Bullet journals zijn geen nieuwigheid meer in organisatieland. De methode maakt komaf met losse briefjes en zorgt ervoor dat hersenspinsels/afspraken/taken/... in één boekje terecht komen. Het leukste aan de hele boel is dat je het zo creatief kunt maken zoals je zelf wilt. Ik ging een zondagje aan de knutsel, deel het resultaat en geef intussen tips voor wie ook graag een eigen bullet journal leven in wil blazen.


Bullet journal - Een boekje waar je alles wat je bezig houdt in noteert. Dit kan gaan van to-do lijstjes, inspiratielijsten, afspraken, agenda... De nadruk ligt op de taken die te doen zijn, events die je moet bijwonen en notities die je maakt. Dit alles in één en hetzelfde boekje.

Een gepast boekje
Mijn agenda moet makkelijk vervoerbaar zijn en altijd in mijn handtas passen (zonder in de weg te zitten). Ik koos voor een boekje zonder lijntjes in een zeer klein formaat en vond dit bij de tekenafdeling in AVA. Ook voor personen die het boekje niet zelf gaan versieren is er veel keuze. Het is belangrijk om een boekje te kiezen die past bij de persoonlijke noden. Het boekje kan maandelijks vernieuwd worden of jaarlijks.

De onderwerpen
De onderwerpen in de journal verschillen per persoon. Het is de bedoeling dat ze passen bij je levensstijl en ervoor zorgen dat je een mooi overzicht houdt. Zelf koos ik voor volgende onderwerpen: notes, goals, bucket list, numbers en doodles. De rest van het boekje houd ik om afspraken in te noteren en de agenda bij te houden.
Onderwerpen die aan bod kunnen komen: Index, dieet, taken (dagelijks, wekelijks, maandelijks...), inspiratievolle quotes, jaaragenda, weekagenda, verjaardagen, deadlines, hobby...Organiseren door symbolen
Personen die de bullet journal techniek 100% toepassen, maken gebruik van symbolen. Deze symbolen duiden aan hoe belangrijk een taak is zodat je in één oogopslag kunt zien hoe belangrijk de dag eruit ziet. Als een taakje dat niet per sé op die dag af moest zijn niet af is, is dat geen probleem. Dan schuif je dat makkelijk door naar de volgende dag, maar mogelijk verandert het symbool dan wel naar een belangrijker symbool. 

Hokje (bullet) ⓿ - taken. Als een taakje afgewerkt is, kan je dat afkruisen.
Cirkel o - Afspraken of gebeurtenissen
Puntje . - Notities
Sterretje * - Extra belangrijk. Dit mag je zeker niet vergeten.

Leuk om te gebruiken
Het is de bedoeling dat het boekje leuk is in gebruik en intussen een fijn gevoel oproept. Zelf ging ik los met waterverf, maar ook washi tape, stickers, markeerstiften of een simpele pen kunnen wonderen doen. Zet je gerust een paar momentjes neer -of frustel het lekker in elkaar op zondag- om er een bijzonder persoonlijk boekje van te maken. Je zult al snel merken dat dit een momentje is van pure me-time.

Gezien ik dagelijks naar mijn agenda grijp, was het nodig om voor volgend (school)jaar een nieuwe aan te schaffen. Zoals deze journal bestaat er geen tweede exemplaar, dus stiekem ben ik heel trots op dit boekje. Ik hoop dan ook ten zeerste dat ik wat creatieve zielen (en mede-organisatiefreaks) warm heb gemaakt voor het maken van een eigen boekje.

Wat vind jij van de bullet journal techniek?