Heel vaak krijg ik een aantal vragen op mij afgevuurd als het op mijn infuencer hobby aankomt. Het lijkt een eenvoudig wereldje, maar vaak zitten er al heel wat afspraken achter voor je iets online ziet verschijnen. Nu... deze zaken hoor ik maar al te vaak:


Hoe kom jij aan samenwerkingen?
Ik blog al meer dan 10 jaar; het was niet echt de bedoeling om dit zo lang te doen of samen te werken met bedrijven, maar van het één kwam het ander en zo werd ik stilletjes aan gemaild door kleine shops, grote merken en intussen influencer bureau's. Het is ook mogelijk om naast gecontacteerd te worden ook zelf een leuk idee te pitchen bij een merk of je in te schrijven bij een voorstel. Gezien ik al heel wat content heb gemaakt, kan ik al heel wat tonen aan bedrijven en komen samenwerkingen vaak vanzelf vlot binnen.

Met wie werk je daarvoor samen?
Zie voorgaand antwoord, want dit verschilt per samenwerking. Vaak ken ik de personen achter het bedrijf al goed omdat er terugkerende samenwerkingen zijn, werk ik met iemand nieuws, gaat het via een influencer bureau of zet ik graag op eigen houtje een (zelf betaald!) product in de kijker.

Je staat graag op foto zeker?
Eigenlijk niet, want ik sta nog steeds heel ongemakkelijk te lachen voor een camera en al zeker als er volk op staat te kijken. Zo neemt mijn man meestal alle foto's gezien ik mij bij hem het meest comfortabel voel. Het fotograferen is door de komst van Instagram wel een must geworden en personen kijken veel liever naar plaatjes dan ze tekst lezen. Nu ben ik wel blijven volharden als het op tekst aankomt, wat je kunt merken aan deze blog die ik nog steeds beheer.

Wanneer komt het online?
Vaak plaats ik niet meteen iets online als ik iets fotografeer. Ik probeer bewust ook te genieten van momenten, zonder constant op mijn telefoon te moeten kijken, want ik vind persoonlijk dat ik er al genoeg tijd aan besteed. Vaak vragen bedrijven ook bepaalde vernoemingen, hashtags, linkjes... dus doe ik het online plaatsen liever op een rustig momentje zodat ik alle afgesproken puntjes kan overlopen.

Heb je dat ook gekregen?
Als content creator ben ik verplicht om goed duidelijk te maken wat ik krijg en wat niet. Let vooral vooraan op mijn instagram posts op de vernoeming 'advertentie'. Staat dat erbij, dan is het product gekregen of gesponsord. 

Kan jij daar een korting voor regelen?
Met de nodige afspraken, waarschijnlijk wel. Of ik zin heb in het nodige extra werk dat erbij komt kijken, waarschijnlijk niet.

Verdien je daar veel geld mee?
Veel niet, want ik combineer deze hobby nog steeds met mijn fulltime job als leerkracht om het 'normale' leven te kunnen betalen. Wat ik verdien (als ik er iets mee verdien) hangt af van de soort samenwerking, maar meestal gaat het niet om grote bedragen. Daarbij komt ook nog eens de aftrek van de sociale bijdrage...

Lukt dat naast jouw werk?
's Avonds als de kleine in bed ligt, de keuken er netjes bij ligt, de strijk is gedaan... dan wordt het tijd om blogartikelen in elkaar te flansen. Het nemen van foto's doe ik het liefst op een zonnige dag en mails beantwoord ik tijdens (vrije) speeltijden of middagpauzes. Het lukt, het ontspant, maar kan soms wel pittig zijn.

Dingen die binnenvallen? Laat ze gerust weten via een DM en ik beantwoord ze met plezier!