De periode na de feestdagen staat gekend voor haar somberheid, donkere dagen..., dus is het nodig om nu en dan een klein genietje in te schakelen. Zo zakken mijn vriend en ik nu en dan af naar een openbare wellness. Voor ons was het al de derde keer dat we gingen naar Thermae Boetfort, want de nieuwe Halotherapie wilden we kost wat kost uitproberen.


Over Boetfort - Thermae Boetfort is een wellnesscentrum met een uniek karakter. Je kan er zowel in badpak als naakt ontspannen in de schaduw van het 400 jaar oude kasteel. Er zijn twee volledig gescheiden delen met in totaal maar liefst negen verschillende sauna's, zwembaden, jacuzzi's, wellnessbaden en nog een heleboel andere wellnessvoorzieningen. Maar Thermae Boetfort biedt veel meer dan dat: laat je in de watten leggen met een heerlijke massage of een zalige gelaatsverzorging, kom culinair genieten in het restaurant of in de zomer op het terras, warm even helemaal op tijdens één van onze vele, dagelijkse opgietsessies en sluit de dag af met een overnachting in het Thermae Boetfort Hotel.

Vooraf waren we vroeg genoeg aanwezig, nog voor de deuren openden, om de nodige foto's te nemen. Hierdoor stoorden we geen bezoekers en konden we achteraf zelf lekker relaxen in de thermale. Thermae Boetfort is een openbaar spacomplex met een naakt- en badpakgedeelte. We werden vriendelijk onthaald, kregen een rondleiding met de nodige info zodat ik dit artikel kon schrijven -zagen dat het kasteel in de Valentijnsfeer was gegoten- om daarna de telefoon in een locker stoppen. Een leuke tip voor een romantisch dagje weg waarbij je elkaar alle aandacht kunt geven en wegblijft van alle social media.


Thermae
Het is mogelijk om een route te volgen en een groeiende warmtegraad in de sauna's te voelen, maar gezien het niet het eerste bezoek was, gingen we waar we zin in hadden. Zo begonnen we in het stoombad, gevolgd door de mijnsauna en -de persoonlijke favoriet- de kasteelsauna waarbij je uitkijkt op het kasteel. Verder is er ook nog eens een voetbad, zwembad, zoutsteensauna waarbij de muur bestaat uit zoutkristallen, ijskeldersauna, jacuzzi's en meer. Het enige wat ik elk bezoek vermijd is het koud dompelbad, maar dat kunnen jullie vast wel begrijpen. - Brrr! 

Kasteelsauna met zicht op het domein

Lunch
Lunchen kan je gewoon in badjas door naar het centrale gebouw, dat eigenlijk een kasteel is, te wandelen. Dezelfde rust heerst in het restaurant en het eten varieerde van een croque monsieur tot een detox slaatje. Voor een klein prijsje hebben we heerlijk gegeten.

Verzorgingen
Deze keer bleven we de hele dag in het spacomplex, dus stond geen massage gepland. Bij het vorige bezoek was dat wel zo: "Laupropos, 6 september 2017 - In de namiddag stond er een Gelaatsverzorging met hoofdmassage en rugpakking met algen en een rug-, schouder- en nekmassage gepland. Deze duurde in totaal een uurtje een half wat voor iemand die nooit een massage gewend is geweest, best veel is. In alle eerlijkheid moet ik vertellen dat als je het niet gewend bent de gelaatsverzorging met hoofdmassage ideaal is. Volgens de masseuse was dat ook de meest gekozen massage en dat kon ik goed geloven, want ik viel er bijna in slaap. Het was lang geleden dat ik zo ontspannen was en de dolheid die altijd in mijn hoofd speelt kon loslaten. Puur genieten. En ook hier geldt weer -sorry voor de herhaling, hoor: een prachtige inkleding in een prachtig kasteel.


Halotherapie
En dan de grootste reden waarom we Boetfort nog eens wilden bezoeken: de Halotherapie. De behandeling is vlakbij de kleedkamers te vinden waardoor het toegankelijk is voor zowel het badpak- als het naaktgedeelte, want je mag de badjas aanhouden. De zetels zijn breed waardoor je er gezellig met twee kunt liggen. Ik merkte al snel dat heel wat koppeltjes voor deze therapie kozen, maar we raakten ook aan de praat met twee vriendinnen die het ook wilden uitproberen. 


De therapie duurt ongeveer 50 minuten, maar als je de kamer vroeger wilt verlaten is dat geen probleem. Van kop tot teen is de kamer bekleed met minerale zoutstenen en zoutkorrels uit de Himalaya. Hierdoor ontstaat een geneeskrachtig microklimaat van droge zoutnevel tegen ademhalingsproblemen en huidproblemen/irritaties. Tijdens de behandeling heb ik een paar keer stevig in- en uitgeademd met een zoutig smaakje in mijn mond als resultaat. Door de infraroodtherapie wordt de zoutkamer opgewarmd waardoor de lichaamstemperatuur zachtjes stijgt en de doorbloeding van het lichaam gestimuleerd wordt. De spierspanning daalt en de huidelasticiteit verbetert. Het eerste kwartiertje komt er ook iemand langs met klankschalen die effect hebben op lichaam en geest waardoor stress vermindert.

Tip - Neem een extra handdoek mee om achter je nek te leggen. Hierdoor lig je wat gemakkelijker tijdens de therapie.


Een heerlijke verwendag waardoor de batterijen weer goed opgeladen waren. Het mocht dan wel een miezerdagje zijn; we hadden er bitter weinig last van. Voor meer informatie over het complex, de verzorging, de mogelijkheid tot overnachten verwijs ik graag door naar de site van Thermae Boetfort.

Bezoeken jullie een openbare spa of houden jullie het liever privé?