Houten speelgoed is hot en ook wij zijn helemaal fan van houten spulletjes. Het heeft heel wat voordelen ten opzichte van andere soorten speelgoed, dus zet ik graag de voordelen op een rijtje met vijf stukken waar onze dochter heel graag mee speelt.


Onze dochter is momenteel 11 maanden en zit dus net tussen een baby en dreumes in. Vanaf haar drie maanden vond ze het al heel fijn om houten bijtringen bij zich te hebben. Even de voordelen van houten speelgoed op een rijtje, maar er zijn er vast nog veel meer:
Milieuvriendelijk - Het is een natuurlijk product dus ideaal voor het milieu
Duurzaam - Het is stevig, heeft een lange levensduur en gaat vaak enkele kindjes mee. Zo geven we binnen de familie en vrienden het speelgoed door gezien het zo solide is.
Veilig - het hout wordt mooi afgewerkt en de kans is miniem dat het stuk gaat
Creatief - Kinderen gebruiken hun verbeelding tijdens het spelen en gaan op ontdekking

Houten Activiteitenkubus
Iets wat we al een hele poos in huis hebben, maar ze nu pas echt aandacht aan schenkt is deze houten kubus. Deze kubus zit vol zintuiglijke prikkeling: van houten blokjes door een gaatje duwen tot parels duwen. Dit was eigenlijk een prachtig cadeau dat we bij haar geboorte kregen van haar Metie en dus even aan de kant hielden tot ze er klaar voor was. De nieuwsgierigheid wordt aangewakkerd en creativiteit om op ontdekking te gaan. De blokjes zijn dan ook weer leuk (vooral op de jongere leeftijd) om in het mondje te stoppen en hoekjes, kantjes en vormen te ontdekken. Dit exemplaar is van Little Dutch.


Hobbelpaard (of eender welk diertje)
Iets waar ze nu nog klein voor is, maar waarvan ik weet dat ze er heel graag mee zal spelen is dit hobbeleland. We kregen deze van een vriendin omdat ze vond dat het zo bij onze dochter paste. Echt lief en het klopt helemaal. Nu zetten we ze erop en helpen we met wiegen. Ze vind de beweging super leuk en begint zelfs al een beetje mee te doen. Dat ze hieraan nog heel wat speelplezier zal hebben, is een feit! Dit exemplaar is van IKEA.

Houten blokken
Iets waar ze al heel wat tijd mee heeft versleten zijn houten blokjes. Ze vindt het super om ze uit hun doos te halen, de doos open en dicht te doen, te bekijken, tegen elkaar te slaan... en kan er in de toekomst vanalles mee bouwen. Zeer dierbaar speelgoed waar veel creativiteit mee aangewakkerd wordt. Ook kunnen deze blokjes in de doos gestopt worden door de voorgesneden vormpjes, maar we zagen al snel dat alles door het vierkantje paste. Dit exemplaar is van HEMA.


Houten kralen structuur
Iets wat ik ook in de kleuterklas af en toe aanbied (ik ben kleuterjuf met kleuters van 3 tot 4 jaar) is deze kralen structuur. Deze is ideaal om de fijne motoriek en het kijken te bevorderen. Natuurlijk kon er geen voor onze dochter ontbreken. De felle kleurtjes trekken heel erg aan waardoor ze gedreven is om de boel door de draadjes te duwen. Dit exemplaar is van GOKI.

Houten activiteiten loopwagen
Deze loopkar mochten we gebruiken van haar metie. Haar dochtertje heeft er heel veel mee gespeeld en ook stap voor stap leren mee wandelen. Loopwagens zijn een fijne hulp om beginnende lopertjes te ondersteunen, maar de meeste exemplaren die je vindt zijn van felgekleurd plastic. Deze heeft een stevige houten basis en heel wat elementen om mee te spelen en te ontdekken. Zo heeft dit product tandwielen, kralen, een spiegeltje en meer.


Intussen staat er nog houten speelgoed klaar voor haar volgende fases zoals een keukentje, treinbaan, duw- en trekspeeltjes, dus mogelijk volgen nog meer tips eenmaal ze wat ouder is.

Welk houten speelgoed raden jullie aan?