We kregen 7 missies die de "52 stappen naar een groenere stad" van de Europese commissie energiebesparing, recyclingactiviteiten, leren van de natuur en meer omvatten. Tijd om de 7 volledig uit de doeken te doen:


1. Zaden en planten - Koop seizoensgebonden groenten en fruit van lokale handelaars die zaken doen met personen in de buurt. Het is ook mogelijk om zelf een moestuintje aan te leggen, maar mocht je daar geen tijd voor hebben, kan je de natuur al een handje helpen door de tuin weelderig te laten groeien, zaadbommen te planten, bloemen hun gang te laten gaan...

2. Ook dieren hebben honger - Tijdens de koudere periode in het jaar is het goed om vogeltjes en andere dieren te helpen. Dat kan door voedsel te leggen op een veilige plaats, nestjes te maken, schuilplekjes te voorzien... of een huisje te knutselen samen met de kids. Hierdoor recycleer je materiaal en help je er een ander levend wezentje mee.

3. Water besparen - De tijd vliegt als je onder de douche staat, maar toch is het goed om het waterverbruik binnen de perken te houden: voor de factuur en voor het milieu. Een zandlopertje kan helpen om je binnen de tijd te houden; ready set go!

4. Lichtje uit - Doe altijd het licht uit zodat je geen elektriciteit verspilt. Uit is uit en dan is er geen verbruik. Dit geldt ook voor de verstoring van het bioritme van mens en dier door bijvoorbeeld lichtvervuiling.


5. Correct consumeren - Denken jullie soms na over de manier waarop we consumeren? Appeltjes hoeven niet mee naar school in aluminium folie, maar passen ook perfect in een herbruikbaar doosje. Hetzelfde geldt voor herbruikbare flessen, plastic zakjes, maar ook aan de manier van kledij aankopen. Er bestaat zelfs een diergemaakte manier van inpakken: De Bee Wrap. Gemaaktuit bijenwas en zeer gemakkelijk om te gebruiken omdat het de vorm krijgt die je wilt door het te verwarmen met de handen. Veilig en 100% natuurlijk.

6. Afval recycleren - Sorteren bespaart heel wat: karton recyclen bespaart jaarlijks duizenden bomen, glas bespaart zand, plastic verminderd oliegebruik... Het bespaart gedeeltelijk de hulpbronnen van de planeet en vermindert de vervuiling door verwerkt afval. Heb je echt een nieuw product nodig of kan het oude gerepareerd worden?

7. Earth day - De Dag van de Aarde is een jaarlijks evenement op 22 april dat in het teken staat van milieubescherming. Doen jullie ook mee?