Praten is communiceren... gelukkig hebben jonge kinderen al snel door hoe ze iets duidelijk kunnen maken aan volwassenen: nadoen, luisteren, wijzen, meebewegen van de lipjes, klanken... Het leren van woordjes door kinderen met zoveel mogelijk te confronteren, woordjes te herhalen, foto's te bespreken... is dan ook ontzettend belangrijk om kinderen een (taalstimulerend) duwtje in de rug te geven. Het nieuwe interactief woordenboek van VTech leek om die reden heel erg interessant om uit te proberen.


Dit woordenboek is ideaal voor kinderen vanaf drie jaar, maar onze dochter van twee vindt het al reuze-plezant om op de knopjes te drukken, te luisteren, bladzijden om te slaan, enzoverder. Het sprekende boek bevat de 26 letters van het alfabet en meer dan 200 woorden die verspreid zijn over 14 bladzijden. Door de touch zones op de bladzijden kunnen de kinderen de woorden beluisteren, maar aan de zijkant zitten ook nog extra toetsen die voor spelletjes, liedjes of aanpassingen zorgen:
Vergrootglas: zorgt voor het ontdekken van de woorden en de definitie voorgelezen te krijgen. Ideaal om naar te luisteren en voor de oudere kids om zelfs mee te lezen
ABC: om woorden, letters en letterklanken te beluisteren
Sterren: luister goed en zoek het woord dat bij de gesproken omschrijving past
Muziektoets: Luister naar drie vrolijk gezongen liedjes

Een groot boek uit plastic, maar wel eentje dat heel stevig voor kleinere kinderhandjes. Meestal legde onze dochter het boek naast haar, op haar benen of op een tafeltje om ermee aan de slag te gaan. Ze ging er ook even mee op wandel, maar dat was geen mega groot succes gezien het toch wat weegt. De bladzijden zelf zijn gemaakt uit flexibel plastic materiaal waardoor ze heel kwalitatief aanvoelen.


Thuis
Een echte schatkist aan ontwikkeling wat niet enkel de taal, maar ook media, zelfstandigheid en fijn motorische vaardigheden worden aangesproken. Onze dochter had al snel in het snotje hoe ze het boek kon aanzetten (had ook al snel het volumeknopje gevonden...) en ging lustig tikken op de verschillende woordjes. Het boek reageert heel snel, ziet er heel aantrekkelijk uit door de felle kleurtjes en lieve illustraties.

In de klas
Gezien ik juf ben in de peuter- en eerste kleuterklas probeerde ik het daar ook eens uit. Ik liet mijn oudste kleuters proberen per 2 en liet na een kwartiertje wisselen. Alle groepjes gingen meteen aan de slag met lustig drukken op de illustraties en beluisteren van de woordjes, maar het spelen van de spelletjes was nog iets te moeilijk. Oudere kleuters (3e kleuterklas, bijvoorbeeld) zouden deze perfect kunnen doen, dus er is een uitbreiding in moeilijkheidsgraad. Enige nadeel is dat het boek niet erg luid gaat als je het in de klas gebruikt (er spelen heel wat kinderen in de buurt), dus zelf plaatste ik het woordenboek buiten de klas op een tafeltje zodat ze rustig aan het werk konden.

In de auto
De plaats waar het boek voor onze dochter een grote hit is, was een toevallige ontdekking, want op een vrije namiddag gingen we in alle snelheid nog naar de winkel te gaan om kleine inkopen te doen. Dochterlief had haar boek nog in handen, dus ging het mee de auto in, en speelde rustig verder tot we aankwamen. Ook de ritjes nadien vond ze het leuk om het educatief speelgoed mee te nemen. Ideaal, want achter de stoelen zit een flapje waar deze perfect in past en het daardoor netjes opgeborgen zit.


Heel leuk om onze dochter zo blij te zien met haar taalvaardige boek. Ze beluistert de woorden, tikt op de illustraties, maar ik ben er zeker van dat als ze wat ouder is, interesse zal hebben in de verschillende spelletjes. Ook in de klas kan dit educatief woordenboek van pas komen mits de juiste organisatie. Het boek is speels, helemaal mee met de media, ondersteunt verschillende doelen en ideaal voor jonge kinderhandjes (en zelfs peuterhandjes).

Mijn Interactief Woordenboek - € 36,50-