Iets wat ik al jaren in de kleuterklas heb, maar ook aan onze dochter aanbied is SMARTMAX speelgoed. Zo had ik al de SmartMax My First Farm Animals in huis en werd het hoog tijd om die set uit te breiden.


SMARTMAX magnetic discovery opent de wereld van magnetisme. De staafjes en balletjes kleven aan elkaar vast door magneten waardoor kinderen allerlei figuren en bouwwerken kunnen maken. Hierdoor wordt de creativiteit geprikkeld, leren ze procesgericht werken (eerst plak ik deze aan die..) en leren ze volop ontdekken. De magneten bollen en staven zijn van zeer degelijke kwaliteit en kunnen tegen zowel handjes van een dreumes als een klas vol peuters- en eerste kleuters. Een leuk extraatje is het bijgeleverde boekje waarin voorbeelden staan over wat de kinderen kunnen maken. Jonge kinderen hebben daar nog weinig nood aan en experimenteren liever, maar oudere kinderen kunnen hier wel naar grijpen. Het boekje bevat zowel 2D als 3D figuren, waardoor ik een stijgende moeilijkheidsgraad zie. De set bevat 23 speelstukken

Tip - Ook in huis is er allerlei magnetisch materiaal te vinden. Onze dochter liet de magneten al snel aan de salontafel plakken om zo nieuwe bijzondere bouwwerken te maken.


Zoals eerder vermeld was het nodig om voor de leeftijd van onze dochter de collectie uit te breiden. Ze was namelijk een beetje uitgespeeld met haar boerderij set (farm animals) en was het spel er erg beperkt. Hopelijk heeft ze met deze set weer nieuwe impulsen, maar ik denk dat ook hier weer een limiet bij zit en we in de toekomst weer zullen moeten uitbreiden.

Per leeftijd bekeken
Baby - SMARTMAX raadt deze set aan voor kinderen vanaf 1 jaar, maar eigenlijk speelt onze dochter er al langer mee. Ze vond het in het begin heel interessant om de staafjes op en van elkaar te trekken, in haar mondje te steken, de felle kleuren te bekijken... De staven zijn dik en liggen daardoor heel makkelijk in de hand.

Dreumes - Volop experimenteren, de staven aan elkaar kleven en grotere bouwwerken in elkaar zetten. Het oefenen zonder een echt doel voor ogen, maar al doende leren.

Kleuter - Bewust iets maken, vooraf een plan bedenken, iets nabouwen... Gezien het van degelijk plastic en stevige materialen is gemaakt, doet het prima dienst in de klas (en geloof mij, het gaat jaaaaaren mee).


Al spelend de wereld ontdekken en erdoor leren, dat is wat deze set doet. Eigenlijk is dat het motto van het kleuteronderwijs, dus kan ik enkel en alleen maar dit speelgoed positief in de kijker zetten. Persoonlijk vind ik dat de diertjes sets ideaal zijn om mee te beginnen en zo de mogelijkheid bieden tot uitbreiden. Zo is er een stijgende lijn in moeilijkheidsgraad en is het speelgoed steeds op niveau. Hoe ouder het kindje, hoe moeilijker de bouwwerkjes mogen worden. Onze dochter is er grote fan van (net als de kinderen uit mijn kleuterklas), dus raad ik deze met veel plezier aan. Wij kochten deze set voor onze dochter, maar eigenlijk is dit speelgoed ook ideaal om cadeau te doen.

SmartMax Start - € 33,99-