Jaja, het is zover! Excuses voor het lange wachten, maar "ooh" wat hebben wij ons geamuseerd tijdens het proberen van deze spelletjes. Bedankt aan 999games om dit waar te maken.
In plaats van 's avonds voor de televisie te vertoeven, vinden we het ook leuk om eens een spelletje uit de kast te pakken. De verzameling is de laatste tijd goed gegroeid met een mix voor met twee (ideaal voor koppeltjes) of voor meerdere personen. Een mengeling van snelheid, sluwheid, denken en meer.


Saboteur
Een spelletje waarbij je minstens met drie personen moet zijn, waardoor we dit enkel bovenhalen als vrienden langskomen die ook graag spelletjes spelen. Je bouwt in dit spel ondergrondse gangen die naar drie verborgen einddoelen leiden. De dwergen stippelen een route uit om tot bij de schat te komen, maar pas op... 1 of meerdere spelers zijn saboteur. Tijdens het spelen merkten we al snel dat eigenlijk iedereen saboteert waardoor het moeilijk is om de echte saboteur eruit te halen, want iedereen gaat voro het eigenbelang goud. Wie de schat vindt heeft keuze uit kaartjes en kan zo het meeste goud nemen. Gezelligheid en hilariteit verzekerd.

Speelduur: 30 minuten
Aantal: 3 tot 10 spelers
Leeftijd: 8 jaar of ouder 
Prijs: € 19,99


Kolonisten van Catan
"Heeft er nog iemand schapen?", volgens mij is dit spel in vele huishoudens te vinden. Bij ons is dat niet anders voor een avondje gezelligheid (en soms ruzie door de tactiek die erin verscholen zit) waarmee je heel wat uurtjes zoet bent. In het spel moet je zoveel mogelijk dorpen, steden, havens... bouwen en je nederzetting zo sterk mogelijk uitbreiden. Alles wordt bepaald door grondstoffen die je door overleg/handel met andere spelers kunt bekomen. Er zijn heel wat uitbreidingen waardoor dit spel extreem groot, strategisch en door vele personen tegelijk gespeeld kan worden.

Speelduur: 1,5 uur (en dat is zonder uitbreiding)
Aantal: 2 tot ... spelers
Leeftijd: 10 jaar of ouder
Prijs: € 36,99


Ligretto
Het is de bedoeling dat je de eigen kaarten zo snel mogelijk kwijt speelt. Iedereen speelt tegelijk waardoor er grappig situaties ontstaan, je goed moet kijken en vooral tactisch en met snelheid moet spelen. Het basisspel is geschikt van 2 tot 4 personen, maar door verschillende versies aan te schaffen die telkens andere kleuren bevatten, kan je met heel wat personen meer beginnen. De ligretto doos is ook niet extreem groot, waardoor hij ideaal is om mee te nemen op reis.

Speelduur: 10 minuten 
Leeftijd: 6 jaar of ouder
Prijs: € 12,99


L.A.M.A.
Dit spel zit zo makkelijk in elkaar dat het zelfs mogelijk is om jongere kinderen mee te laten spelen. Je moet cijfers oplopend leggen, dezelfde cijfers kiezen en altijd eindigen met een lama om terug bij 1 te beginnen. Elke beurt mag je een kaart leggen, maar je kunt ook passen of een kaartje van de stapel trekken waardoor ik het eerder zie als een tactisch spelletje. Wie als eerste al zijn kaarten uitspeeld is de winnaar en de verliezer van de ronde krijgt minpunten. De winnaar mag altijd een minpunt teruggeven waardoor de speler met de minste minpunten uiteindelijk wint.

Speelduur: 10-15 minuten
Aantal: 2 tot 6 spelers
Leeftijd: 8 jaar of ouder
Prijs: € 11,99

 


Patchwork
Even werk om het spel te begrijpen en erin te komen, maar als je het eenmaal doorhebt heel leuk om te spelen. Gezien dit spel voor twee personen is bedoeld, leuk voor een avondje gezelligheid per koppel. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk lapjes op het dekentableau te leggen. Het lapje moet passen, maar er moet ook rekening gehouden worden voor het inpassen en de ontvangsten die het knopen opbrengt. Het aantal knopen staat voor het aantal punten en bouw je een deken van 7x7 zijn er bonuspunten te winnen. Een spel waar tijd en tactiek een rol speelt waarbij je de ander nauwlettend in het oog houdt.

Speelduur: 30 minuten
Aantal: 2 spelers
Leeftijd: 8 jaar of ouder
Prijs: € 19,99


Boonanza
Tip - speel dit spelletje niet met personen waarvan ondernemen in het bloed zit, want ze spelen je zo onder tafel.
Een spel dat maar liefst 25 jaar oud is, dus nu komt met een speciale jubileumeditie. De basis blijft wel hetzelfde: oogst zoveel mogelijk bonen van dezelfde soort om munten te scoren. Het aantal plaatsen om te planten is beperkt, want als er geen plaats meer is, moet je plaats maken door oudere bonenkaarten te oogsten. Hierbij moet je met anderen onderhandelen (zie tip) gezien de volgorde kaarten in je hand niet mogen veranderen. Voor dit spel bestaan heel wat uitbreiding waardoor je met meer personen kunt spelen of andere soorten bonen kunt oogsten.

Speelduur: 45 minuten
Aantal: 3 tot 10 spelers
Leeftijd: 10 jaar of ouder
Prijs: € 19,99


Regenwormen
Door om de beurt dobbelstenen te werpen, probeer je zoveel mogelijk wormen te verzamelen. Je legt alle wormen van klein naar groot op een rijtje, dobbelt en telt. Elke dobbelbeurt laat je kiezen voor welke ogen je gaat, waarbij het belangrijk is dat je bij elke rond een worm kiest, want zoniet is je beurt voorbij en verlies je een worm. Ik merk wel dat dit spelletje best moeilijk is om uit te leggen, maar eigenlijk heel eenvoudig is eenmaal je bezig bent. Eentje die we graag boven halen omdat het niet al te veel denkwerk, maar vooral geluk vraagt. Ideaal om mee te nemen (op reis) door het handige formaat. Er zijn verschillende versies van regenwormen te koop waaronder junior en de uitbreiding van dit spel.

Speelduur: 20 minuten
Aantal: 2 tot 7 spelers
Leeftijd: 7 jaar of ouder
Prijs: € 15,99


ZINGA
Door dobbestenen te rollen, zoek je zo snel mogelijk naar een juiste combinatie van getallen en kleuren. Als je deze hebt, sla je zo snel mogelijk op het belletje en mag je het getal op het scoreveld afstrepen. Zodra de combinatie van een kolom of rij van 5 is afgestreept roep je: "ZINGA!" en win je het spel. Vrolijk, nodig om snel te rekenen en een grappig reactie spel. Gezien we het spelletje een paar keer buiten hebben gespeeld, kan ik mij wel inbeelden dat de buren zich afvroegen waar het bellengeluid vandaan kwam. Het spel bevat ook wat tactiek gezien je met de combinatie blauw negen een blauwe pion kunt inzetten waarmee je anderen kunt stoppen in een beurt of een eigen fout kunt wegwissen.

Speelduur: 15 minuten
Aantal: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: 8 jaar of ouder
Prijs: € 36,99


Welk spelletje spreekt jou het meeste aan?