Als leerkracht heb ik het privilege om goed te weten wat er op de markt is qua speelgoed, dingen uit te proberen... Ik kan mij inbeelden dat het niet simpel is voor iedereen om leuke Sinterklaas stukken te kopen (zeker niet als ze nog heel klein zijn en nog geen verlanglijstje kunnen maken), dus leek het mij een goed idee om tips te geven over leerrijk leuk speelgoed. 


Wat maakt speelgoed tot leerrijk speelgoed?
Soms kan speelgoed meer zijn dan de bedoeling is en kunnen bijvoorbeeld simpele potjes dienen om voorwerpen in te sorteren. Ook kinderen kunnen zoveel meer doen met stukken speelgoed, dus laat vooral hun creativiteit de vrije loop. Less is more, dus bied zeker niet alles tegelijk aan. Door een overdaad aan speelgoed komen ze soms niet tot spel, dus speelgoed af en toe eens wisselen (minimaliseren, doorschuifsysteem...) doet wonderen.

Ook de keuze van bepaalde materialen kan belangrijk zijn. Zo gaat houten speelgoed jarenlang mee en kan het zelf een tweede tot derde leven krijgen in een nieuw gezin. Felle kleuren trekken aan bij jonge kinderen en geeft vaak de aanzet tot het benoemen van kleuren. Weet ook dat duurder speelgoed niet meteen beter speelgoed betekent. Zo kan een kind soms urenlang spelen met kosteloos materiaal: karton, takken, kastanjes...


Stukken speelgoed waar onze dochter zich mee vermaakt
Smartmax boerderijdieren - Onze dochter vindt het heel leuk om de verschillende onderdelen aan elkaar te zetten en ze weer van elkaar te halen. Ook de magneten worden volop getest, want we hebben in onze living een metalen tafeltje staan waar ze de onderdelen maar al te graag aan laat 'plakken'. De zachte structuur van de boerderijdieren is voor haar zalig om even in het mondje te doen.

Stapelblokken - In elkaar passende potjes onderzoeken, ze stapelen, in elkaar stoppen... Ideaal voor het aanbrengen van woordjes als: groter, kleiner, vol, leeg, hoog, laag...

Boeken - Te dunne boekjes gaan heel snel stuk gezien jonge kinderen nog niet de motoriek hebben om degelijk ermee om te gaan. Stevige kartonnen boekjes staan vol aantrekkelijke felle kleurtjes en bevatten niet al te veel tekst waardoor ze ideaal zijn om voor te lezen.

Rijgspelletjes - In de kleuterklas bied ik al heel van dit fijnmotorisch spelmateriaal aan, maar voor onze dochter durfde ik dat nog niet, tot een vriendin anders beweerde. Zo had haar dochter heel veel plezier aan de lacing blocks en gaf ze ons ook een doos cadeau. Wat heeft onze dochter al veel gespeeld met dit spel en het begin ook al aardig goed te lukken, ook! Ook de geo shape lacing kitjes vallen goed in de smaak.

Potjes en pannen - De grote favoriet van onze dochter: potten en pannen. Het liefste haalt ze de echte exemplaren uit onze kast om volop te ontdekken en ons na te doen, maar heel tof vonden we dat niet. Tijd om haar eigen potten en pannen aan te schaffen...

Bal - Een oeroud stuk waar zowel jong als oud mee kan spelen: een bal. Onze dochter speelde eerst het liefst met een kleine bal (gezien ze bang was van grote) en zo konden we opbouwen naar grotere exemplaren. Nu is ze totaal niet bang meer, gooit ze ermee, schopt ze ertegen, rent ze erachter aan. Super fijn om de grove motoriek te stimuleren.


Ideaal voor jonge peuters
Sjoelstenen - Eens een andere manier om voorwerpen te stapelen zijn sjoelstenen. Er zijn verschillende soorten stenen, verschillende afkappingen... en het is de bedoeling dat ze de stenen op elkaar stapelen. Hiervoor zou je eigenlijk ook voorbeeldkaartjes kunnen namaken om na te bouwen voor wat niveauverschil, maar tijdens de exploratiefase is het al een heel werkje om te zoeken hoe de stenen precies op elkaar passen.

Rainbow block set - In de klas zijn de kleuters echt gek op mijn zintuiglijke block set (gevuld met zand, water...), maar gezien ik niet veel van die blokken had, besloot ik er bij te vragen aan de Sint. Een mooie uitbreiding op stenen waar ze al heel graag mee spelen. Niet enkel het bouwen, maar ook de zintuiglijke prikkeling wordt hiermee gestimuleerd.

Wat brengt de Sint op 6 december aan onze 1,5 jarige dochter?
Onze dochter vindt het ontzettend leuk om ons na te doen: eten geven, koken, omgaan met potjes en pannen... Daarom leek het ons leuk om een gepimpte ikea keuken cadeau te doen. Stiekem hebben we dit keukentje al een hele tijd staan, maar omdat we het zelf wilden vormgegeven, moesten we er vroeg aan beginnen. Als ouder vind ik Sinterklaas nog leuker dan als kindje (minus de nerveusheid die kinderen die periode in zich hebben), maar het zoeken naar speelgoed, uitzetten, hun gezichtjes op de dag zelf... geweldig toch?

Wat staat op het verlanglijstje voor jou klas of wat staat op het lijstje van jouw kindje?