeft bij het maken van deze DIY is de aanschaf van de BLACK+DECKER workmate opvouwbare werkbank (WM1000), schuurmachine en powerconnect pendulum jigsaw workmate (18V). Voor deze DIY kreeg ik wat helpende handen van mijn partner (en onze papa's). De figuurzaag is ideaal om figuren uit hout te snijden en op de werkbank kan je makkelijk hout vast zetten om veilig aan de slag te gaan. Ik weet nu al dat deze nog heel vaak van pas zullen komen voor toekomstige knutselprojecten.

Boekenkast benodigdheden
BLACK+DECKER workmate opvouwbare werkbank (WM1000)
Powerconnect pendulum jigsaw workmate (18V)
Schuurmachine
(Veel) houten planken
Houtlijm
Metalen kaders


Stap 1 - Zorg er eerst voor dat alle planken dezelfde maat (LxB) hebben. 

Stap 2 - Plaats het ronde opzetstuk op de Black + Decker schuurmachine met schuurpapier 120. Werk daarna af met korrel 240 voor het beste resultaat.

Stap 3 - Lijm de planken aan elkaar met speciale houtlijm. Gebruik spanschroeven om alles stevig op zijn plaats te houden.


Tip - De planken te ondersteunen kan op verschillende manieren: houten latten, boomstammetje, plastic buizen... Zelf kozen we voor zelfgemaakte kaders uit metaal die we later bespoten met een zwarte spuitbus.

Tip - Twee sterke paar handen nodig voor het plaatsen van  het bureau op de dragers.

Stap 4 - Teken vooraf goed uit waar je de verborgen dragers wilt plaatsen. Het is ook mogelijk om poten te gebruiken, maar zelf wilden we een 'zwevend' bureaublad.

Stap 5 - Plaats alle planken op elkaar zoals gewenst. Wees extra voorzichtig bij het gedeelte waar het bureau aan vast hangt. 

---
Natuurlijk hoort er ook wat decoratie op de planken om het extra gezellig te maken. We kozen ervoor om een boekensteun te maken met het woord 'BOOK'. Ook hiervan doen we de stapjes uit de doeken.

Boekensteun benodigdheden
BLACK+DECKER workmate opvouwbare werkbank (WM1000)
Powerconnect pendulum jigsaw workmate (18V)
Schuurmachine
Restjes hout
Verf (of spuitbus)


Stap 1 - Kies een leuk lettertype en druk deze af volgens het gewenste formaat. Hoe groter de letter, hoe steviger de steun zal zijn.

Stap 2 - Snijd de letters uit met een schaar. Deze letters kan je nu gebruiken als sjabloon.

Stap 3 - Teken de letters over op het hout.


Stap 4 - Snijd de letters uit met behulp van de Powerconnect pendulum jigsaw workmate (18V). De workmate opvouwbare werkbank (WM1000) helpt om het hout goed vast te klemmen zodat je veilig aan de slag kunt. Doe dit voor elke letter.


Stap 5 - Natuurlijk is het hout nog heel ruw. Met behulp van de schuurmachine (en de verschillende opzetstukken) maak je het hout weer glad. Zo kan je makkelijk in alle hoekjes en gaatjes komen.

Stap 6 - Met behulp van zeer dunne plankjes en vijsjes zorg je voor een extra stevige boekensteun en een groter draagvlak.

Stap 7 - Schilder of spuit in een gewenst kleurtje.

Tip - Als je een spuitbus gebruikt krijg je een nog mooier resultaat dan wanneer je het schildert. Met de spuitbus kom je in alle kleine hoekjes en spleetjes.


Tijd om alles wat we gemaakt hebben in de slaapkamer af te werken en een mooie plaats te geven. Heel wat decoratie die ik in huis had staan, kon ik opnieuw gebruiken om het boekenrek op te vullen. Het hoekje werd een echte me-time plaats voor mama en papa om even uit te rusten en te genieten met een boekje, drankje... of nog even creatief de handen uit de mouwen te steken aan het nieuwe bureau.


Een project die heel wat langer duurde dan voorzien en waar we goed de tijd voor namen om er echt iets moois van te maken. Intussen staat er bovenaan de kast een scherm waar we 's avonds (nadat Anne-Marie gaat slapen) nog even een episode van onze favoriete serie meepikken. Een ideale werkplaats waar ideeën opborrelen en waar ik creatieve knutselprojecten kan uitvoeren. Daarnaast hebben we natuurlijk een eigen knusse plek om wat te lezen om of adem te komen na een drukke dag. Meer informatie over de gebruikte werktuigen vinden jullie op de BLACK+DECKER website.

Happy DIYing!