Zuivere lucht is iets wat we allemaal zoveel mogelijk willen in ons huis. De ramen wijd open en vaak verluchten is daarbij de boodschap, maar wat als er pollenseizoen is, je met een open haard/kachel zit of je simpelweg geen ramen hebt die open kunnen? We waren dan ook razend benieuwd naar de budgetvriendelijke luchtreiniger van IKEA.


We hebben nog nooit zoveel als nu tijd in ons huis doorgebracht, dus geven we wat meer aandacht aan interessante snufjes die het leven in huis aangenamer maken. Toen IKEA de FÖRNUFTIG luchtreiniger lanceerde (betekent 'verstandig' in het Zweeds), waren we razend benieuwd naar de werking ervan. Deze is speciaal ontworpen voor kleine leefruimtes en zorgt voor schonere lucht door gassen en fijnstofdeeltjes te filteren. Zuivere lucht is voor iedereen, maar is vooral nuttig voor mensen met bijvoorbeeld astma, allergieën of andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Het IKEA Clean Air-onderzoek dat in 2018 doorging toonde aan dat er niet enkel buiten luchtvervuiling is, maar ook binnen. Zo is er stof, stikstofoxiden (komt onder andere los tijdens het koken), enzovoort. De 'Clean Air At Home'-gids van IKEA bevat nog meer simpele en betaalbare tips om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren, dus verwijs ik graag even door voor extra info.

Weetje - Regelmatig schoonmaken zorgt ook voor schonere lucht, want schimmels en stof worden letterlijk weggeveegd.


In totaal zijn er drie verschillende filters voor deze luchtreiniger:
* Prefilter - verwijdert grote deeltjes zoals haar en stof
* HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air) - Maakt de lucht vrij van fijnstof en reduceert pollen tot deeltjesgrootte van 2,5 μm (micrometer). Deze zit standaard bij de aankoop van de luchtreiniger.
* Koolstoffilter - zuivert de lucht van verschillende gasvormige verontreiniging zoals stikstofdioxide en formaldehyde. Deze is ideaal voor een omgeving met veel luchtverontreiniging door industrie of veel verkeer, maar het vermindert ook geuren van roken en koken.

Weetje - Zowel de HEPA- als de koolstoffilter zijn apart verkrijgbaar, dus moet je naast de aanschaf van de luchtreiniger aankopen. De led-indicator op het toestel licht op wanneer je de filters moet nakijken en/of vervangen. IKEA geeft aan dat dit doorgaans om de 6 maand moet gebeuren afhankelijk van het binnenklimaat van het huis.

Tip - De buitenste filter uit textiel kan je schoonmaken met een stofzuiger en hoeft niet vervangen te worden.


De luchtreiniger is zowel in het wit als het zwart te verkrijgen met aan de voorkant grijs geweven textiel, dus is welkom in verschillende interieurs. Heel fijn aan het toestel is dat het heel licht is en dus gemakkelijk verplaatst kan worden dankzij het verwijderbare handvat. Door hem horizontaal of verticaal te gebruiken op de vloer of te bevestigen aan de muur krijgt hij een plaatsje in huis vlakbij een stopcontact. Ook goed om te weten is dat er geen voorwerpen achter de in- en uit stroom mogen staan zodat het apparaat goed zijn werking kan doen. In totaal zijn er drie standen op een draaiknop en met de hoogste stand kan je makkelijk een ruimte van 140m³ filteren. Interessant voor ons was de extra stille stand die zelfs tijdens het slapen dienst kan doen gezien je hem bijna tot niet hoort (ik overdrijf niet). Hierdoor hebben we hem wel al een tweetal keer vergeten uit te zetten gezien we hem niet hoorden.

Tip - Als je de reiniger gebruikt in combinatie met de TRÅDFRI draadloos plug-in stopcontact kan je in- of uitschakelen met een afstandsbediening. Als je de luchtreiniger met de app aansluit op het IKEA Home Smart systeem, kan je timers toevoegen en het apparaat via je telefoon instellen.


Door gesprekken met bezoekers van de site te hebben, kwam ik te weten dat andere merken heel wat meer geld vragen voor dit soort toestellen. Dit maakt de FÖRNUFTIG luchtreiniger toegankelijk en betaalbaar om de lucht te zuiveren in huis voor iedereen. Wij zijn er alvast dol op en zetten hem heel vaak aan als we in de woonkamer vertoeven. Dit zowel overdag als na het aanzetten van de verwarming (kachel of gas). Ook de pollen last van mijn man is er een stukje door verminderd gezien hij heel wat last heeft van allergieën tijdens het pollenseizoen. En tot slot zijn we grote fan van de stille functie van de reiniger. De lucht wordt ermee gezuiverd zonder dat je er iets van hoort waardoor het apparaat ook 's nachts kan aanstaan.

FÖRNUFTIG luchtreiniger 31 x 45 - € 49,99-
FÖRNUFTIG HEPA filter - € 5,99-FÖRNUFTIG Koolstoffilter - € 9,99-