Na lang twijfelen, hakten we de knoop door: we gaan naar de Efteling! Wachten deden we omdat onze dochter namelijk nog maar drie is. Een dagje pretpark vraagt heel veel van volwassenen, laat staan van jonge kinderen. Dit zijn onze tips en to do's die je zeker moet doen tijdens een sprookjesvol bezoek.


Over de Efteling - Een attractiepark waar sprookjes tot leven komen. Het park is op 2 mei 1951 geopend als natuurmark met een speeltuin waar op verschillende plekken sprookjes uitgebeeld werden. De illustraties van Anton Pieck hadden veel invloed op het hele uiterlijk van het park. Intussen kan je er heel wat attracties vinden voor alle leeftijden.

Gratis
Kinderen tot en met drie jaar kunnen het park gratis bezoeken. Toch kunnen ze heel veel in het park doen mits begeleiding door een volwassene. Verder in dit artikel lijsten we alle attracties die heel tof zijn om samen te doen, terwijl we voor andere opsplitsten.

Tip - Installeer voor aankomst de Efteling app op de telefoon. De app toont je de kaart van het pretpark, wachtijden, shows, toiletgelegenheden met verschoningsruimte, EHBO en meer... Bij het doorklikken in de app zie je meer informatie over een attratie, leeftijden (hoe groot je moet zijn)...

Tip - Er is heel wat parkeergelegenheid, maar vaak is het een eind lopen als je op verdere parking moet staan. Hoe vroeger, hoe dichter je kunt parkeren.

Hoeveel dagen
De grootste twijfel was voor ons toch of onze jonge dochter twee dagen zou aankunnen. Er zijn heel wat prikkels, veel gewandel... om uiteindelijk toch voor twee dagen met overnachting te kiezen. Dag één ging prima, maar door de grote drukte konden we niet veel attracties doen. We bleven tot de lichtjesshow Aquanura (die prachtig was), maar merkten daar dat we eigenlijk net iets te lang hadden getrokken. Tegen de tijd dat we in het hotel waren, dat tevens een 20tal minuutjes rijden was van het park, was het eigenlijk al slaaptijd. De tweede dag gaf ons wel de tijd om verder de attracties te bezoeken die we nog niet deden. Eén dagje was voor dochterlief beter geweest, maar als volwassene ben ik blij met de twee dagen zodat we alles uit het bezoek konden halen. Het hangt vooral af hoeveel je kindje aankan, dus neem tussendoor zeker de tijd om even te rusten en ontprikkelen.


Opsplitsen
Vooraf hadden we afgesproken om af en toe op te splitsen zodat we ook wat achtbanen konden doen en de ander intussen een attractie met dochterlief deed. Manlief deed Baron 1898, Vliegende Hollander en Python, terwijl ik voor vogelrok en Vliegende Hollander koos: iedereen content!

Tip - Een aantal attracties bieden een babyswitch aan. Hierbij gaat één ouder in de wachtrij staan en de ander meldt zich aan de uitgang van de attractie. Wanneer ouder de attractie bezocht heeft, neemt deze de baby over en kan de andere via de uitgang de attractie bezoeken.

Eten
Doorheen het hele park kan je constant eetkraampjes vinden met lekkernijen. Zelf kunnen we het koffiekraam in het Sprookjesbos (en de specials) aanraden. Verder gingen we eten bij Polles keuken (iets wat al jaren op onze to do list stond), maar pas op: het is nodig om te reserveren! Zelf reserveerden we niet, probeerden we op goed geluk de rij met open slots en we konden er gelukkig toch tafelen (dan zit je wel in de veranda en niet in het restaurant zelf waar je alle inkleding kunt ervaren). In Polles keuken kan je zoete en hartige pannenkoeken eten; lekkere aanrader!


Attracties voor kinderen 3 jaar (onder 1 meter)
Carnaval Festival - Een herhalend deuntje en heel wat rode neuzen nemen je mee doorheen de wereld met al haar culturen. De Belgen eten veel frieten ;).
Land van Laaf - Een vrolijk volkje met een eigen fleurig dorpje. Doorheen het dorp vind je glijbanen, speeltuigen en ook een monorail die erdoorheen glijdt.
Symbolica - Een magische attractie waar je het kasteel samen met Pardoes bezoekt en op het einde danst op het bal. Elke keer je de attractie bezoekt krijg je een nieuwe belevenis omdat je kunt kiezen uit 3 routes (helden, muzisch of schatten).
Fabula - Een film over een knorrig beertje dat avonturen beleeft doorheen de wereld in 4D (water, geur, wind...). Na de film passeer je ook een toffe binnenspeeltuin waar onze dochter ongeveer duizend keer op de ijsbeerglijbaan is geweest.
Stoomtrein - Een manier om even tot rust te komen en intussen te genieten van alle delen van de Efteling.
Pagode - Neemt je hoog in de lucht mee en geeft een mooie overview van het park.
Gondoletta - Bootjes waar je op de grote vijver van het park vaart.
Fata Morgana - Op een bootje bekijk je het sprookje van duizend en één nacht.
Kinderspoor - Traptreintjes die je loodsen door weilanden en schuren. Een werknemer vertelde mij dat ik moest opletten voor de looping, wat uiteraard onmogelijk is, maar het mopje werd zeer geapprecieerd!
Droomvlucht - Een magische plek waar elfjes, eenhoorns en trollen op een lieve manier tot leven komen. Hier is het meestal even wachten in de wachtrij, want het is een oude bekende (en geliefde) uit het pretpark. Het is goed om meteen door te lopen naar deze attractie om extreme wachttijden te vermijden.
Max en Moritz - Een dubbele achtbaan voor kwajongens (hier was onze dochter helaas net te klein voor, maar vanaf 1 meter kan het vergezeld worden door een volwassene).
Sprookjesbos - Een bos waar sprookjes tot leven komen. Dit zowel bekende als oude sprookjes als vrouw Holle, zes zwanen... te vinden zijn. Je bent er makkelijk uurtjes zoet; vergeet zeker niet een foto te maken op de paddenstoel.
Draaimolens - Te vinden op het Anton Pieckplien. De authentieke stoomcarrousel kan je binnen vinden.
Kindervreugd - Buitenspeeltuin met een grote zandbak en speeltuigen voor kleine kinderen
Kleuterhof - Buitenspeeltuin met speeltuigen voor kleine kinderen
De oude tufferbaan - Kinderen kunnen een oldtimer voertuig 'besturen' en toeteren naar de dieren (alhoewel gevraagd wordt om dat niet te doen).

Tip - Elk seizoen heeft de Efteling iets speciaals in petto, maar de winter Efteling is volgens ons het meest bijzonder: het speciale wintergedeelte, kleine winterse details zoals kerstkransjes, kersmutsen bij attracties, sneeuw op de daken... wat zeker een gezellig sfeertje met zich meebrengt.

Een super fijne tweedaagse waar we met veel liefde naar terugkijken. Mogelijk passeren we over een tijdje terug voor één dagje (er zit 7 jaar tussen sinds ons vorige bezoek) met een grotere dochter. Het park was dromen met open ogen... Momenteel staat veel in de steigers door vernieuwingen en de bouw van attracties, dus elk bezoek brengt nieuws met zich mee.

Meer informatie op Efteling