Toen ik vanmorgen over de parking liep, was er een lichte fonkeling op het asfalt. De nazomer is duidelijk voorbij en liet zich inpalmen door mist en kilte. De luchtvochtigheidsgraad daalt naarmate de winter nadert, dus snakt de huid naar vocht. Voor personen met een droge huid is dat geen cadeau, want de kwaaltjes gaan van roodheid, uitdroging naar pijn. Een ideaal moment om de tips voor droge huidjes te herhalen...


Gezondheid en medicatie
Onevenwichtige voeding, roken en alcohol zorgen voor schommelingen in de gezondheid - net als hormonale schommelingen en bepaalde medicatie doet. Je huid heb je genetisch (zuurtegraad, vochtbalans, vetgehalte, soepelheid, algemene gezondheid, ...) mee, maar de toestand ervan hangt ook af van de leeftijd die je hebt.

Heel veel drinken
Standaard staat er een waterfles op een centrale plaats in de klas. Ook thee was een grote hulp om meer te drinken gezien het net iets meer smaak heeft dan water en het past bij het koude weer. Wie een zittend beroep heeft, kan makkelijker aan de slag. Plaats je drank gewoon binnen handbereik.

Induffelen
Het lijkt misschien vroeg, maar bij kouder weer trek je best handschoenen, een muts... aan. De schurende wind schuurt letterlijk een laagje huid eraf. Ook de centrale verwarming in huis zorgt voor droge lucht. Zet een pan op de verwarming om damp te creëren en de vochtigheid in de lucht op een hoger peil te brengen.

Schoonmaken
Wanneer de handen in contact komen met schoonmaakproducten, heel warm water, geparfumeerde producten... wordt de huid ontvet. Trek dus tijdens het schoonmaken rubberen handschoenen aan.

Doucheproducten
Heel wat zeepproducten ontvetten de huid wat voor uitdroging zorgt. Dat is net wat we niet nodig hebben. Olie daarentegen hydrateert, dus een doucheolie is perfect. Na de douche dep je het water in plaats van wrijven of je laat de olie drogen op de huid zodat het de tijd heeft om in te trekken. Vermijd te warme of te lange douches, want de extreme hitte zorgt weer voor uitdroging.

Reinigen
Deze tip moet voor de crèmes staan, want hoe kan de huid een crème opnemen als de huid niet gereinigd is? Verstopte poriën kunnen geen crèmes opnemen, dus maak er 's morgens en 's avonds een gewoonte van om de huid proper te maken.

Lichaamscrèmes
Dat de huid extra gevoed moet worden, is een tip die jullie vast allemaal kennen. Toch zijn er bepaalde plaatsen op het lichaam die net iets meer hulp nodig heeft. Denk hierbij aan dunnere huid rond de ogen of de dikke huid rond de voeten (droge huid = vaak last van eelt), gebruik dus een gepaste crème hiervoor.

Vegan tip - Smeer olijfolie over het hele lichaam en laat het goed intrekken.

Handcrème
Na het testen van tientallen handcrèmes begrijp ik dat de meeste exemplaren maar even hun werk doen: het mooie hydraterende liedje blijft niet eeuwig duren. Gezien ik in een kleuterklas werk, moet ik mijn handen vaak wassen, dus probeer ik een geur- en zeepvrije zeep te gebruiken. Vaak zijn vegan producten, zepen voor personen met een allergie... ideaal. Geparfumeerde producten zijn soms agressief voor de huid en kunnen eczeem veroorzaken.

Hydrateren van de lippen
De lippen zijn extra gevoelig aan koude temperaturen. Ik denk aan kloven, ruwheid, scheurmond en zelfs koortsblazen. Hier is het belangrijk om vooral niet te likken, maar een verzachtende lippenbalsem te gebruiken.

Vegan tip - Doe 's avonds een klein beetje honing op de lippen, ellebogen of hielen.Duindoorbesolie
Toen ik naar de dokter stapte met mijn extreem droge huid schreef ze Membrasin voor. Deze zou ik voor bepaalde tijd moeten nemen, dus dat deed ik. Na een kuur zag mijn huid er frisser uit en voelde mijn hele lichaam normaal aan in plaats van trekkerig droog. Ik stopte met de kuur en na een week had ik alle kwaaltjes van voordien terug. Sindsdien neem ik elke dag een oliepil die de slijmvliezen, droge ogen en huid verbetert.
Make-up beperken
Als make-up fan is dit een pijnlijk puntje, maar soms is het nodig om de huid te laten ademen. Ik kan absoluut geen laag foundation aanbrengen, want dan gaat mijn gezicht schilferen. Een product dat ademt, de huid voedt, beschermend werkt... is ideaal voor personen met een droge huid. Ook de basis van make-up, hydraterende crèmes, op tijd scrubben bieden hulp.

Hebben jullie nog tips voor een droge huid?