De komst van de film Napoleon, die wordt geregisseerd door Ridley Scott (gekend van Gladiator), maakte ons razend benieuwd om meer te weten te komen over de historische beroemde Franse legeraanvoerder, keizer en politiek hervormer op de plek waar hij in 1815 definitief werd verslagen.


Nog geen 20 kilometer van Brussel, in Waterloo, werd op 2 juli terug gegaan in de tijd. Zo spelen honderden figuranten de slag na met luide geweerschoten, aanvallen met paarden, kanonschoten... en is het gek om te bedenken dat de veldslag nog zoveel honderdduizenden meer personen telde, dus maar een topje van de ijsberg onthult. Het echte slagveld bevindt zich namelijk iets verder en bevat weilanden, velden... pure rust - Over contrast gesproken. Na de reconstructie mochten we doorwandelen naar een hoeve waar een burgerdorp met vergeten ambachten werd opgesteld. Een ideale plaats om meer te leren over die tijd en gezellig even na te (k)na(ba)bbelen.


Het meest opvallende herdenkingsmonument voor de Slag bij Waterloo is de Leeuw van Waterloo: een reusachtige gietijzeren leeuw op een kunstmatige heuvel waarvan de grond uit het slagveld werd gehaald. Absoluut de moeite om de trappen op te gaan en te genieten van de de omgeving en het prachtige verre uitzicht. - Alhoewel ik met mijn hoogtevrees toch iets minder kalm aan deed, heb ik het toch getrotseerd. De Mémorial 1815, vlak ernaast, werd ondergronds gebouwd om niets van het historische slagveld te verstoren. Je krijgt een diepere kijk over wat zich op de veldslagen afspeelde, maar ook over de kleding, een gevonden soldaat, het panoramisch schilderij van 12 meter hoog en 110 meter lang, enzovoort.


De moeite voor een dagje uit waardoor we nog meer honger kregen naar de film Napoleon die de snelle militaire klim (en interessant liefdesleven) van de Franse keizer in een episch daglicht stelt. Vanaf 22/11/2023 te bewonderen in de zalen met toppers als Jacquin Phoenix en Vanessa Kirby. De officiële trailer van Napoleon is ook een grote aanrader om te bekijken!

Meer info op Sony Pictures Belgium