Onze maatschappij wordt steeds drukker, geeft meer prikkels, is altijd in beweging... Het is iets waar kinderen op reageren door onrustigheid, concentratieproblemen en meer. Ook in de kleuterklas is dat merkbaar, dus is het af en toe nodig om op adem te komen, kalmte te zoeken... dankzij meditatie.


Veel jonge kinderen hebben best al een druk leventje: naar school, opvang, buitenschoolse activiteiten, sport, vriendjes bezoeken... Daarom net is het evenzeer voor hen nodig om af en toe eens op de rem te duwen; wat kan door deze audio-rustmomenten in de klas. Hierdoor leren kleuters ontspannen, de zintuigen ten volle aanvoelen, bewust worden van...

Het boekje 'Helemaal Zen' bevat 12 volledig uitgewerkte luister- en/of audioverhalen die worden ondersteund door zachte geïllustreerde prenten (gemaakt door An van Dooren). Zelf personen zonder yoga ervaring kunnen er perfect mee aan de slag door de duidelijke (en beknopte) uitleg aan het begin van het boek rond ademhalingsoefeningen, houdingen en meer. Verder staat er voor elk seizoen een passende activiteit en verhaal beschreven met een nieuwe houding erbij.

Tip - Bij elk verhaal vind je extra yoga- of ademhalingsoefeningen, tips en weetjes van kinderyoga-experte Heidi Petré.


De prenten trekken aan om er meteen in te vliegen en daarom besloot ik het eerst samen met onze twee jarige dochter uit te proberen vooraleer ermee naar de klas te trekken. Ze genoot van het nadoen van de prent, het nadoen van mij en de bijbehorende gesproken zachte tekst te beluisteren. Na het uitproberen van de houding wilde ze liever door de prenten bladeren om er even in te kijken. Hoe jonger de kinderen, hoe korter de activiteit, dus is het goed om bepaalde activiteiten te herhalen en zo telkens op te bouwen. Zo kan het yoga moment voorafgegaan worden door een bepaald ritueel (zintuigen prikkelen door een bepaald liedje/geluid, een kaarsje aan te steken, wierrook branden...) waardoor de kinderen meteen de activiteit associëren met rust (en vanzelf rustig worden). - Een echt genietmomentje voor ons tweetjes. 


Ook in de klas werden de verhalen goed onthaald en gezien ik af en toe een rustmomentje houd was er al enige herkenning. Ik probeerde het uit in de klas en probeerde de kinderen toch op wat afstand van elkaar te plaatsen wat niet heel evident was door tafeltjes en stoeltjes, dus ging het in een ruimere zaal toch iets makkelijker. Toch konden de kinderen de rust vinden, hun ogen sluiten en volledig meegaan met het verhaal (wat best moeilijk is voor peuters/eerste kleuters, maar het lukte!).

Tip - Kopieer de prenten en kleef het verhaal op de achterkant. Zo kunnen de jonge kleuters zich visueel iets voorstellen. Bij de oudere kleuters mag je het gerust enkel op het verhaal houden om de creatieve gedachtengang aan te wakkeren.


Tip - Personen uit de omgeving rond Leuven zijn welkom op zaterdag 7 en zondag 8 mei op Druk in Leuven voor de Sessie 'Helemaal zen kinderyoga' met Stina de Roeck.

Het boek Helemaal Zen door Uitgeverij Averbode is heel gebruiksvriendelijk voor zowel leerkracht als ouder, is kindvriendelijk, heeft voorbeeldhoudingen, ideetjes tot activiteiten, enzovoort. Ook zijn de luisterverhalen heel dromerig zacht waardoor je niet enkel door de meditatie te doen rust vindt, maar ook door ze voor te dragen. De mooie geïllustreerde verhalen zorgen ervoor dat dit boekje niet enkel voor de oudere kinderen, maar ook (mits ze in te korten, te herhalen...) goed bij jonge kinderen past. Hoe jonger ze stilstaan bij het belang van rust, op adem komen... hoe beter ze er in de toekomst mee om kunnen gaan. Ik gebruik het met heel veel liefde tijdens het klasleven, maar neem het ook af en toe eens mee naar huis.

Meer info op Uitgeverij Averbode