Michelle Phan was de eerste guru die ik op YouTube ontdekte. We keren even een zestal jaar terug waar ze als 'onzeker' meisje de basis stappen van make-up aanleerde in video vorm. Zoveel jaren later is ze uitgegroeid tot een sterke vrouw, heeft ze een eigen make-up lijn, zijn haar video's uiterst professioneel en is ze één van de bekendste youtubers.Het boek begint met het verloop van haar leven. Michelle Phan komt uit een zeer arm milieu en haalde alles uit de kast om video's te kunnen maken. Vooral de manier waarop ze haar verhaal vertelt, trok mij aan. Mocht je haar filmpjes kennen, weet je ongeveer wat ik daarmee bedoel. Een persoonlijke manier van schrijven met een positieve vibe errond, hoe droevig het verhaal ook is. Na haar verhaal begint het beauty gedeelte.

Huidverzorging, make-up, haar en nagels zijn de volgende categorieën. De meeste tips die Michelle aankaart zijn tips die in ieder boek wel voorkomen. Toch staan hier en daar persoonlijke tips, routine lijstjes en gaat het vooral om dit feit: iedereen is anders. Zo ging het bij het hoofdstuk 'Eye Spy' om de vorm van je ogen en welke kant je ermee op kan. Hetzelfde geldt voor de vorm van het gezicht, zodat je weet waar je het best blush of contouring aanbrengt. 


Bij het fashion gedeelte gaat het over hoe je de kleerkast kunt opbouwen. Zo hoef je geen mega grote kast te hebben om een leuke outfit te maken. Zo zijn er basis stukken die je dan opsmukt met wat statement spullen. Die basics zijn: een blazer, kokerrok, leggings, broek, pumps, clutch en een alledaagse handtas. Michelle ziet een jeansbroek als een wereldwijde basis. Er worden enkele tips gegeven voor de kleine, curvy, grote, appelvormige en driehoekige-persoon. Michelle deelt ook enkele looks voor een bepaalde stijl, maar daar was ik minder fan van. Zo ga ik mijzelf niet plots geneigd voelen door het leven te gaan als 'Street-style Star'. - Gewoon dragen waar jij je lekker bij voelt!


Michelle is bekend geworden door het internet. Omdat ze één van de eersten was met een groot succes moet ze wel veel over die digitale wereld kennen. Ook bij social media gaat kwaliteit boven kwantiteit. Plaats op je feed wat jij leuk vindt. Het gaat niet om wat andere mensen denken, maar om wat jij denkt. Hetzelfde verhaal komt steeds terug. Ook online is het belangrijk om jezelf te blijven en geen masker op te zetten.

Verder wordt er ook nog gesproken over online dating, de do's en don'ts en hoe je professioneel moet communiceren over het internet, de technische snufjes voor youtube, enzovoort.


Ik merk dat over de hele lijn veel passie in dit boek verweven zit. Michelle Phan probeert zoveel mogelijk van haar eigen kennis over te dragen op de lezen, net zoals ze bij haar filmpjes zit. Zo schreef ze ook een hoofdstukje over hoe je moet solliciteren, hoe je zelfzeker overkomt en hoe je een droom tot werkelijkheid kunt brengen. Stuk voor stuk dingen waar we allemaal wel de beste in willen zijn.


Een boek waar ik mijzelf heel wat uurtjes in kon laten verzinken. Over de hele lijn overheerst er tekst en word deze af en toe aangevuld met foto's. Schrik voor de Engelse taal hoef je niet hebben, want het is eenvoudig. Als je de filmpjes van Michelle kan volgen, kan dit boek zeker geen probleem zijn. Een boek die elke beautyliefhebber, een social media gebruiker of een fan van Michelle Phan onder de kerstboom verdient. 

Mijn exemplaar vond ik in de categorie boeken bij the makeup spot. Daar vind je meer gelijkaardige exemplaren zoals: Bobbi brown make-up manual, Lauren conrad beauty, Xelly Cabau van Kasbergen ...